Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.7.2022 17:54
Lenka99

XXX.XXX.48.114

Ahoj / Dobrý den,

máme doma cca rok a něco málo starého Alexandra. Každé ráno nám řval, dokonce začal i mluvit. Jména dětí. No a mrmlal. Pouštěný byl. Teď poslední dobou jsme z časových důvodu nezvládali pravidelně pouštět ven, ale i tak byl v pohodě. Teda mrmlal, byl aktivní.

Začal se přepeřovat. Podruhé za dobu co ho máme (přesně rok). Posledních pár týdnu po ránu přestal rvát - nevím zda to zařadit do ,,nezvyklého chování,, nebo být ráda. Přestal mrmlat, ale co nám je divné nejvíce, při vzletu je jako ožralý a prostě spadne. Nevzlétne. Našli jsme v kleci jedno delší pírko, jinak je vidět na vzhledu, že dochází k přepeřování (je úplně rozcuchaný). Když vyleze z klece, nepřitahuje se. Vždy začal máchat křídly a teď nic.

Zítra budu volat na veterinu a objednám ho, ale ptám se kdyby měl někdo podobnou zkušenost.

Buď je to zdravotní nebo psychické. To mi je jasné.

Upraveno Adminem 21.7.2022 v 18:29 - interpunkce

21.7.2022 18:05
eli22

XXX.XXX.58.38

Lenka99 napsal(a):
Ahoj / Dobrý den,

máme doma cca rok a něco málo starého Alexandra. Každé ráno nám řval, dokonce začal i mluvit. Jména dětí. No a mrmlal. Pouštěný byl. Teď poslední dobou jsme z časových důvodu nezvládali pravidelně pouštět ven, ale i tak byl v pohodě. Teda mrmlal, byl aktivní.

Začal se přepeřovat. Podruhé za dobu co ho máme (přesně rok). Posledních pár týdnu po ránu přestal rvát - nevím zda to zařadit do ,,nezvyklého chování,, nebo být ráda. Přestal mrmlat, ale co nám je divné nejvíce, při vzletu je jako ožralý a prostě spadne. Nevzlétne. Našli jsme v kleci jedno delší pírko, jinak je vidět na vzhledu, že dochází k přepeřování (je úplně rozcuchaný). Když vyleze z klece, nepřitahuje se. Vždy začal máchat křídly a teď nic.

Zítra budu volat na veterinu a objednám ho, ale ptám se kdyby měl někdo podobnou zkušenost.

Buď je to zdravotní nebo psychické. To mi je jasné.

Upraveno Adminem 21.7.2022 v 18:29 - interpunkce

Tipla bych zdravotní. Viz například vlákno PBFD alexandr malý. Chtělo by to fotku.

21.7.2022 18:10
Lenka99

XXX.XXX.48.114

eli22 napsal(a):
Tipla bych zdravotní. Viz například vlákno PBFD alexandr malý. Chtělo by to fotku.

Je stejne ,,ošklivý,, jako v lonskem roce když se preperoval. Kouknu. Děkuji

21.7.2022 18:52
eli22

XXX.XXX.58.38

Lenka99 napsal(a):
Tady foto aktuální

Takhle vypadal minule a pak se to úplně spravilo?

21.7.2022 19:21
Lenka99

XXX.XXX.250.104

Nemohu najít fotku z června. Tam byl ještě hladký. Tohle je foto z března. Už daaaaaavno po tom jeho prvním extempore s tím jak je ošklivý :)

Tohle preperovani měl již loni. To ještě nemluvil. A ještě cca týden zpět krasne létal.

21.7.2022 19:30
eli22

XXX.XXX.58.38

Lenka99 napsal(a):
Nemohu najít fotku z června. Tam byl ještě hladký. Tohle je foto z března. Už daaaaaavno po tom jeho prvním extempore s tím jak je ošklivý :)

Tohle preperovani měl již loni. To ještě nemluvil. A ještě cca týden zpět krasne létal.

No normální přepeřování to určitě není, naši když přepeřují, tak to na nich ani skoro nepoznám, jen je kolem více peří. Nemůže se škubat? Prostě normální to není. Ta rezavá místa po straně, to je co? To je fakt divný. A Co to má na zobáčku?

21.7.2022 19:50
Lenka99

XXX.XXX.106.56

Ja soudím podle loňského roku. Byl takový neupravený a pak najednou úhledny a krásný. Ještě týden zpět naprosto v pořádku. To na zobacku vypada jako skrabanec. A mám pocit ze to má od malička. Mrknu na první fotky. Zítra zavolám na veterinu a objednam nás. Jen mi nejde do hlavy. Kdyby to bylo to co je napsáno výše. Odkud by to mohl chytit? To už v sobe mohou mit a projeví se to až nyní? Nebo se nějak nakazil. Nevím no. Až večer polozim děti, zkusím si načíst více. Tady foto ještě z boku. Co posílal mamzel. Sletl k nemu z klece a zase jakoby spadl.

21.7.2022 19:53
Lenka99

XXX.XXX.106.56

Tady v den příchodu domu. Na tom místě kde má nyní to tmave, mel již predtim světlejší flek.

filozof

21.7.2022 19:56
filozof

XXX.XXX.0.243

Lenka99 napsal(a):
Ja soudím podle loňského roku. Byl takový neupravený a pak najednou úhledny a krásný. Ještě týden zpět naprosto v pořádku. To na zobacku vypada jako skrabanec. A mám pocit ze to má od malička. Mrknu na první fotky. Zítra zavolám na veterinu a objednam nás. Jen mi nejde do hlavy. Kdyby to bylo to co je napsáno výše. Odkud by to mohl chytit? To už v sobe mohou mit a projeví se to až nyní? Nebo se nějak nakazil. Nevím no. Až večer polozim děti, zkusím si načíst více. Tady foto ještě z boku. Co posílal mamzel. Sletl k nemu z klece a zase jakoby spadl.

Ten pták je nemocný,okamžitě jednejte,zítra bude pozdě.Vrávorá na základě celkového vyčerpání,nenechte ho padat,dejte ho do klidu do klece.Peří se to vůbec netýká,to zdejší diletanti ovšem nechápou.Každý nemocný pták je naježený a většinou neupravený,nemá sílu na hygienu.

21.7.2022 19:58
Lenka99

XXX.XXX.106.56

Děkuji za reakci. Bohužel tu nemáme možnost nechat ho vyšetřit hned teď. Veterina u nás funguje na objednání a pro akutní stavy pouze do 17:00. Zkusím prohledat v blízkosti zda tu něco přeci jen není.

21.7.2022 20:59
eli22

XXX.XXX.58.38

Lenka99 napsal(a):

No můj na to odešel až v roce. Do té doby byl ok.Oslabená imunita a náchylnost k sekundární infekci. Uvidíte, co na to vet.

21.7.2022 21:00
Lenka99

XXX.XXX.48.114

Děkuji. Ja budu doufat ze to bude něco, co zvládne. Dcerka je autista a na kiwiho fixovana. Takže budu doufat.

21.7.2022 21:01
eli22

XXX.XXX.58.38

Lenka99 napsal(a):
Děkuji. Ja budu doufat ze to bude něco, co zvládne. Dcerka je autista a na kiwiho fixovana. Takže budu doufat.

Držím moc pěsti, vím co to je.

5008

22.7.2022 01:36
5008

XXX.XXX.32.160

eli22 napsal(a):
No normální přepeřování to určitě není, naši když přepeřují, tak to na nich ani skoro nepoznám, jen je kolem více peří. Nemůže se škubat? Prostě normální to není. Ta rezavá místa po straně, to je co? To je fakt divný. A Co to má na zobáčku?

“Ta rezavá místa na boku” je běžné zbarvení alexů velkých a to “ošklivé” přepeřováni taky. To padání je samozřejmě problém-nemoc, špatná strava, nic na okus, vápník, sluníčko, déšť? Ale to je prostě úděl ptáků žijících u mazlíčkářů

22.7.2022 07:33
Lenka99

XXX.XXX.48.114

Ano ta rezava místa na boku má od malička. To jsem zapomněla dopsat. Strava nekvalitní nevím. O tom bych se asi i hadala. Ale nebudu. Sluníčko a tím je v bytě problém a vapnik a okus ten dostává. Ale samozřejmě nerikam ze nemůže být chyba na naši straně.

Vzhled papouška je stejný jako při lonskem preperovani, proto mne to neznepokojilo. Jen mi přijde ze to nyní trvá delší dobu než naposledy.

22.7.2022 15:33
Lenka99

XXX.XXX.48.114

Budu vlákno doplňovat kdyby měl někdo podobný problém.

Veterinář prohlédl. Vidi, reaguje, na první pohled zcela v pořádku. Preperuje se. Zvědavý, kontaktní.
Veterinář nabral krev pro svoje testy a další ampulku pro testy na pbfd a odeslal do Plzně do laboratoře. Výsledky 7-14 dni podle toho kolik toho budou mít. Máme ho nechávat v klidu, ale zároveň ho nenechat ve stresu. Takže otevřít klec a dat mu na vyber. Dostal kapky - SanGrim - zatím přidávat do jídla.
Tak teď se budeme ,,modlit,, aby to bylo v pořádku. I když nás tedy upozornil na to, ze pokud to bude pbfd, moc s tím neuděláme.

Jinak nám ještě říkal ze mohou při preperovani na chvíli přestat létat. Ze to je ojediněle ale muže se to stát.

Tak uvidíme :)

25.7.2022 17:21
Lenka99

XXX.XXX.48.114

Doplnuji vlákno.

Dnes jsem volala ráno na veterinu ze kiwi začal být více unavený a nic se nemění. Jestli mají již první výsledky. Jeli jsme tam tedy znovu. Protože jsem zmínila nemoc aspergiloza. Majitele papoušků popisují při této nemoci stejne problémy.
Udělal se rentgen a opravdu. Zjištěné změny na plicích. Takže předepsané antimikotikum, odběr krve aby se určil bakteriální nebo virovy původ a musíme koupit inhalator. A doufat. Zachyceno bylo ještě před ztrátou nechutenství. Takže velká šance na vyléčení.

28.7.2022 13:32
eli22

XXX.XXX.58.38

Lenka99 napsal(a):
Doplnuji vlákno.

Dnes jsem volala ráno na veterinu ze kiwi začal být více unavený a nic se nemění. Jestli mají již první výsledky. Jeli jsme tam tedy znovu. Protože jsem zmínila nemoc aspergiloza. Majitele papoušků popisují při této nemoci stejne problémy.
Udělal se rentgen a opravdu. Zjištěné změny na plicích. Takže předepsané antimikotikum, odběr krve aby se určil bakteriální nebo virovy původ a musíme koupit inhalator. A doufat. Zachyceno bylo ještě před ztrátou nechutenství. Takže velká šance na vyléčení.

No ale tím pádem má špatnou imunitu a to by taky mělo mít nějaký důvod. Cirkoviry tedy vet vyloučil?

Přidejte reakci

Přidat smajlík