Roman480

XXX.XXX.219.18
Zdravím mám mladé andulky a připadá mi že nechodí pěkně jak kdyby chodili po tom kloubu. Nepostaví se pořádně na nohy. Samozřejmě jsou to mláďata. A po chvilce uhynou. Ale po pletivu lezou pěkně. I okřisleni mají krásné. Co to je za nemoc a jak se toho zbavit ?? Díky
Roman480
napsal(a):
Zdravím mám mladé andulky a připadá mi že nechodí pěkně jak kdyby chodili po tom kloubu. Nepostaví se pořádně na nohy. Samozřejmě jsou to mláďata. A po chvilce uhynou. Ale po pletivu lezou pěkně. I okřisleni mají krásné. Co to je za nemoc a jak se toho zbavit ?? Díky
Dejte foto
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Po chvilce uhynou,ale po pletivu lezou pěkně.Tak to opravdu nevím jak se toho zbavit.
Roman480

XXX.XXX.219.18
Jako zrušit celý chov ?
Pokud to není celé žert, tak jste asi nepochopil vtipné reakce od ostatních. Z vašeho popisu se fakt nedá poznat co Andulkám je.
Věty typu "Po chvilce uhynou, ale po pletivu lezou pěkně." fakt nestačí. Chtělo by to více informací a přidat fotky ptáků.
Ideálně dejte uhynulé mládě na rozbor veterináři, který se exotickým ptactvem zabývá. Případně to s ním přímo konzultujte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Roman480
napsal(a):
Jako zrušit celý chov ?
Chov nemusíte rušit-stačí se lépe vyjadřovat a přidat pokud možno foto.
Roman480

XXX.XXX.219.18
Ok díky jdu je nafotit
Roman480

XXX.XXX.219.18
Zdravím tak znovu a od začátku.
Pokud si pořizují nový pár andulek tak pokaždé dám novou nasedaci budku a vnitřek voriery vydenzifukuji.
A pár má pokaždé mladé a z 5ti mladých odchovam pouze jedno nebo 2. Andulky v budce čistím každý den čistá voda čisté žrádlo plus mechanice. Všechny mláďata vypadnou z budky lezou po zemi voriery a létat nechtěji spíš se tak jen trošku pohybují. A po 10 dnech mi začnou hynout. A toto se mi stává. Mám 10 páru a je to občas tam pak zase tam. Mám je teda zavřené v místnosti ale větrám jim poctivě. První rok v pohodě ale každý následující rok je to horší a horší. Co s tím i celou místnost dezinfikuji a stále to nepomáhá. Díky
Roman480
napsal(a):
Zdravím tak znovu a od začátku.
Pokud si pořizují nový pár andulek tak pokaždé dám novou nasedaci budku a vnitřek voriery vydenzifukuji.
A pár má pokaždé mladé a z 5ti mladých odchovam pouze jedno nebo 2. Andulky v budce čistím každý den čistá voda čisté žrádlo plus mechanice. Všechny mláďata vypadnou z budky lezou po zemi voriery a létat nechtěji spíš se tak jen trošku pohybují. A po 10 dnech mi začnou hynout. A toto se mi stává. Mám 10 páru a je to občas tam pak zase tam. Mám je teda zavřené v místnosti ale větrám jim poctivě. První rok v pohodě ale každý následující rok je to horší a horší. Co s tím i celou místnost dezinfikuji a stále to nepomáhá. Díky
Máte je celoročně v místnosti a čím svítíte a jak dlouho a chováte samé lutina? Musíte tyhle informace doplnit. Tohle mládě vypadá postižené křivicí, chybí vit D a jestli dáváte na sebe dokola ptáky s červenýma očima, tak mohou být též postiženi dědičnými deformacemi.
Roman480

XXX.XXX.219.18
Celý rok v místnosti cely den od rána až do večera otevřené okno i dveře + se jim svítí od půl sedmé ráno do cca 6 až 7 večer. Samice kupují většinou na burzách. A pro samce se jezdím po okolí a nebo si nechávám svoje. Takže příbuzní jejich rodiče být nemůžou.
Roman480
napsal(a):
Celý rok v místnosti cely den od rána až do večera otevřené okno i dveře + se jim svítí od půl sedmé ráno do cca 6 až 7 večer. Samice kupují většinou na burzách. A pro samce se jezdím po okolí a nebo si nechávám svoje. Takže příbuzní jejich rodiče být nemůžou.
Ale nepíšete čím svítíte - to je otázka úplnosti světelného spektra, třeba bílé led je nevhodné,nevím jak moc vám tam svítí oknem, třeba máte okna na sever, co já vím. Zrovna tak nevím jestli teda chováte samé červenooké, též jsem se s tím setkal u známých, takže zatím asi můžeme vyloučit příbuzenskou. Nechal jste někdy udělat pitvu ? Pokud se problém opakuje, tak ji nechte udělat. Těch problémů může být víc a tady můžeme než tipovat.
Roman480

XXX.XXX.219.18
Okna jsou na východ i dveře na východ a svitim klasickou trubicovou zarivkou. A na pitvu jsem měl vždy to strach dát aby mě někdo nepomluvil že mám špatné andulky.
Roman480
napsal(a):
Okna jsou na východ i dveře na východ a svitim klasickou trubicovou zarivkou. A na pitvu jsem měl vždy to strach dát aby mě někdo nepomluvil že mám špatné andulky.
Na pitvu ptáky nedáte, protože Vás budou pomlouvat a tady to řešíte veřejně a pomluv se nebojíte? To se spolehněte, že tady se problém nevyřeší a u pitvy by jste měl jistotu. Ta andulka je nemocná už od pohledu! Co se týče příbuznosti, tak v republice jsou příbuzní úplně všichni exotičtí ptáci a u andulek je to tutovka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Příbuzenecký chov+avitaminóza a následky. Proboha proč chytáte ty chudáky svářeckou rukavicí??
Roman480

XXX.XXX.219.18
A co jim dát za vitamíny?? Aby byli zdravé?
Roman480
napsal(a):
Zřejmě jste pana JOPE nepochopil, co se týče párování ptáků s červenýma očima. Pokud neustále další a další generaci ptáků s červeným okem doplňujete do páru opět ptáka s červeným okem, byť z nepříbuzné linie chovu, může to mýt právě tento výsledek. I když mi třeba někdo bude odporovat, jsem zastáncem teorie, že ptáci s červenýma očima do páru ano, ale jen pokud nepochází již z takto sestavených rodičovských párů a jejich potomky již párovat pouze s tmavookou mutací. Pokud je to již více než první generace odchovu z páru červené oko × červené oko, dělá to problémy v podobě degenerace jako třeba křivice, úhyn mláďat již v zárodku plodu ve vajíčku atd... Takže jednu generaci ano, ale takový odchovaný pták by měl být spárován s jedincem pouze štěpícím na Ino (mutace vyznačující se právě červeným zbarvením oka) nebo s jinou mutací "černého oka"...
Roman480

XXX.XXX.219.18
Nikdy jsem si toho nevšímal. Červené a černé oči. Ale tedka jsem to zkoumal a mám jen 3 samice Červené oči. Takže by to mělo být fajn??? Tedy ??
Roman480
napsal(a):
Nikdy jsem si toho nevšímal. Červené a černé oči. Ale tedka jsem to zkoumal a mám jen 3 samice Červené oči. Takže by to mělo být fajn??? Tedy ??
Skor by povedal že máťe červeno oke ako čiero oké černo oké samce maju ozobí modré ako klasické.a mladé idu pone rozno farebné,a malo žlté.červeno oké su vázané na pohlavé a černo oké su receptívné.
Roman480

XXX.XXX.219.18
Ale občas mám i po černých očích červené oči a jak jsem psal pak mi taky umírají.
Roman480

XXX.XXX.219.18
A jaké mám dát tam světlo aby to bylo oka ??
Roman480

XXX.XXX.219.18
Jakým světlem přisvícovat andulkam místnosti ?
Roman480

XXX.XXX.219.18
Takže tedka vše vydenzifikovat a dát mrtvolu na rozbor ?
Roman480

XXX.XXX.219.18
Roman480
napsal(a):
Takove voriery mám všechny ⁹
Tak jen tak na dálku, proč máte hranaté sezení? Klidně můžou mít nohy deformaci s tohoto. Ale dle vzhledu ptáků jim chybí světlo a venkovní prostředí. Udělejte volieru venkovní, andulky můžete mít venku celoročně. Stačí je ať nejsou v průvanu a mají se kam schovat.Za mě, tyto klece bych vyhodil. Je to male a nevhodné. Denní světlo žádná zarovka nenahradí. Vždyť se tam ani par s mladýma nemůže vejít
roman480

XXX.XXX.219.18
Je to focené večer když jsem do dodělal a donesl domu korely.
Jsou to jen dočasně z jara budu dělat venkovní voriery.
A za další lidi mívají andulky v klícce 50cm na 50cm.
roman480
napsal(a):
To máte pravdu. Na okrasu klícka dobrá ale na odchovy určitě ne. Takovéhle klícky na odchovy mají mnoziči třeba 10 až 20 a i více takových .Určitě pro andulky krásný život. V tom se nemá šanci prolétnout jen hopsají . A pak se každý diví že dávají za Andulu 10 Kč. Nic ve zlém ale toto nedoporučuji.
roman480
napsal(a):
V některých světových destinacích žijí lidé v bordelu, smradu, fekáliích, chudobě. Vy zcela jistě ne, tak proč to nedopřát i těm ptákům? Toť reakce na to že lidi mívají andulky v klícce 50 na 50. Pokud toto slyším, ptám se, jak by se danému žilo ve sklepě 3/3 metry bez světla? Asi nic moc co? Pokud chcete chovat cokoliv živého, dopřejte tomu maximum a pokud to nedokážete, kupte si místo toho šutr. Ten nemá velké nároky... Neberte to ve zlém ale každý průměrně inteligentní člověk ví že cokoliv živého k životu potřebuje denní světlo a sluníčko téměř stejně jako jídlo a pití... Udělejte jim velkou voliéru venku na čerstvém vzduchu. Jak korely tak i andulky snesou zdejší zimu bez problémů pokud budou mít závětří. Ne nadarmo se říká že méně je někdy více...