Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.7.2022 22:41
chovatel177

XXX.XXX.96.14

ąDobrý den 😊 samozřejmě je tu spoustu různých témat, ale rád bych vyslechl i vaše názory a rady.. Mám pár kakadu růžových samec lutino a samici přírodní. Samce jsem koupil když mu bylo cca 6 let - do té doby bez snůšky.. Samici jsem koupil v jejich 4 letech - dle předešlého chovatele snad mladé, ale nelze s jistotou říci.. Už jsou spolu 2 roky, na bidle sedí spolu, spí vedle sebe, chvílemi se i obírají... samec se moc nebojí, vezme si občas i něco z ruky přes pletivo, ale samice je bázlivá, hrozně se bojí, musí být vždy se samcem, kamkoliv letí on letí i ona.. budky jsem zkusil kmenovou - tu samec navštívil, ale nic víc.. Tento rok jsme přidali budku ve tvaru T a tu ani nenavštívili.. Dokonce jsou takový, že cokoliv je nového v jejich voliéře, tak dlouho trvá, než si na to zvyknou. Dokonce mi připadá, že se té budky vyloženě bojí, mam kolem nich i dřeva na sednoutí a nikdy na nich nebyli - mám kamery, sleduji je i když jsou sami..

nějaké rady? jak jim zpříjemnit soužití a třeba aby i zasedli ? oddělat budku a nechat jen jednu, nebo nechat přes zimu obě dvě, aby si na ně zvykli? Díky všem.. popřípadě zkusit příští rok na podzim, pokud jaro nevyjde, vyměnit samici?

14.7.2022 20:25
chovatel177

XXX.XXX.96.14

děkuji za reakce

Neregistrovaný uživatel

14.7.2022 21:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Pár znáte dva roky a podle toho co jste napsal bude rozumné vyměnit samici.Pokud se chová jak píšete, tak se odchovu těžko dočkáte.Je to jenom na vašem rozhodnutí.

14.7.2022 21:34
rufuss

XXX.XXX.143.59

Děkuji. Nemůže byt chyba taktéž v samci ? Za celou dobu neprojevil chování k páření, o samici vyloženě neusiloval, nijak se neprojevoval..

15.7.2022 10:01
patagonec

XXX.XXX.193.138

Dobrý den přeji. Dle mého názoru, máte 3 možnosti. 1 varianta : Přemístit páru do jiné voliery ,nejlépe tam kde by mohli mít více klidu (samice). Pokud máte možnost přemístění.
2. Varianta: vyměnit samičku
3. Varianta: vyměnit samce.

15.7.2022 13:46
exotchov

XXX.XXX.168.151

patagonec napsal(a):
Dobrý den přeji. Dle mého názoru, máte 3 možnosti. 1 varianta : Přemístit páru do jiné voliery ,nejlépe tam kde by mohli mít více klidu (samice). Pokud máte možnost přemístění.
2. Varianta: vyměnit samičku
3. Varianta: vyměnit samce.

A 4.varianta vykaslat se na to.

15.7.2022 14:29
chovatel177

XXX.XXX.96.14

tím myslíte přesně co ? =)

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.7.2022 07:33

Pokud je samice takhle lekavá, tak bych ji do chovu nezařazovala - už z toho důvodu, že to nejspíš předá mladým. Takže za mě vyměnit samici.

16.7.2022 19:20
kakapo2

XXX.XXX.69.233

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud je samice takhle lekavá, tak bych ji do chovu nezařazovala - už z toho důvodu, že to nejspíš předá mladým. Takže za mě vyměnit samici.

A samici použít na polívku,nebo prodat jinému chovateli?

16.7.2022 20:19

kakapo2 napsal(a):
A samici použít na polívku,nebo prodat jinému chovateli?

Může ji nabídnout někomu na okrasu.

16.7.2022 20:46
kakapo2

XXX.XXX.69.233

Může ji nabídnout někomu na okrasu.

Tak snad to tak dopadne

16.7.2022 20:50
chovatel177

XXX.XXX.96.14

Díky všem, rozhodl jsem se, ze koupim podobně starou paru a prohodim je mezi sebou :) mám doma volné místo, tak uvidime :)

Neregistrovaný uživatel

16.7.2022 21:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

chovatel177 napsal(a):
Díky všem, rozhodl jsem se, ze koupim podobně starou paru a prohodim je mezi sebou :) mám doma volné místo, tak uvidime :)

Ono to prohození nebude jednoduchá záležitost,tady se nejedná o andulky.Pořád vám zůstane "plašan" doma a problém bude pokračovat.

16.7.2022 21:54
petajz

XXX.XXX.141.140

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ono to prohození nebude jednoduchá záležitost,tady se nejedná o andulky.Pořád vám zůstane "plašan" doma a problém bude pokračovat.

Jak víte že po přepáření se chování samice nezmění?Pořád lepší něco dělat a zkoušet než dát na bláboly typu /Pokud je samice takhle lekavá, tak bych ji do chovu nezařazovala už z toho důvodu, že to nejspíš předá mladým./ Je docela možné že je ze současného samce vystresovaná jak už se stalo mnohokrát zvláště u větších papoušků.Zatracovat tak mladou samičku bez vyzkoušení dalších možností je hloupost.a máte pravdu není to andulka tak právě proto.

Neregistrovaný uživatel

17.7.2022 15:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

petajz napsal(a):
Jak víte že po přepáření se chování samice nezmění?Pořád lepší něco dělat a zkoušet než dát na bláboly typu /Pokud je samice takhle lekavá, tak bych ji do chovu nezařazovala už z toho důvodu, že to nejspíš předá mladým./ Je docela možné že je ze současného samce vystresovaná jak už se stalo mnohokrát zvláště u větších papoušků.Zatracovat tak mladou samičku bez vyzkoušení dalších možností je hloupost.a máte pravdu není to andulka tak právě proto.

Velmi líbivě napsáno-praxe ukazuje že geny se těžko předělávají a tohle je tento příklad,ta samička se zatratila sama.Jinak je všechno na chovateli ten má rozhodnutí v rukou,přeji aby bylo to správné.JT

17.7.2022 18:34
petajz

XXX.XXX.141.140

Velmi líbivě napsáno-praxe ukazuje že geny se těžko předělávají a tohle je tento příklad,ta samička se zatratila sama.Jinak je všechno na chovateli ten má rozhodnutí v rukou,přeji aby bylo to správné.JT

Nejde o to jestli líbivě,ale o to jestli pravdivě a z vlastních zkušeností a zkušeností známých a přátel.A já za těch víc než čtyřicet roků co papoušky chovám s nimi něco zažil.Kolikrát si ptáci sedli až po několikáté výměně partnera,nebo někdy stačila jiná voliéra,změna prostředí a ptáci kteří se několik roků ignorovali tak se jejich chování úplně změnilo a je z nich super chovný pár.Další příklad kdy známý přenechal kamarádovi pár arů proto že mu nic nedělali a u toho hned začali odchovávat.A takových příkladů je hodně.Samozřejmě ne vždy se to povede,ale proč hned ptáky zatracovat.A geny už bych do toho vůbec nemotal.

Neregistrovaný uživatel

17.7.2022 21:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

petajz napsal(a):
Nejde o to jestli líbivě,ale o to jestli pravdivě a z vlastních zkušeností a zkušeností známých a přátel.A já za těch víc než čtyřicet roků co papoušky chovám s nimi něco zažil.Kolikrát si ptáci sedli až po několikáté výměně partnera,nebo někdy stačila jiná voliéra,změna prostředí a ptáci kteří se několik roků ignorovali tak se jejich chování úplně změnilo a je z nich super chovný pár.Další příklad kdy známý přenechal kamarádovi pár arů proto že mu nic nedělali a u toho hned začali odchovávat.A takových příkladů je hodně.Samozřejmě ne vždy se to povede,ale proč hned ptáky zatracovat.A geny už bych do toho vůbec nemotal.

Za 55 let co chovám ptáky mě nikdo tak moudře nepoučil-neděkuji,to co jste napsal mám dávno a násobně zažito.

18.7.2022 07:31

petajz napsal(a):

Tak to musí vědět zadavatel sám, zda ta samice byla lekavá i bez samce nebo to začala dělat až s ním.

Samozřejmě záleží na prostředí, odkud samice pochází. Nicméně pokud se podaří odchov a ona se bude dál bát, tak to prostě mladí odkoukají. Tak to prostě je. A nevím, zda někdo chce odchovávat lekavé papoušky? Já bych to třeba nechtěla...

18.7.2022 09:04
petajz

XXX.XXX.141.140

Za 55 let co chovám ptáky mě nikdo tak moudře nepoučil-neděkuji,to co jste napsal mám dávno a násobně zažito.

Vy to berete moc osobně.Já vás nemínil moudře poučovat,jenom jsem chtěl různými příklady nastínit že jsou i jiné možnosti a ne hned ptáka zatracovat.

18.7.2022 09:23
petajz

XXX.XXX.141.140

Tak to musí vědět zadavatel sám, zda ta samice byla lekavá i bez samce nebo to začala dělat až s ním.

Samozřejmě záleží na prostředí, odkud samice pochází. Nicméně pokud se podaří odchov a ona se bude dál bát, tak to prostě mladí odkoukají. Tak to prostě je. A nevím, zda někdo chce odchovávat lekavé papoušky? Já bych to třeba nechtěla...

Takže podle vás když případný odchov třeba ručně dokrmím tak ta mláďata budou také lekavá.Vy by jste papouška za zhruba dvacet tisíc jen tak darovala aniž by jste vyzkoušela jiné možnosti?Víte kolik se odchovalo např.žaků po rodičích z odchytu?A to byli rapli lekaví,bojácní,vystresovaní a uřvaní.A přesto jsme je odchovávali a odchováváme dodnes.Podle vaší logiky nevhodní ptáci do chovu.

18.7.2022 12:53

petajz napsal(a):
Takže podle vás když případný odchov třeba ručně dokrmím tak ta mláďata budou také lekavá.Vy by jste papouška za zhruba dvacet tisíc jen tak darovala aniž by jste vyzkoušela jiné možnosti?Víte kolik se odchovalo např.žaků po rodičích z odchytu?A to byli rapli lekaví,bojácní,vystresovaní a uřvaní.A přesto jsme je odchovávali a odchováváme dodnes.Podle vaší logiky nevhodní ptáci do chovu.

A já někde psala o ručním dokrmu? 😅 Psala jsem o odchovu pod rodiči, kdy mláďata přebírají chování rodičů.

Já bych lekavého papouška nekoupila, takže bych ho ani pak nemusela prodávat dál (mmch. kdo psal o darování? ) Už se chápeme? Počáteční chyba byla takového papouška vůbec koupit, pokud byl lekavý už v minulém domově. Pokud ne, pak výměna partnera či voliéry, atd. může pomoci. To ale ví jen zadavatel, zda se leká samice až teď nebo to tak bylo vždy.

18.7.2022 14:50
eli22

XXX.XXX.58.38

Můj názor je, že papoušek není pes, aby byl po genetické stránce lekavý. Ale je to čiště můj názor, nikdy jsem o tom nějak hlouběji nepřemýšlela. Papoušky chovám několik desetiletí, ale tohle jsem nijak nezkoumala. Naopak divocí rodiče měli pak velmi krotné mladé, ale to se ti mladí musí naučit, že od lidí nic zlého nehrozí. Lekaví se asi papoušek nerodí. Nebo fakt nevím, slyším tento názor poprvé.

18.7.2022 15:03

eli22 napsal(a):
Můj názor je, že papoušek není pes, aby byl po genetické stránce lekavý. Ale je to čiště můj názor, nikdy jsem o tom nějak hlouběji nepřemýšlela. Papoušky chovám několik desetiletí, ale tohle jsem nijak nezkoumala. Naopak divocí rodiče měli pak velmi krotné mladé, ale to se ti mladí musí naučit, že od lidí nic zlého nehrozí. Lekaví se asi papoušek nerodí. Nebo fakt nevím, slyším tento názor poprvé.

Vidíte, možná by bylo fajn to prozkoumat. :) Za mě to určitě bude z části od rodičů odkoukané a tipla bych, že u některých druhů papoušků to může být i přímo geneticky podmíněné jako to bývá u jiných druhů zvířat. Ať jsem chovala jakýkoli druh (hlodavci, králíci, psi, kočky, miniprasata, miniovce, drůbež, atd.), tak povaha rodičů se na potomky dědila. A ne zrovna málo. :)

18.7.2022 15:20
eli22

XXX.XXX.58.38

Vidíte, možná by bylo fajn to prozkoumat. :) Za mě to určitě bude z části od rodičů odkoukané a tipla bych, že u některých druhů papoušků to může být i přímo geneticky podmíněné jako to bývá u jiných druhů zvířat. Ať jsem chovala jakýkoli druh (hlodavci, králíci, psi, kočky, miniprasata, miniovce, drůbež, atd.), tak povaha rodičů se na potomky dědila. A ne zrovna málo. :)

U savců tomu je bezpochyby tak, ale u papoušků jsem se s tím opravdu nesetkala. Ale tak člověk se pořád má co učit.

18.7.2022 16:54
exotchov

XXX.XXX.168.151

Hlavne na internetu mame moznost se dozvedet daleko vice hlouposti jak ve skutecnosti opravdu je.

Přidejte reakci

Přidat smajlík