Přípravek s vitaminem D v chovné sezóně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.10.2022 12:31
Gemo

XXX.XXX.37.130

Aký je najlepší prípravok s obsahom vitamínu D vhodný pre papagáje, počas chovnej sezóny???? Skúsenosti, rady .

9.10.2022 17:13
kičněp

XXX.XXX.245.255

nejlepsi je pestra strava.mačene kličene zrni ovoce zelenina vajecna michanice atd..

9.10.2022 18:31
Gloria

XXX.XXX.114.78

Vít. D se vytváří v kůži tedy slunce pokud ho organizmus nedokáže vytvořit vplyvem nedostatku světla vznikáji poruchy ..organizmus ho nedokáže uložit do zásoby jako jiné vitamíny rozpustné v tucích nebo skupiny B. Jinak přípravek supervid D. Pokud se mýlím omlouvám se ať se daří.
Jinak pokud budete dávat pestrou stravu tak bez slunce si ten vitamin papoušek nevytvoří

10.10.2022 13:21
Rotvik

XXX.XXX.109.38

Supervit D - drůbež
Supervit S - savci

Složení Supervitu D

Účinné látky v 1kg: Vitamín A 5 000 000 m.j., Pantothenan vápenatý 6 000mg, Vitamín D3 500 000m.j., Vitamín C 10 000mg, Vitamín E 5 000mg, Vitamín E 2 10mg, Vitamín K3 2 000mg, Kyselina listová 500mg, Vitamín B1 2 000mg, Biotin 30mg, Vitamín B2 4 000mg, Vitamín B6 2 000mg, Niacinamid 15 000mg.

10.10.2022 18:41
eklektus3

XXX.XXX.40.108

Pozor na snadné předávkování. Vím o čem píšu, poradil mi chovatel dražších papoušků a moji amazonci bělobřiší v budce u dvou párů před vylítnutím doslova zkameněli. U třetího páru, který tvrdošíjně odmítal míchanici, kterou jsem obohatil Supervitem D se mláďatům dařilo skvěle až do odstavu. Takže vit. D ano , ale s mírou.

10.10.2022 20:24
z jarda

XXX.XXX.139.214

Zdravím, tak musím oponovat ohledně Supervitu D, že by se s ním až takhle a vědomě dalo předávkovat! Tomu nemůžu věřit nebo osobně tento přípravek používám celé léta a nikdy jsem nic podobného neslyšel ani neřešil!
A taky dobře vím, že když náhodou při dávkování se mi zatřásla ruka a voda byla tím pádem víc žlutá a též to bylo s ní i cítit, tak papoušci jí brali minimálně!
A ještě podotýkám, že nikdy jsem to nevážil na žádných vahách, aby jsem přesně měl doporučené množství, ale jen prostě na špičku nože a aby voda byla slabě žlutá!
A ano, nezapomínat na to, že někdy méně je více! S pozdravem Zappe

11.10.2022 08:27
eklektus3

XXX.XXX.40.108

Měl jste prostě štěstí, že dávka nebyla dostatečně vysoká. Já jsem bohužel do míchanice každý den dvakrát (ráno a odpoledne) přidával Calcilux s doporučeným přídavkem Supervitu D. Zkuste se zeptat třeba veterináře jak snadné je předávkovat vitamínem D a jaké jsou následky když mi nevěříte.

11.10.2022 16:41
kareta

XXX.XXX.84.6

eklektus3 napsal(a):
Měl jste prostě štěstí, že dávka nebyla dostatečně vysoká. Já jsem bohužel do míchanice každý den dvakrát (ráno a odpoledne) přidával Calcilux s doporučeným přídavkem Supervitu D. Zkuste se zeptat třeba veterináře jak snadné je předávkovat vitamínem D a jaké jsou následky když mi nevěříte.

Supervit-D dávám ptákům do vody a do míchanice při hnízdění už více než 25 let. Kolikrát jsem nechtěně i předávkoval a nikdy žádný problém. Jsem s ním nadmíru spokojen. Ale čerstvá zelenina a ovoce, stokrát lepší , než vitamíny v prášku.

13.10.2022 06:47
Martin-rosely

XXX.XXX.60.34

kareta napsal(a):
Supervit-D dávám ptákům do vody a do míchanice při hnízdění už více než 25 let. Kolikrát jsem nechtěně i předávkoval a nikdy žádný problém. Jsem s ním nadmíru spokojen. Ale čerstvá zelenina a ovoce, stokrát lepší , než vitamíny v prášku.

Dobrý den,
a mohu se zeptat jestli ten supervit-D dáváte i mimo sezónu a jak často ho prodáváte. Děkuji Martin

13.10.2022 07:07
kareta

XXX.XXX.84.6

Martin-rosely napsal(a):
Dobrý den,
a mohu se zeptat jestli ten supervit-D dáváte i mimo sezónu a jak často ho prodáváte. Děkuji Martin

Ano , podávám jej celoročně. Třeba dvakrár i třikrát v týdnu do vody. Když ptáci hnízdí, tak s ním posypu míchanici. Do vody dávejte tolik, aby byla světle žlutá, jak napsal výše p. Zappe.

13.10.2022 08:20
Martin-rosely

XXX.XXX.60.34

kareta napsal(a):
Ano , podávám jej celoročně. Třeba dvakrár i třikrát v týdnu do vody. Když ptáci hnízdí, tak s ním posypu míchanici. Do vody dávejte tolik, aby byla světle žlutá, jak napsal výše p. Zappe.

Děkuji vám za odpověď. 😉👍

20.10.2022 07:00
eklektus3

XXX.XXX.40.108

Myslel jsem to dobře, chtěl jsem pouze varovat před předávkováním. Vidím ale, že tady jsou borci, kteří strčí všechny ostatní včetně veterinářů do kapsy.

20.10.2022 07:16
Rotvik

XXX.XXX.109.38

U vitamínu D řeší chovatelé především opačný problém: totiž že ho ptáci mají nedostatek. Jde zejména o vitamín D3, který se vyskytuje v živočišné potravě a dá se získat i ze slunečního světla nebo UV zářivek. Vitamín D3 pomáhá vstřebávat vápník a fosfor, které jsou důležité především pro samice v době hnízdění při snášení vajec a vývoji mláďat. „Déčkem“ se dá předávkovat v podstatě jen prostřednictvím umělých přípravků, jichž je trhu také dost a chovatelé to s nimi mohou přehnat v dobré víře, když chtějí papouškům nahradit nedostatek přirozeného slunečního světla. Takoví ptáci trpí přebytkem vápníku v těle, který se hromadí především v ledvinách a zhoršuje jejich funkci.
U papoušků předávkovaných vitamínem D dochází ke dně, nadměrnému močení (bílá a kapalná složka trusu), pták má dávivé pohyby při krmení. V neposlední řadě pak samičky snášejí vajíčka s příliš silnou skořápkou, s níž si mláďata neporadí a hynou uvnitř, aniž by se jim podařilo vyklubat. Právě u přípravků s vitamínem D tedy platí dvojnásob rčení všeho s mírou. Chudokrevnost, zhoršenou srážlivost krve a mineralizaci kostí, ale i snížení obsahu vitamínu A v játrech způsobují nadměrné dávky vitamínu E, který se vyskytuje ve zvýšení míře v naklíčeném zrní a rostlinách s obsahem tuku. V době hnízdění je vitamínu E třeba nadbytek, neměl by ale v krmení převládat.

21.10.2022 08:21
z jarda

XXX.XXX.139.214

eklektus3 napsal(a):
Myslel jsem to dobře, chtěl jsem pouze varovat před předávkováním. Vidím ale, že tady jsou borci, kteří strčí všechny ostatní včetně veterinářů do kapsy.

Zdravím, tak to, že jste to myslel dobře, tak to je chvályhodné!
Ale proč ten ironický dodatek? Neznám a nevím o žádném "borci", dle vašeho názoru nebo já osobně si myslím, že každý chovatel a vlastně i každý člověk se učí celý život! A jak se říká - jednou jsme nahoře a podruhé zas dole a nebo taky - i mistr tesař se někdy utne!
S pozdravem Zappe

PS: Veterináře - já osobně vůbec nemusím a neuznávám je! Vím proč, párkrát jsem to tady psal, ale nikomu je neberu ať si je klidně podporují!

22.10.2022 08:14
eklektus3

XXX.XXX.40.108

A o to tady jde. Rady typu sypejte to do vody aby byla světle žlutá a ještě tím posypte míchanici vedou přesně k těm koncům jako u mě.

22.10.2022 08:33
miladas

XXX.XXX.185.25

eklektus3 napsal(a):
A o to tady jde. Rady typu sypejte to do vody aby byla světle žlutá a ještě tím posypte míchanici vedou přesně k těm koncům jako u mě.

Vy jste předávkoval ptáky Calci-luxem, to je hlavně vápník, Supervit D - D znamená drůbež a ne vitamín D, vitamíny jsou v něm všechny v ideálním poměru.

22.10.2022 10:00
z jarda

XXX.XXX.139.214

miladas napsal(a):
Vy jste předávkoval ptáky Calci-luxem, to je hlavně vápník, Supervit D - D znamená drůbež a ne vitamín D, vitamíny jsou v něm všechny v ideálním poměru.

Zdravím, tak konečně odpověď za 1*...👍
-------------------------------------------------------------------

eklektus3 - pane, nikdy a nikde jsem nepsal, že Supervit D sypu nebo používám ještě někde jinde než přímo a jen do VODY...dávám ho celoročně, každý začátek v měsíci na 4 - 5dní a to je maximum! Ano a voda musí být slabě žlutá! Vaječné míchanice jsem nepoužíval nebo mi je papoušci nebrali, ale dělal jsem vaječnou omeletu a tu jsem před koncem "přitáhnutí" trochu posypal drcenými vaj.skořápky a calciem! Ale TROCHU znamená prostě TROCHU.... ale když to někdo nepochopí, tak to je pak velký problém!
Proto je určitě lepší víc preferovat zeleninu a ovoce, zelené krmení, větve i s pupeny, různé bobuloviny z přírody...!
No a když vím, že tohle všechno papouškům dávám a ještě mnohem víc, tak není opravdu důvod vit.přípravky sypat vrchem spodem!
S pozdravem Zappe

22.10.2022 13:14
eklektus3

XXX.XXX.40.108

Omlouvám se, že jsem si vůbec dovolil napsat svůj slaboduchý názor a slibuji, že už nikdy nepolezu odborníkům do zelí a do této diskuze se již odmítám zapojovat.

30.10.2022 21:30
30jezedák

XXX.XXX.223.247

dobrý den nevím jestli to sem patří u alexandru se mi nevilihnou mladé pokaždé vejce před vilíhnutím úplně krásný plod ale vždy umřou ve valíčku skořápka tvrdá není a vytamín E ani žádné jiné nepoužívám múžete mi prosím poradit co dělám špatně děkuji za info Radim

Přidejte reakci

Přidat smajlík