Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Violka

25.5.2026 10:18
Violka

XXX.XXX.243.107

Dobrý den, chovám dva samce zebřičky pestré.2 roky na sebe skákaly jak divé, letos to ustalo.Ale jedné zebřičce začala vypadávat peříčka-hlavně na bříšku.Druhá na ní čato sedí a zahřívá jí.Podala jsem vitamíny, stav se zlepšil, ale problémová zebřička dostala průjem.Konzultovala jsem s veterinářem (ptákům se však nevěnuje nikdo v našem okolí) a podávala jsem smectu.Stav se nezlepšil.Vynechala jsem vitamíny a průjem ustal.Ovšem po nějaké době začínají pírka opět vypadávat.Tdravá zebřička přestává sedět na té "nemocné"."Nemocná" zobe, létá, zpívá.Až na ty pírka jí nic není.Nevíte co by to mohlo být
Trvá to už 4-5 měsíců.

25.5.2026 13:12
z jarda

XXX.XXX.139.214

Zdravím, ten průjem jistě neustal z vynechání vitamínů. O jaké vůbec šlo?
Smecta je léčivý přípravek ve formě prášku, který obsahuje přírodní čištěný jíl (diosmektit) a v trávicím traktu na sebe váže toxiny, viry, bakterie a plyny a zároveň vytváří ochrannou vrstvu na sliznici střev. Používá jako první pomoc při průjmech a otravách, ale má svá přísná pravidla a dávkování:
pro ptáky stačí doslova špetka prášku (na špičku nože) v malém množství vlažné vody a podá se plastovou injekční stříkačkou (bez jehly) přímo do zobáku a nebo do vlhkého krmiva nebo piškotu. Jestli se podávají i jiné léky nebo vitamíny, tak je nutné dodržet odstup min.2h před nebo 2h po - jinak se zruší jejich účinek! Postupovala jste podobně?

No a ta ztráta peří na bříšku u jinak aktivního ptáka bývá nejčastěji důsledkem hormonálních změn, hnízdního pudu, nedostatku některých živin a vitamínů nebo působení parazitů, škubání. Prohlédněte jí jestli nemá čmelíky, všenky.
Máte 2 samce a nemají v kleci budku nebo hnízdo? Když ano, tak hned s tím pryč.

Nedostatek vápníku, jódu - dejte jódovou kostku, rozdrcené vaječné skořápky, sépiovou kost. Do vody Muta-vit, Supervit D, Roboran pro exoty do zrní. Není na škodu vodu vyměnit za heřmánkový čaj. S pozdravem Zappe

Přidejte reakci

Přidat smajlík