renda
napsal(a):
Mám andulku ,původně to měla být samička,ale já sám tomu nerozumím,dokáže mi někdo poradit.Její zbarvení je růžovo fialová ,kresba vlnkováníje skořicová a ozobí je světlounce modré podotýkám že její stáří je jeden a půl roku,předem děkuji.
Chtelo by to vlozit fotku. U nekterych mutaci muze byt u mladych samicek ozobi ruzove, ale i namodrale nebo s fialovym odstinem. Zhruba ve stari 2 roku se samickam ozobi zbarvi do hneda.
daniel kejda
napsal(a):
Chtelo by to vlozit fotku. U nekterych mutaci muze byt u mladych samicek ozobi ruzove, ale i namodrale nebo s fialovym odstinem. Zhruba ve stari 2 roku se samickam ozobi zbarvi do hneda.
Děkuji za radu,začínám se utvrzovat o tom že to bude sameček,protože tao andula náznak modrého ozobí nikdy neměla a teď po roce a půl má světle modrý nádech.
anděla

renda
napsal(a):
Přikládám foto děkuji za identifikaci.
je to samec mám je dva a mají modré ozobí
anděla
napsal(a):
je to samec mám je dva a mají modré ozobí
Nechápu jak někdo z těchto fotek pozná jestli je to modré, nebo hnědé ozobí, ale třeba jsem slepej.
Jinak nechci nikoho strašit, nevím zda se stím, už někdo setkal, ale mám samičku, která má modré ozobí. Samička je světle modrá a je jí něco přes 4 roky a už měla vícekrát mladé, proto vím, že se jedná o samičku. Takže ne vždy je to, tak jak by mělo být.
renda
napsal(a):
Přikládám foto děkuji za identifikaci.
Podle fotky to dost dobře nejde poznat,záleží na osvětlení focených andul v době expozice snímku,ale přikláním se variantě 1,1.Pokud jsou to ptáci starší půl roku,musí být podle pánevních kůstek téměř na 100% jisté,zda jde o jedince jednoho,či dvou pohlaví.
renda
napsal(a):
a ještě jedno .
Zdravím Vás,
na fotce je určitě samička, na dalším fotu je vpravo samec. Již u mladých je možné pohlaví s přehledem rozeznat. U některých je to jednoznačné, samec má ozobí fialové nebo modré od začátku, někdy se však stane, zvláště u strakatých, ale i jiných, že obě pohlaví mají v ozobí bělavou i namodralou barvu. Pak je tedy nutné soustředit se na bezprostřední okolí direk. Pokud převažuje bílá barva, jde o samici, pokud modrá, jde o samce. U lutino, albino a bílých žlutohlavých nebo žlutolících(všechny červenooké) je to poněkud složitější, zvláště pak v tom, že samec nemívá v dospělosti ozobí intenzivně modré, ale narůžovělé, podobně jako je tomu u některých strakatých. Naoak u bílých a žlutých tmavookých je ozobí samců výrazně modré. V případě mladé samičky jde tedy o ozobí bělavé. Později se může buď vybarvit do bílého, světle hnědého. V době hnízdění jí lehce popraská a ztmavne. Trochu se může navrstvit a téměž vždy se pak odloupne. Poté se objeví ozobí bělavé, ve kterém figuruje také modrá, jak je tomu na obrázku. Směrodatné je tedy okolí direk. problém může nastat ovšem v případě, že je samec napaden "vápenkou". Jeho ozobí se vlivem vápenných schránek roztoče naruší, popraská a zbělá. Samec je podobný samici.Často jsem se setkal na trzích s nabízením samce za samici a jednalo se pouze o vápenkou napadeného samečka. Zkušený chovatel však samce od samice pozná i přes tuto vápenkou způsobenou "kosmetickou vadu". Přitom stačí málo, hygiena v chovu jako prevence a v případě napadení potírání rostlinným olejem. Je pravda, že rozeznat pohlaví podle obrázku může být problém. Zde se však jedná stoprocentně o samičku. Přeji úspěch v chovu.
S pozdravem Martin Záruba.
hicks
napsal(a):
Nechápu jak někdo z těchto fotek pozná jestli je to modré, nebo hnědé ozobí, ale třeba jsem slepej.
Jinak nechci nikoho strašit, nevím zda se stím, už někdo setkal, ale mám samičku, která má modré ozobí. Samička je světle modrá a je jí něco přes 4 roky a už měla vícekrát mladé, proto vím, že se jedná o samičku. Takže ne vždy je to, tak jak by mělo být.
Zdravím, Tvá samička s modrým ozobím mně moooc zajímá, přilož, prosím, fotku. Díky. Martin