Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.4.2026 13:08
hopi

XXX.XXX.208.90

Od klukovských let miluju tuto hrdličku. Velká škoda,že na hodně místech skoro vymizela. Chci se zeptat jak je na tom ve vašem regionu. Tady mezi Bydžovem,Chlumcem a Městcem Králové se docela drží! Ještě když jsem je choval,tak jsem jich několik vypustil,někdy i nechtěně. Loňský rok jsem věděl o 6ti párech.

3.4.2026 22:21
alex66

XXX.XXX.102.195

I když mi už táhne na šedesát tak jsem tuto hrdličku ještě nikdy neviděl. A to když jsem venku tak pořád sleduji kde co lítá. Ale to samozřejmě neznamená že u nás nejsou. Zato zahradních je tady spousta. Bydlím na j. Moravě na jih od Brna. Invazní druh asi vytlačil ten původní.

4.4.2026 07:55
hopi

XXX.XXX.208.90

Spíš ji uslyšíte než uvidíte,její tur-tur je v lese daleko slyšet. Tady ji častěji vidím až po prvním hnízdění,jako když se přesune na druhé hnízdění do polí,kde hnízdí v trnkách na náhonech a remízků. Nevím zda na ubytku populace má vliv hrdlička zahradní,ta do lesa nezasahuje. Myslím více snaha zemědělců nám vypěstovat více potravin!?

28.4.2026 16:22
forpus

XXX.XXX.254.201

Hrdlička divoká, jejíž krásný hlas popisuje tak zamilovaně básník K. H. Mácha v jedinečné básni Máj, je bohužel dnes druh na vyhynutí, Na svědomí to má mimo jiné nekontrolovaný intenzivní lov během cesty na zimoviště ve Středomoří a na ostrovech Středozemního moře, třeba na Maltě, Kypru, Sicílii, Krétě atd. Hynou jich zde statisíce a přes veškeré zásahy a zákonná omezování (vždyť jde vesměs o členy EU!) tato "kultivovaná tradice" přetrvává. Bohužel. Takže pokud divokou hrdličku letos uslyšíte, zapamatujte si hlas, užijte si jedinečný zážitek, vzpomeňte na "hrdliččin zval, ku lásce hlas".... Možná už více možností v životě mít nebudete :-(

28.4.2026 20:14
hopi

XXX.XXX.208.90

Jak je to možné,že italové tuto hrdličku loví?????!!!! Jsou přeci také v EU. Minulý týden jsem ji poprvé letos slyšel,srdíčko mi zaplesalo! V loni jsem objevil lokalitu,o které jsem nevěděl,těším se,až objevím hnízdo. Tady u mě jsem je ještě neslyšel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík