Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Matty_

4.11.2022 16:15
Matty_

XXX.XXX.41.10

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně mého Charlieho.

Jedná se o samečka Pyrury žlutoprsého, kterého mám již 5 let a máme mezi sebou opravdu silné pouto.

Nebyl dokrmený. Vůči cizím lidem byl spíše bojácný a nebo dal velmi jemně najevo, že "nemá zájem". Vůči mě však nikdy agresivní nebyl. I když se mu něco nelíbilo, dokázal to dát najevo jinak.

Je to malý závisláček, doprovází mě neustále na rameni do kuchyně, do obýváku, no prostě všude. Mimo mě měl dobrý vztah ještě s mým tátou a mojí bývalou přítelkyní.

Od minulého týdne se u něj z ničeho nic začala projevovat teritoriálnost ve své kleci, do které mě vždy nechával šahat naprosto libovolně. Vždy jsem ho i na prstě odkládal až do ní. Nyní když se přiblížím skáče na klec a okamžitě po mě startuje.

Co je na tom celým zvláštní je to, že do toho je schopný vylézt ven, dojít si ke mě, nechat se drbat, zalézt mi za krk jak to běžně dělá, tam si usnout, tulit se a pak mu rupne a kousne mě do ucha. K tomuto dochází dokonce i v kleci, kde jsem ho taktéž párkrát pohladil a v zápětí se ohnal.
Před chvílí neměl problém po tom, co jsme ho pustil ven na mě udělat doslova nálet a kousnout mě do krku.

Za celých 5 let jsem se s tímto nesetkal. Nic špatného jsem mu já ani nikdo jiný neudělal, nemělo ho co vyděsit, traumatizovat.

Posledních několik týdnů se zde stavuje kamarád, kterého ze začátku Charlie moc nemusel, ale posledně už po něm bez problému běhal a seděl mu na rameni.

Prosím vás tedy o radu:
1) Čím si myslíte, že to může být? Může v tom hrát roli to, že už nevídá bývalou přítelkyni?
2) Jak mám k němu nyní přistupovat, aby se toto odnaučil? To že po kousnutí nemám řvát, chytat ho za zobák atd. mi je jasné. Říkám mu po kousnutí "au, nesmíš!" a dávám do klece. Na druhou stranu nechci, aby byl v kleci teritoriálnější ještě víc. Jak často ho mám tedy pouštět ven a celkově jak s ním nakládat?

Děkuji mnohokrát.

Přidejte reakci

Přidat smajlík