Dobrý deň, ak by som mohol poprosit o pomoc ohľadom určenia mutácie, pripadne aj pohlavia.
Ak to bude možné z dostupných fotiek.
Na poslednej fotke sú rodičia.
Dobrý den, máte pravděpodobně odchovanou 0,1 modrou pallid opalinovou. Odpovídá tomu i foto rodičovského páru, který se jeví jako 1,0 modrý pallid x albino. Pokud je samec štěpitelný do opalin, pak je ta samice, to co vám píšu v 1. větě. Pokud neštěpí do opalin je vámi poptávaná identifikace mláděte pouze modrý pallid.
Podívejte se mláděti na spodní stranu křídla, pokud tam uvidíte bílý pruh – je opalinová pallid modrá, pokud ne je modrá pallid. Lukáč
Dobrý den mohu vás i já poprosit o určení mutace mých zpěváků. Všichni tři mají červené oko.
Rodiče
1,0 přírodní dominantní straka oranž/lutino, opalín recesivní straky
0,1 Dominantní straka oranž pallid opalin/ recesivní straky
Děkuji Martin
Martin-rosely
napsal(a):
Dobrý den mohu vás i já poprosit o určení mutace mých zpěváků. Všichni tři mají červené oko.
Rodiče
1,0 přírodní dominantní straka oranž/lutino, opalín recesivní straky
0,1 Dominantní straka oranž pallid opalin/ recesivní straky
Děkuji Martin
Zdravím, nevím jestli je ten váš dotaz na mně anebo pro všechny diskutující...? Sám za sebe vám mohu nabídnou výpočet pravděpodobností, které vzejdou z Punnetova čtverce - viz výsledek genetické kalkulačky níže.
Předpokládal jsem, že jsou oba ptáci heterozygotní Dominanatní straky (1F). Pokud ne, byl by výsledek samozřejmě jiný. A to i fenotypově.
1.0 dom.straka(1f) oranž /ino-opalinová straka(ADM) x 0.1 pallid dom.straka(1f) oranž opalinová /straka(ADM)
% ze všech 1.0
1.875% 1.0 přírodní pallidIno dom.straka(1f) oranžová straka(ADM) /opalinová
0.937% 1.0 přírodní pallidIno dom.straka(2f) oranžová straka(ADM) /opalinová
0.937% 1.0 přírodní pallidIno oranžová straka(ADM) /opalinová
1.875% 1.0 přírodní pallidIno dom.straka(1f) oranžová /opalinová
0.937% 1.0 přírodní pallidIno dom.straka(2f) oranžová /opalinová
0.937% 1.0 přírodní pallidIno oranžová /opalinová
3.75% 1.0 přírodní pallidIno dom.straka(1f) oranžová /opalinová straka(ADM)
1.875% 1.0 přírodní pallidIno dom.straka(2f) oranžová /opalinová straka(ADM)
1.875% 1.0 přírodní pallidIno oranžová /opalinová straka(ADM)
4.375% 1.0 přírodní dom.straka(1f) oranžová straka(ADM) /opalinová-pallid
2.187% 1.0 přírodní dom.straka(2f) oranžová straka(ADM) /opalinová-pallid
2.187% 1.0 přírodní oranžová straka(ADM) /opalinová-pallid
4.375% 1.0 přírodní dom.straka(1f) oranžová /opalinová-pallid
2.187% 1.0 přírodní dom.straka(2f) oranžová /opalinová-pallid
2.187% 1.0 přírodní oranžová /opalinová-pallid
8.75% 1.0 přírodní dom.straka(1f) oranžová /opalinová-pallid straka(ADM)
4.375% 1.0 přírodní dom.straka(2f) oranžová /opalinová-pallid straka(ADM)
4.375% 1.0 přírodní oranžová /opalinová-pallid straka(ADM)
1.875% 1.0 přírodní opalinová dom.straka(1f) oranžová straka(ADM) /pallid
0.937% 1.0 přírodní opalinová dom.straka(2f) oranžová straka(ADM) /pallid
0.937% 1.0 přírodní opalinová oranžová straka(ADM) /pallid
1.875% 1.0 přírodní opalinová dom.straka(1f) oranžová /pallid
0.937% 1.0 přírodní opalinová dom.straka(2f) oranžová /pallid
0.937% 1.0 přírodní opalinová oranžová /pallid
3.75% 1.0 přírodní opalinová dom.straka(1f) oranžová /pallid straka(ADM)
1.875% 1.0 přírodní opalinová dom.straka(2f) oranžová /pallid straka(ADM)
1.875% 1.0 přírodní opalinová oranžová /pallid straka(ADM)
4.375% 1.0 přírodní opalinová pallidIno dom.straka(1f) oranžová straka(ADM)
2.187% 1.0 přírodní opalinová pallidIno dom.straka(2f) oranžová straka(ADM)
2.187% 1.0 přírodní opalinová pallidIno oranžová straka(ADM)
4.375% 1.0 přírodní opalinová pallidIno dom.straka(1f) oranžová
2.187% 1.0 přírodní opalinová pallidIno dom.straka(2f) oranžová
2.187% 1.0 přírodní opalinová pallidIno oranžová
8.75% 1.0 přírodní opalinová pallidIno dom.straka(1f) oranžová /straka(ADM)
4.375% 1.0 přírodní opalinová pallidIno dom.straka(2f) oranžová /straka(ADM)
4.375% 1.0 přírodní opalinová pallidIno oranžová /straka(ADM)
% ze všech 0.1
4.375% 0.1 přírodní dom.straka(1f) oranžová straka(ADM)
2.187% 0.1 přírodní dom.straka(2f) oranžová straka(ADM)
2.187% 0.1 přírodní oranžová straka(ADM)
4.375% 0.1 přírodní dom.straka(1f) oranžová
2.187% 0.1 přírodní dom.straka(2f) oranžová
2.187% 0.1 přírodní oranžová
8.75% 0.1 přírodní dom.straka(1f) oranžová /straka(ADM)
4.375% 0.1 přírodní dom.straka(2f) oranžová /straka(ADM)
4.375% 0.1 přírodní oranžová /straka(ADM)
1.875% 0.1 ino dom.straka(1f) oranžová straka(ADM)
0.937% 0.1 ino dom.straka(2f) oranžová straka(ADM)
0.937% 0.1 ino oranžová straka(ADM)
1.875% 0.1 ino dom.straka(1f) oranžová
0.937% 0.1 ino dom.straka(2f) oranžová
0.937% 0.1 ino oranžová
3.75% 0.1 ino dom.straka(1f) oranžová /straka(ADM)
1.875% 0.1 ino dom.straka(2f) oranžová /straka(ADM)
1.875% 0.1 ino oranžová /straka(ADM)
4.375% 0.1 opalinová ino dom.straka(1f) oranžová straka(ADM)
2.187% 0.1 opalinová ino dom.straka(2f) oranžová straka(ADM)
2.187% 0.1 opalinová ino oranžová straka(ADM)
4.375% 0.1 opalinová ino dom.straka(1f) oranžová
2.187% 0.1 opalinová ino dom.straka(2f) oranžová
2.187% 0.1 opalinová ino oranžová
8.75% 0.1 opalinová ino dom.straka(1f) oranžová /straka(ADM)
4.375% 0.1 opalinová ino dom.straka(2f) oranžová /straka(ADM)
4.375% 0.1 opalinová ino oranžová /straka(ADM)
1.875% 0.1 přírodní opalinová dom.straka(1f) oranžová straka(ADM)
0.937% 0.1 přírodní opalinová dom.straka(2f) oranžová straka(ADM)
0.937% 0.1 přírodní opalinová oranžová straka(ADM)
1.875% 0.1 přírodní opalinová dom.straka(1f) oranžová
0.937% 0.1 přírodní opalinová dom.straka(2f) oranžová
0.937% 0.1 přírodní opalinová oranžová
3.75% 0.1 přírodní opalinová dom.straka(1f) oranžová /straka(ADM)
1.875% 0.1 přírodní opalinová dom.straka(2f) oranžová /straka(ADM)
1.875% 0.1 přírodní opalinová oranžová /straka(ADM)
Rovněž předpokládám, že to samé tj. výpočet genetických rekombinací jste již učinil na webu gencalc.com, i vy a pouze nevíte který výpočet přiřadit ke kterému z odchovů z tohoto páru...
Na fotografiích vidím (a nemusí to být v realitě pravda, foto může klamat), že u některých mláďat je červené oko. Pokud je to tak, pak by tito ptáci měli být samice, které mají základní genotyp v INO genu. Ty samičky, které přicházejí do úvahy jsem ve výpočtu označil tučně.
Značnou komplikaci při určení fenotypu ve vašem případě tvoří kombinace s genem Pallid a INO, kdy vznikají samci PallidINO a samice v kombinacích s INO genem. Dle mých zkušeností jim v některých případech zůstává tmavší červené oko. Uvidíte časem, jak se vám nakonec tito samci finálně vybarví.
Asi nejzajímavější z tohoto odchovu jsou práci s bílými částmi těla, kteří (dle mého úsudku) jsou vícenásobnou kombinací právě s Pallid genem, který obvykle zanechává na potomcích (pouze u samců PallidINO) zbytkový melanin. Ve vašem případě je tento zcela odstraněn, jak se domnívám, účinkem kombinace genů Dominantní x ADM straka x Pallid. Vede mně k tomu osobní zkušenost, kdy jsem při kombinování Lutino x ADM straka, odchoval ptáky velmi světle žluté. U samců navíc chyběla červená kostrč a měli větší podíl světle žlutých až bílých míst v opeření hlavy a křídel. Ta červená kostrč, jak jsem posléze vyzkoumal, jim chyběla právě díky jedinečnosti fenotypu ADM strak, kdy samci v základním zeleném zbarvení již nemají na rozdíl od strak Dominantních, červené kostrče. Logicky, je tedy nemohli mít ani při kombinování s dalšími mutacemi.
Ostatní ptáci jsou vykazují typický fenotyp kombinace dvou typů strakatosti. Pokud se některému z mláďat objeví na hlavě anebo zádech červené vlnkování, bude geneticky i opalinové.
Víc vám neřeknu. Vše co jsem napsal, jsou pouze moje úvahy. Pro další využití v chovu bude samozřejmě nutné počkat na ustálení vybarvení pro přepeření a rovněž spolehlivé určení pohlaví.
S pozdravem,
Lukáč
parrotss
napsal(a):
Dobrý den, máte pravděpodobně odchovanou 0,1 modrou pallid opalinovou. Odpovídá tomu i foto rodičovského páru, který se jeví jako 1,0 modrý pallid x albino. Pokud je samec štěpitelný do opalin, pak je ta samice, to co vám píšu v 1. větě. Pokud neštěpí do opalin je vámi poptávaná identifikace mláděte pouze modrý pallid.
Podívejte se mláděti na spodní stranu křídla, pokud tam uvidíte bílý pruh – je opalinová pallid modrá, pokud ne je modrá pallid. Lukáč
Dobrý deň pán Lukác,
Lepšie sa mi to samotnému nepodarilo odfotiť, dá sa toto považovať teda za opalin palidino?
Ďakujem.
Ne, to v žádném případě. To by musel být samec, aby mohl být PllidIno, tj musel by mít obsazené oba XX chromozomy (jeden genem opalin a druhý crossigover palliINO). Již v předchozím příspěvku, jsem vám sdělil, že se pravděpodobně jedná o 0,1 modrá pallid opalina (anebo jenom modrá pallid). Mládě na fotce, kterou jste přidal jako poslední, má dobře patrný bílý pruh na spodní straně křídel je to tedy 0,1 opalinová modrá pallid. Lukáč
Taky přidám ještě nějaké fotky, jestli mi někdo neporadí s určením mutace. Děkuji Martin.
parrotss
napsal(a):
Ne, to v žádném případě. To by musel být samec, aby mohl být PllidIno, tj musel by mít obsazené oba XX chromozomy (jeden genem opalin a druhý crossigover palliINO). Již v předchozím příspěvku, jsem vám sdělil, že se pravděpodobně jedná o 0,1 modrá pallid opalina (anebo jenom modrá pallid). Mládě na fotce, kterou jste přidal jako poslední, má dobře patrný bílý pruh na spodní straně křídel je to tedy 0,1 opalinová modrá pallid. Lukáč
Jenom upřesním, aby nedošlo k nesprávnému pochopení mého příspěvku. U samců je jeden X chromozom nemutační, ten určuje pohlaví jedince (1,0 XX a 0,1 XY) a všechny mutační změny proběhnou u samce PallidIno pouze na zbývajícím volném X chromozomu.