Chovám pár černotemenných ročník 2016, zatím bez odchovu... Budku jsem jim nabídnul již od začátku, denně v ní nocují, tak bych se ve vašem případě nebál jim ji poskytnout, minimálně si na ni zvyknou. A přepeřování je individuální mladí ptáci přepeřují do prvního roku, záleží taky na prostředí a teplotě v jaké jsou chování.
Dobrý den.
Budku jim dejte hned, pro další zdroj informací si pořidťe knihu od Rosemary Low - Amazónci rodu Pionites.
Zdravím, tak amazónci rodu Pionites jsou úplně nenároční na budku, prostředí (klec, voliéra), jsou hodně přispůsobilí a společenský, ale to zas neznamená, že by se mohlo chovat více párů pohromadě a nebo s jinými druhy! I když v Loro parku jsem viděl společný chov černotemenných a bělobřichých, ale to byla velká a vysoká voliéra!
Takže budku nebo budky různé velikosti a tvaru jim klidně dejte, mě se osvědčily budky ve tvaru "L" a pak hodně pestrou výživu, ovoce, zeleninu, minerály, bílkoviny, okus, zelené, hloch, jeřabiny, šipky, mladou kukuřici...
Hnízdí přes zimu, tak teplota 15 - 20°C a zajistit boční klid. Přeji hodně úspěchů s těmito klauny. S pozdravem Zappe