Potřebuji poradit. Chovám australské papoušky, převážně rosely, královské, zpěvavé a kakariki. Před šesti lety jsem vybudoval nové venkovní voliéry a od té doby se u většiny mých párů děje stále stejný scénář. Samice snesou vejce, pevně sedí a pár dní před líhnutím všechna vejce z budky zmizí. Tohle se mi děje téměř rok, co rok, jen občas se podaří, že některá samice z mých 15 párů vyvede mladé.
Dřív jsem s odchovy neměl problém, tohle se začalo pravidelně opakovat, až po přestěhování ptáků do nových voliér. Navíc se to stává i u nové sestavených párů.
Nemá někdo podobné zkušenosti? Čím by to mohlo být, co dělám špatně?
Děkuji za rady.
Zdravím, tak podle mě neděláte nic špatně, ale asi tam na ně chodí lasička nebo kuna. Nevím jak to máte zabezpečené proti těmto škůdcům, ale popřemýšlejte jestli mají šanci se tam dostat. Ale zase na druhou stranu je divné, že by nezaútočila na samici v budce. A že by je likvidovaly sami ptáci a k tomu ještě většina párů, tak to se mi věřit nechce. S pozdravem Zappe
Děkuji za reakci. Větší predátor se do voliér nedostane, spíš předpokládám, že vejce likvidují samotné samice. Uvažuji, ale co je důvodem a proč by to dlouhodobě dělalo více párů.
Mohli by být problémem myši a rušení samic v budkách? Případně nějaké onemocnění, které snižuje líhnivost a samice následně vejce s odumřelým plodem likvidují? Problém s mizením vajec mám převážně jen u rosel, u mých papoušků zpěvavých tento problém nemám.
Zdravím, úvahy co jste napsal jsou nesprávné nebo:
1. Myši jsou také problém, ale mají na svědomí "jen" to rušení.
2. Žádný pták nerozezná oplozenost, ale líhnutí ano nebo slyší pískání mláděte.
3. Když je ten problém jen u některých párů, tak by tam žádná nemoc neměla být.
4. Nejvíc se pletete s těma predátory nebo - Lasička, konkrétně naše nejmenší šelma lasice kolčava, se dokáže protáhnout otvorem o průměru pouhých 2 až 3 cm. Teda myší dírou. I proto se používá dvojité pletivo.
5. A tady jsou nemoci :
Aspergilóza: toto respirační onemocnění, často způsobené plísněmi (Aspergillus), může postihnout i vejce v líhni, což vede ke zvýšené úmrtnosti embryí.
Západonilská horečka (West Nile Fever): tato nákaza může u chovných ptáků způsobovat sníženou produkci vajec a nízkou líhnivost.
Polyomaviróza ptáků: virové onemocnění, které je vysoce fatální zejména pro mladé andulky a další papoušky.
Nutriční nedostatky (Hypovitaminózy): nedostatek vitaminů, zejména skupiny B (např. riboflavinu), způsobuje úhyn embryí.
Virové infekce: různé virové nákazy, diagnostikovatelné z krve a pírek, mohou mít vliv na reprodukci.
Faktory snižující líhnivost nezpůsobené infekcí, chyby v inkubaci:
--------------------------------------------------------------
Nízká vlhkost (zaschnutí), zachlazení nebo přehřátí vajec.
Metabolická nedostatečnost = špatná výživa chovných ptáků.
S pozdravem Zappe