Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli se mi podaří ochočit andulku vlnkovanou. Je jí tak 5 let. Četla jsem, že se andulky dožívají v domáctnosti tak 15 let, a tak si myslím, že není moc stará, ale na ochočování asi je.
PŮJDE TO VŮBEC JÍ OCHOČIT?
Mám jí celkem dlouho, ale stále se mě bojí.kdykoliv když příjdu ke kleci bojí se mě a nervózně přeskakuje z větve na větev.
Když dám ruku do klece tak odletí co nejdál...
Poradíte mi? Díky.
no nevim jestli to půjde ale třeba skuste si dát do ruky nějakou dobrótu (piškot) aruku dát do klece a čekat jestli si příjde vzít tohle bude asi nejlepší začátek. já jsem třeba svého papouška získala už když jsem s ním jela domů nabídla jsem mu tenkrát jablko a povedlo se. tak vám přeji hodně štěstí.
atlamichova
napsal(a):
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli se mi podaří ochočit andulku vlnkovanou. Je jí tak 5 let. Četla jsem, že se andulky dožívají v domáctnosti tak 15 let, a tak si myslím, že není moc stará, ale na ochočování asi je.
PŮJDE TO VŮBEC JÍ OCHOČIT?
Mám jí celkem dlouho, ale stále se mě bojí.kdykoliv když příjdu ke kleci bojí se mě a nervózně přeskakuje z větve na větev.
Když dám ruku do klece tak odletí co nejdál...
Poradíte mi? Díky.
myslím, že to půjde, ale bude to na delší čas než u mláděte. nabízejte mu laskominy, mluvte na něj, atd.
Dobry den,
ochoceni tak stareho jedince je prakticky nemozna. Jedine ceho muzete docilit, ze nebude tak plachy, ale rozhodne nikdy nezkrotne. Podavani pamlsku je dobra cesta, ale je potreba si rict, co od toho mate cekat. Podavani pamlsku muze prekonat strach z ruky. Ruka jako takova je pro ptaka nejvetsi nepritel, protoze ho jiz nekolikrat chytila. navic pokud ma jedinec spatnou zkusenost, velmi tezko se ji pak zbavuje.
Dejte pomalu ruku do klece, pokud ptak uleti, neucuknete, skratka ji tam nechte jak je, zadny pohyb. Jakmile se nekde uvelebi, pravdepodobne v nejvzdalanejsim rohu klec,e pomalu ji priblizte k nemu s natazenym prstem. Opet uleti, vy opet neucuknete, prote jen pockate az si nekde sende a opet pomalu priblizujete ruku. Je to boj vule, kdo vydrzi dyl. Pokud vsak budete videt ze je andulka rozrusena a spis nervozni, klidne si dejte paouzu. Za rekneme pet az deet minut muzete opakovat.
Po celou dobu na nej vlidne mluvte, ptak musi zjistit ze se neni potreba bat. Postupne mu dojde ze nema kam uteci a treba i sedne naprst. S nejvetsi pravdepodobnosti vas ale misto toho stipne. Muze to byt velmi bolestive. nesmite ucuknout, jen proste oddelat ruku a za chvili opakovat. Preju hodne zdaru.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu
Verča188

XXX.XXX.151.216
Ahoj v září v roce 2015 jsne si koupili andulku ( Pepinku). Chteli jsme si ji ochocit, podarilo se nam aby byla na prste ovsem moje andulka se porad strasně boji, a stoho prstu vzdychky uletí, jakokdyby byl konec sveta. Mam ji rada. Moc me mrzí, ze ke me nechce. Prosim poradite mi ? Pujde moje andulka jeste ochocit. Udelala jsem neco spatně? A proc se ne tak bojí. Za kazdou odpobeď budu moc rada
Mikkix

XXX.XXX.251.181
Dobrý den, já si pořídila anduláčka, trochu to bylo unáhlené, ze zverimexu, pan mi řekl že je to letošní odchov, ale dle ozobí už má minimálně rok.. je dost plachý, po pár dnech teda začal švitořit protože jse ho na chvíli dala na parapet na okno, teď ho máme měsíc a jediné co zatím umí je že mu strčím prst do klece tam kde sedává u zrcátka a říkám mu Papíčku pojď na ručičku, tak vlastně s donucením si tam vyleze, ale když s ním oddaluji ruku směr ke dvířkám tak přehopne na jiné bidýlko. chtěla bych ho tak ráda vypustit už z klece ven, nebo aby si sám když v kleci něco dělám mi tam vlezl sám, ale asi to bude trvat další měsíc... nehledě na to že poletuje nebo cuká když v kleci vyměňuju vodu atd...ale když na něho mluvím tak jde vidět že poslouchá.. no musím se smířit s tím že je starší, ale mám na něho dalších 10-14let :D tak snad do té doby zkrotne a bude si hrát třeba s balonkem co pro něj mám, nebo žebříček .... :d ( pokud teda neuletí, nebo naše kočka ho nesežere, ale jelikož hned asi druhý den, kdy na něj skočila dostala na zadek, tak už se teď na něj ani nepodívá - Pepík v jednom pokoji, kočka chrápe na druhé straně domu v jiném pokoji )