Asisa

XXX.XXX.56.57
Jak to je ? Zkušenosti? Je pravda že působí jako prevence proti parazitům nebo ne.. někdo píšou že jo někdo zas že ne ...
Rotvik
napsal(a):
Česnekem v určité formě,vhodné pro podávání exotickému ptactvu,určitě nic nezkazíte,ale zázraky od něj nečekejte.
A co si mám představit pod pojmem "v určité formě vhodně pro podávání exotickému ptactvu"? Já zkoušel nadrobno nakrájený česnek sólo i do zrní a to moc nefungovalo. Pak samozřejmě pár stroužků prolisovat do vody, ale u tohoto podání si nejsem jistý efektem.
Už jsem to tu psal, budu pouze papouškovat z knihy Výživa papoušků od Rosemary Low : Většina ovoce a zeleniny není pro ptáky nebezpečná. Výjimku snad tvoří česnek a cibule, pór a pažitka. Jedna veterinářka uvádí, že už léčila ptáky, kteří později uhynuli na anémii, a to zřejmě proto, že konzumovali česnek. Jelikož konzumace těchto plodin nepřináší ptákům žádný zdravotní užitek, který by jim nebylo schopno dodat i jiné krmivo, bylo by hloupé riskovat a dávat jim je. Říká se, že česnek zabíjí parazity - ale vysoká dávka, která je k tomu zapotřebí, by zabila i samotného ptáka!
Takže asi tak na parazity lze použít i vratič obecný nebo medvědí česnek, ale s jakou účinností vám nikdo neřekne, předpokládám že u každého papouška bude účinek jiný.
Zdravím, tak česnek podávám už léta a to jak do vody, tak i nařezané plátky.
Ale do vody mi to přijde lepší a dávám jej každý měsíc 2 - 3dny. Česnek působí antibakteriálně a jako prevence!
Nikdy jsem nepozoroval, že by papoušci měli po podání nějaké problémy,ale nejsem žádný vědec, aby jsem to řešil nebo nějak zkoumal, ale když je zdravý pro lidi, tak nevím proč by měl škodit papouškům!
Je snad každému jasné, že nebude dávat na 1pár 1kg česneku!
S pozdravem Zappe
Ahoj,
česnek, vratič, ocet a uhlí...podávám ptákům běžně, dle dostupnosti. Od té doby mi zmizely problémy s parazity. Jako prevence jsou určitě dobré a pořád si myslím, že je lepší alespoň toto málo, než nic.
viz video, které jsem k tomuto tématu natočil https://www.youtube.com/watch?v=VDHAZg2yLpk
občas se tu probírá debata, které rostliny jsou pro ptáky jedovaté. Měl jsem ve voliéře oleandr. Zabije svým jedem i člověka. Ptáci si ho vůbec nevšímali, že by ho nějak okusovali jako jiné nabídnuté větve.. Když jsem ho na zimu schovával, tak jsem našel listy, ze kterých si kousek uždibli. Připomnělo mi to chovatele koz, který viděl, že si koza občas kousne jedovatého břečťanu, aby se "vyčistila". Nám lidem zakazovanou sůl, vyhledává vysoká zvěř jako pochoutku a nejen ta naše. Sloni putují kilometry, aby si mohli naškrábat sůl z jeskyně a horské kozy slézají také na sůl. Podle mne si papoušci vezmou tolik česneku, kolik jim chutná a co jim neleze, toho se nedotknou. Královští nebo rozely okamžitě slétali na bobule hlohyně, ptačího zobu, hlohu, skalníků a jiných keřů s bobulemi a např červenokřídlí jsou mlsouni a nic z toho jim nijak moc "nevoní."
frodik
napsal(a):
Už jsem to tu psal, budu pouze papouškovat z knihy Výživa papoušků od Rosemary Low : Většina ovoce a zeleniny není pro ptáky nebezpečná. Výjimku snad tvoří česnek a cibule, pór a pažitka. Jedna veterinářka uvádí, že už léčila ptáky, kteří později uhynuli na anémii, a to zřejmě proto, že konzumovali česnek. Jelikož konzumace těchto plodin nepřináší ptákům žádný zdravotní užitek, který by jim nebylo schopno dodat i jiné krmivo, bylo by hloupé riskovat a dávat jim je. Říká se, že česnek zabíjí parazity - ale vysoká dávka, která je k tomu zapotřebí, by zabila i samotného ptáka!
Takže asi tak na parazity lze použít i vratič obecný nebo medvědí česnek, ale s jakou účinností vám nikdo neřekne, předpokládám že u každého papouška bude účinek jiný.
Jenomže dnes už se nikomu nechce číst. Je jednoduší napsat vlákno a čekat . Kdysi jsem si tu knihu pořídí. Je tam toho hodně popsáno. Nebo stačí projít net a kdo má zájem najde vše.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Česnek jako spousta jiného v malém množství neuškodí,ale nikdo neví v jakém množství opravdu pomůže.