Od klukovských let miluju tuto hrdličku. Velká škoda,že na hodně místech skoro vymizela. Chci se zeptat jak je na tom ve vašem regionu. Tady mezi Bydžovem,Chlumcem a Městcem Králové se docela drží! Ještě když jsem je choval,tak jsem jich několik vypustil,někdy i nechtěně. Loňský rok jsem věděl o 6ti párech.
Spíš ji uslyšíte než uvidíte,její tur-tur je v lese daleko slyšet. Tady ji častěji vidím až po prvním hnízdění,jako když se přesune na druhé hnízdění do polí,kde hnízdí v trnkách na náhonech a remízků. Nevím zda na ubytku populace má vliv hrdlička zahradní,ta do lesa nezasahuje. Myslím více snaha zemědělců nám vypěstovat více potravin!?
Hrdlička divoká, jejíž krásný hlas popisuje tak zamilovaně básník K. H. Mácha v jedinečné básni Máj, je bohužel dnes druh na vyhynutí, Na svědomí to má mimo jiné nekontrolovaný intenzivní lov během cesty na zimoviště ve Středomoří a na ostrovech Středozemního moře, třeba na Maltě, Kypru, Sicílii, Krétě atd. Hynou jich zde statisíce a přes veškeré zásahy a zákonná omezování (vždyť jde vesměs o členy EU!) tato "kultivovaná tradice" přetrvává. Bohužel. Takže pokud divokou hrdličku letos uslyšíte, zapamatujte si hlas, užijte si jedinečný zážitek, vzpomeňte na "hrdliččin zval, ku lásce hlas".... Možná už více možností v životě mít nebudete :-(