Dobrý den, potřebuji poradit , zkušebně jsem zasel asi 2m2 senegalského prosa ,no a už ke mně na zahrádku nalétávají divocí ptáci. Podotýkám že proso je teprve mléčné ,ale u větší části ještě teprve narůstají klasy. Samozřejmě nejde sedět na zahrádce a plašit přilétající ptáky. Mám klasy postupně odstřihávat a nechávat ,,dojít" ve stodole? ,nebo už je začít zkrmovat v mléčné zralosti , AG , Amádami zelenodrými ,Rákosáky ,Amaranty ,Zlatoprskami ,Čížky atd....
Dávám foto jak klasy vypadají. Dík za odpověd'.
Zdravím, já senegal pěstuji desítky let a můžu říct že před vrabci se uhlídat nedá, klasy se musely stříhat nedozrálé a stejně mi polovinu úrody sežrali, nakonec jsem to vyřešil tak že jsem svařil konstrukci, koupil řídký rašlový úplet kterým jsem celé políčko zakryl a od té doby sklízím na polovině výměry 12*4m jednou tolik zralého prosa než před tím. Teď už bojuji jen se suchem, krtky a plevelem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Pěstování senegalu v malém = neustálé rozčilování a nebeské ptactvo má prostřený stůl.
Kokr
napsal(a):
Jediné řešení je zasíťovat! Letos jsem zasel na dvě místa. Jedno místo (větší kus) jsem zakryl sítí a to druhé (menší) je bez sítě, to trhám v mléčné zralosti a vrabci nechávají zasíťované proso na pokoji. Sklízet nedozrálé proso nesmíte, začne plesnivět.
Ja som pestoval viac rokov a tak že 2 riedky kukuríc a 1 riadok proso tak kukorica narástol o vela vyší a vrabce proso nenašli.Alebo len částočné.