Rorýs zajímavý a trochu tajemný pták.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.6.2022 20:27
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Domnívám se, že v dnešní virtuální realitě předávání poznatků o skutečné přírodě se mnohdy vymyká realitě a využívám tohoto fóra chovatelů okrasdných ptáků i k tématu nemajícímu k chovu exotů nic společného.
Ale, kdo jiný by do této problematiky mohl zabloudit.
O rorýsech jsem psal asi před pěti lety, je tam článek Jak jsem se pokoušel usadit rorýse.a pak několik příspěvků v diskuzi
Dnes mám v budkách 4 hnízda rorýsů, 2 - 3 mláďata Bude se kroužkovat a i rodičovské páry Zstím zaregistreován jeden rodič loni hnízdící, další bez kroužku ho dostanou. Mladí zatím opeřují, je čas.
Uvítám reakce milovníků přírody. Ono to s těmi rorýdsy včetně umístěných kamer v několika hnízdech není tak jednoduché
Koho to téma oslovilo, pište na : oneme@centrum.cz

30.6.2022 22:38
alex66

XXX.XXX.210.20

Těžko dávat reakce na druh, který vám prosviští nad hlavou s typickým křikem že ho sotva zahlédnete. A na něco víc jako hledat kde hnízdí apod má asi málokdo čas. Ale jinak vždy když je nad hlavou uslyším tak se alespoň snažím pohledem zjistit kolik jich je. Letos jsem nejvíc viděl pohromadě 7 kusů. Spíš slyším než vidím je každý den.

30.6.2022 22:54
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

alex66 napsal(a):
Těžko dávat reakce na druh, který vám prosviští nad hlavou s typickým křikem že ho sotva zahlédnete. A na něco víc jako hledat kde hnízdí apod má asi málokdo čas. Ale jinak vždy když je nad hlavou uslyším tak se alespoň snažím pohledem zjistit kolik jich je. Letos jsem nejvíc viděl pohromadě 7 kusů. Spíš slyším než vidím je každý den.

Děkuji za neočekávanou reakci na můj zvláštní příspěvek.

1.7.2022 11:23
eli22

XXX.XXX.58.38

U nás prakticky v centru města blízko řeky se prohání hejno cca 20ti kousků. Hnízdí v budově pod střechou.

8.7.2022 16:43
hopi

XXX.XXX.208.90

Jak už jsem psal,pozoruji je pokaždé,když přijedu do Nového Bydžova,většinou 6 až 8 kousků,nyní při projížďce na kole,jsem viděl 4 okolo mlýna u Slibovic okr.Nymburk. Bydlím poblíž,ale za 60 roků jsem je tady nikdy neviděl!!! Je to asi 15 km od Bydžova.

8.7.2022 18:26
eli22

XXX.XXX.58.38

Když jsem mladé pozorovala a kontrolovala v hnízdech, tak se chovali zajímavě, nechali na sebe klidně sahat a jakoby spali, vypadali jako polomrtví, a jakmile dorazili rodiče, ihned pookřáli.

9.7.2022 14:35
irča

XXX.XXX.39.50

Zhruba před týdnem jsem volala do Rajhradu (záchranná stanice), aby si dojeli pro mládě rorýsa. Byl už trochu dopeřený, ale rodiče už by ho na zemi nechali uhynout a sám by to nedal. Donesla mi ho zákaznice do zverimexu. Dojeli cca do dvou hodin.

9.7.2022 18:04
eli22

XXX.XXX.58.38

irča napsal(a):
Zhruba před týdnem jsem volala do Rajhradu (záchranná stanice), aby si dojeli pro mládě rorýsa. Byl už trochu dopeřený, ale rodiče už by ho na zemi nechali uhynout a sám by to nedal. Donesla mi ho zákaznice do zverimexu. Dojeli cca do dvou hodin.

Někdy stačí nalezené mládě na zemi vyhodit do vzduchu a chytne se. Jestli ale nebylo úplně opeřené,tak jste udělali dobře. Já jich takhle několik "rozchodila" . Jednou se mi mládě tak strašně zarylo drápkama do ruky, že jsem viděla všechny svatý, a chvíli trvalo, než se pustilo a mohla jsem ho "vyhodit".

Přidejte reakci

Přidat smajlík