Dobrý den,
inspiraci pro založení tohoto námětu jsem našel v nemoderované diskusi ( "Proč tak brzy?"). Přesto že už nejsem žádný začátečník (výstavy organizuji 10 let), je stále mnoho věcí, které by mne kolem toho zajímaly. Pojďme zde o výstavách a jejich organizaci trochu podebatit. Uvítám všechny Vaše informace, rady, názory i postřehy.
Abych rozproudil diskusi, začnu pro inspiraci několika dotazy a věřím že se zapojíte.
1) Myslíte že je správné aby vystavující platili nějaké poplatky (klecné)?
2) Máte vlastní zkušenost s úhynem ptactva během výstavy a jak bylo vše vyřešeno?
3) Je správné aby vystavovatel dodal na výstavu spolu s ptactvem i vlastní krmení?
4) Jak nejlépe vyřešit povinnost mít veter. potvrzení o zdrav. stavu?
5) Máte raději výstavy propagační (všehochuť), nebo bodované (speciálky) a proč?
Těším se na Vaše příspěvky. Zdraví Zdeněk
lesk
napsal(a):
Dobrý den,
inspiraci pro založení tohoto námětu jsem našel v nemoderované diskusi ( "Proč tak brzy?"). Přesto že už nejsem žádný začátečník (výstavy organizuji 10 let), je stále mnoho věcí, které by mne kolem toho zajímaly. Pojďme zde o výstavách a jejich organizaci trochu podebatit. Uvítám všechny Vaše informace, rady, názory i postřehy.
Abych rozproudil diskusi, začnu pro inspiraci několika dotazy a věřím že se zapojíte.
2) Máte vlastní zkušenost s úhynem ptactva během výstavy a jak bylo vše vyřešeno?
3) Je správné aby vystavovatel dodal na výstavu spolu s ptactvem i vlastní krmení?
5) Máte raději výstavy propagační (všehochuť), nebo bodované (speciálky) a proč?
1.Klecné snad asi jen simbolické, jako úhrada za katalog. Na neobsazené výstavy se návštěvníci za rok asi nevrátí. Čím větší poplatky pro chovatele tím bude podle mého obsazení slabší, stačí vet. vyšetření, přesuny a vyrušení ptáků z klidu domova.
2. S tímto bodem nemám zkušenost, nevystavuji.
3. Vlastní krmení si beru i na burzu, ptákům stačí změna prostředí a nezviklý ruch. Proč by si měli uvikat ještě na změnu jídelníčku?
4. Potvrzení o zdravotním stavu, tak jak je vystavováno na přesun a prodej na burze nemá smysl, vystavý vám ho na požádání. Pro potřeby výstav by to chtělo spíš výsledky vyšetření na cizopasníky, bakterie a viry. Předpokládám, že na výstavu pošlou chovatelé to nejlepší co mají a nikdo nestojí o to, aby si přivezl nějaké ty breberky.
5. Propagační! Nemám žádnou specializaci a rád si prohlédnu romanité tvary a barvy.
dad
napsal(a):
1.Klecné snad asi jen simbolické, jako úhrada za katalog. Na neobsazené výstavy se návštěvníci za rok asi nevrátí. Čím větší poplatky pro chovatele tím bude podle mého obsazení slabší, stačí vet. vyšetření, přesuny a vyrušení ptáků z klidu domova.
2. S tímto bodem nemám zkušenost, nevystavuji.
3. Vlastní krmení si beru i na burzu, ptákům stačí změna prostředí a nezviklý ruch. Proč by si měli uvikat ještě na změnu jídelníčku?
4. Potvrzení o zdravotním stavu, tak jak je vystavováno na přesun a prodej na burze nemá smysl, vystavý vám ho na požádání. Pro potřeby výstav by to chtělo spíš výsledky vyšetření na cizopasníky, bakterie a viry. Předpokládám, že na výstavu pošlou chovatelé to nejlepší co mají a nikdo nestojí o to, aby si přivezl nějaké ty breberky.
5. Propagační! Nemám žádnou specializaci a rád si prohlédnu romanité tvary a barvy.
Ahoj Lesku.
1.) Myslím, že, už tak dá práci přemluvit lidi, aby vystavovali své ptáky a proto si myslím, že to klecné by některé mohlo odradit třeba i to symbolické, jak zde bylo zmíněno.
2.) Osobní zkušenost nemám. Ale vím, že pořadatel se většinou vymluví na špatný zdravotní stav ptáků a žádná úhrada, nebo náhrada nepřipadá v úvahu. Je to taková s prominutím vychcanost českého národa. Proč by přiznal někdo vinu, aby pak za to platil? Možná by po uhynu ptáka bylo vhodné veterinární posouzení. Pitva a podobně. (málokterý pořadatel toto zajistí po uhynu ptáka)
3. ) Osobně si myslím, že je to lepší. Každý zodpovědný chovatel ví čím své ptáky krmí a proto si myslím, že by bylo vhodné je krmit stejnou stravou. Podle mě by to mělo být založeno na domluvě a pokud by se obě strany dohodli, že krmení dodá pořadatel, tak jedině za menší finanční příplatek, aby pořadatel nehradil krmení ze své vlastní peněženky.
4.) Podle mě je to zbytečná věc. Když se člověk nad tím pořádně zamyslí, tak k čemu vlastně vet. potvrzení? Podle oka stejně veterinář nezjistí určité nemoci.
5.) V podstatě je mi to jedno.
Dodatek k 2 otázce. Osobně si myslím, že by na letáčku, nebo na klecích mělo být uvedeno, aby lidé nesahali na klece a zbytečně pohybem ruky neplašily ptáky. Toto dělá většina lidí, když pták sedí bez hnutí, tak rýpnou do klece, aby se pohnul, nebo děti zbytečně takhle plaší ptáky a potom se ani nedivím, že ptáci silně stresovaní zahynou, třeba i den po převozu zpět k majiteli. Přeci, když někdo na někoho vyskočí z poza rohu, tak se lekneme a je to kolikrát i o život a proto si myslím, že by se nemělo rýpat do klecí a zbytečně ptáky plašit.
Toto je můj neodborný názor na tuto velice zapeklitou problematiku.
lesk
napsal(a):
Dobrý den,
Čau Zdeňku, výstav se celkem pravidelně účastním, nejen jako vystavovatel, ale i jako dívák. Tady j pár mojich postřehů
1) Klecné by mělo být jen symbolické, pokud je to uzavřená výstava, např. jednoho místního organizace ČSCH tak by toto nemělo být
2) během výstavy, mi jednou uhynul jeden pták, ale to byla moje vina, a jeden pták ( křepelka si srazila vaz v přeprvace)
3) toto záleží na každém chovateli, u nás si chovatelé krmivo nemusí brát vlastní krmivo, pro běžné ptáky. jelikoš vystavuji i majny, vousáky tak pro tyto ptáky si vlastní krmivo dodávám. A nějaké doplňky ipro ostatní ptáky jsou samozřejmostí
4) toto je podle mě zcela zbytečné, ale jak psal pán předemnou, tak na tyto nemoci by to určitě vyšetření chtělo, ale zase je to o velkých papoušcích. Protože chovám drobotinu zajímalo by mě jak s těma cca 20ks dělal kompletní vyšetření, mám pocit, že by to asi moc ptáků kvůli stresu nepřežilo. Ideální je mít na dobu příjmu domluveného veterináře, který by ptáky prohlídl a vystavil osvědčení. Taky je dobré, aby byl veterinární dozor po dobu výstavy.
5) Mám rád výstavy tupu té naší, protože ptáci (mluvím o drobotině) je vystavena v bednových vitrínách, krásně nazdobených. A stejně jsou obodování. Nelíbí se mi výstavy, kde jsou ptáci v bodovačkách, řekl bych že tomu chybí taková estetická úroveň. Takže to jsou moje postřehy, Dalším důležitým faktorem je kde se výstava koná, zda je tam dostatek tepla a přijatelná vlhkost.
hicks
napsal(a):
Ahoj Lesku.
1.) Myslím, že, už tak dá práci přemluvit lidi, aby vystavovali své ptáky a proto si myslím, že to klecné by některé mohlo odradit třeba i to symbolické, jak zde bylo zmíněno.
2.) Osobní zkušenost nemám. Ale vím, že pořadatel se většinou vymluví na špatný zdravotní stav ptáků a žádná úhrada, nebo náhrada nepřipadá v úvahu. Je to taková s prominutím vychcanost českého národa. Proč by přiznal někdo vinu, aby pak za to platil? Možná by po uhynu ptáka bylo vhodné veterinární posouzení. Pitva a podobně. (málokterý pořadatel toto zajistí po uhynu ptáka)
3. ) Osobně si myslím, že je to lepší. Každý zodpovědný chovatel ví čím své ptáky krmí a proto si myslím, že by bylo vhodné je krmit stejnou stravou. Podle mě by to mělo být založeno na domluvě a pokud by se obě strany dohodli, že krmení dodá pořadatel, tak jedině za menší finanční příplatek, aby pořadatel nehradil krmení ze své vlastní peněženky.
4.) Podle mě je to zbytečná věc. Když se člověk nad tím pořádně zamyslí, tak k čemu vlastně vet. potvrzení? Podle oka stejně veterinář nezjistí určité nemoci.
5.) V podstatě je mi to jedno.
Dodatek k 2 otázce. Osobně si myslím, že by na letáčku, nebo na klecích mělo být uvedeno, aby lidé nesahali na klece a zbytečně pohybem ruky neplašily ptáky. Toto dělá většina lidí, když pták sedí bez hnutí, tak rýpnou do klece, aby se pohnul, nebo děti zbytečně takhle plaší ptáky a potom se ani nedivím, že ptáci silně stresovaní zahynou, třeba i den po převozu zpět k majiteli. Přeci, když někdo na někoho vyskočí z poza rohu, tak se lekneme a je to kolikrát i o život a proto si myslím, že by se nemělo rýpat do klecí a zbytečně ptáky plašit.
Toto je můj neodborný názor na tuto velice zapeklitou problematiku.
DObrý den, mám jeden dodatek k dotatku k 2. bodu, u nás jsou ustanoveny služby, v "sálech", kde jsou ptáci vystaveni a pokud má někdo zájem poskytnou mu informace, a navíc návštěvníky upozorňují na to aby ptáky zbytečně nerušili. A pokud má někdo zájem mluvit s konkrétním chovatelem některého druhu, tak pokud je tento člověk přítomen tak nehrozí odmítnutí.
lesk
napsal(a):
Dobrý den,
Myslím, že debata o burzách (na nemoderce), respektive o brzkém začátku byla vcelku zajímavá a dozvěděl jsem se plno nových informací týkajících se organizace atd....zkusme v podobném duchu podebatit o výkupčících (=jejich vliv na burzy)...díky za všechny věcné příspěvky.................
Já osobně jsem jejich odpůrcem, protože díky nim podle mě rapidně klesá kvalita ptáků, kdyby nebylo výkupčíků, tak by se do popředí trhu dostali hlavně kvalitní ptáci a chovatelé, kteří se zaměřují především na kvantitu by museli zredukovat svůj chov, protože by neměli odbyt...je pravda, že tohle jsou pouze moje spekulace a je to otázka ne měsíců, ale roků....asi těžko si někdo z nás dokáže představit dnešní ptačí trh bez výkupčíků...