Prosim rady, krkavec velky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.3.2007 00:00

Zdravim.prosim o pomoc s chovem krkavce velkeho.
<br>
Jako darek jsem dostala krkavce velkeho/se vsemi dopklady/ je mi blbe to odmitnout,protoze jsem si vzdycky velice prala treba kavku mela jsem ji jeste jako dite,ale naskytl se krkavec.
<br>
Samicka zatim sedi jeste na vejcich,takze muj mazlicek dorazi nejdrive za 14dni.
<br>
Prosim o radu cim mam mlade zacit krmit jak mu casto davat pit atd.
<br>
Nejprve mlade necham doma v prostornejsi kleci,bojim se aby neprochladlo.
<br>
Kdy ho mohu dat do volne voliery, ktera bude zabezpecena kvuli detem,
<br>
Na krkavce jsem slysela mnoho nazoru ktere se velice rozchazeji nekdo pise ze je to mazlik,druhy zas ze nekdy utoci.
<br>
Ptam se protoze kdyz ho budu poustet bojim se aby neutocil na deti nebo neco podobneho.Vim ze vypadam jak uplny pitomec,ale jde mi hlavne o bezpecnost deti a jestli si to nemam jeste rozmyslet.Protoze s tim nemam zadnou zkusenost tak se toho docela bojim. Vsude se pise ze je nebezpecny pro deti je to mysleno jen tim treba at nestrkaji prsty do klece/to je logicke uraz se muze stat u male andulky,/nebo je mysleno jeste neco jineho?
<br>
Bydlim na vesnici tak o prostor a pohodu je postarano.
<br>
Proto prosim zkuseneho poradce o radu
<br>
Velce dekuji za odpovedi a vsem prji krasny den MARTASKA

25.3.2007 22:35

martaska napsal(a):
<br>
Jako darek jsem dostala krkavce velkeho/se vsemi dopklady/ je mi blbe to odmitnout,protoze jsem si vzdycky velice prala treba kavku mela jsem ji jeste jako dite,ale naskytl se krkavec.
<br>
Samicka zatim sedi jeste na vejcich,takze muj mazlicek dorazi nejdrive za 14dni.
<br>
<br>
<br>
<br>
Na krkavce jsem slysela mnoho nazoru ktere se velice rozchazeji nekdo pise ze je to mazlik,druhy zas ze nekdy utoci.
<br>
Ptam se protoze kdyz ho budu poustet bojim se aby neutocil na deti nebo neco podobneho.Vim ze vypadam jak uplny pitomec,ale jde mi hlavne o bezpecnost deti a jestli si to nemam jeste rozmyslet.Protoze s tim nemam zadnou zkusenost tak se toho docela bojim. Vsude se pise ze je nebezpecny pro deti je to mysleno jen tim treba at nestrkaji prsty do klece/to je logicke uraz se muze stat u male andulky,/nebo je mysleno jeste neco jineho?
<br>
<br>
<br>

Také sleduji, jak se ti k tvým dotazům vyjádří zkušenější. Můj strýc si ochočoval kavky. Vybíraly se hnízda s vylíhlými mláďaty a ta jsme dokrmovali pinzetou vařeným masem a zatlačovali to prstem co nejhlouběji do krku. (Byla jsem tehdy malá, tak mi utkvělo jen málo věcí). Co by mláďátka , byly v kleci v garáži, kde se topívalo, později je měl strýc v králíkárně než se ochočily úplně. Myslím, že se dokonce naučily mluvit. Když jsem ráno chodívala do školy, jedna Káča lítávala se mnou. Jenže pak nastal nějaký zlom a milá Káča začala útočit a dělat nálety na lidi. Jak zmizela, to doteť nevím a možná, že je to tak lepší ....

29.3.2007 23:26

martaska napsal(a):
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>

ahojky.

s krkavcem je to trošku složitější. Záleží na věku v kterém ho dostaneš. Pokud to bude vyloženě malé neopeřené hole, je s tím víc práce. Chce to krmit pinzetou cca po dvou hodinách. Musí být v teple. Do klece bych ho nedával, dal bych ho do košíku, který bych vystlal modřínovými větvičkami. (kvuli křivici) Na noc ho přikrývej hadříkem ať nevyskočí a at tam má teplíčko. Pokud bude už větší.... pera v rýdováku (ocasu) cca 3 cm, tak už není tolik náročný (na teplo). Krmit stejně každé dvě hodky. Ke krmení je nelepší maso. Ne vepřové. Nejlépe je krmit holubím masem, nebo jednodeními kuřaty (dostanou se v líhních). Ve vyjímečných případech nechám namočit kvalitní psí granule a dávám mu je jako kaši. Jinak je všežravec , takže má rád piškoty, vejce..................... Pít nedávat, 80 % vody je v mase. Jinak je to úžasný společník a je velice chytrý. Pamatuje si hodně let nazpět. S tou útočností je to pravda, chce to cit a trpělivost. Jakmile si někoho z nelíbí (někdo mu ublíží) jak jsem již řekl pamatuje si to a časem ho určitě napadne. Zobákem dokáže zasadit velmi tvrdé rány )))) Hodně zdaru. Naučí se perfektně mluvit.

6.6.2014 14:12
j1rik

XXX.XXX.96.247

zdeny napsal(a):
ahojky.

s krkavcem je to trošku složitější. Záleží na věku v kterém ho dostaneš. Pokud to bude vyloženě malé neopeřené hole, je s tím víc práce. Chce to krmit pinzetou cca po dvou hodinách. Musí být v teple. Do klece bych ho nedával, dal bych ho do košíku, který bych vystlal modřínovými větvičkami. (kvuli křivici) Na noc ho přikrývej hadříkem ať nevyskočí a at tam má teplíčko. Pokud bude už větší.... pera v rýdováku (ocasu) cca 3 cm, tak už není tolik náročný (na teplo). Krmit stejně každé dvě hodky. Ke krmení je nelepší maso. Ne vepřové. Nejlépe je krmit holubím masem, nebo jednodeními kuřaty (dostanou se v líhních). Ve vyjímečných případech nechám namočit kvalitní psí granule a dávám mu je jako kaši. Jinak je všežravec , takže má rád piškoty, vejce..................... Pít nedávat, 80 % vody je v mase. Jinak je to úžasný společník a je velice chytrý. Pamatuje si hodně let nazpět. S tou útočností je to pravda, chce to cit a trpělivost. Jakmile si někoho z nelíbí (někdo mu ublíží) jak jsem již řekl pamatuje si to a časem ho určitě napadne. Zobákem dokáže zasadit velmi tvrdé rány )))) Hodně zdaru. Naučí se perfektně mluvit.

Ahoj, chtěl bych se někoho zeptat. Dokáže Krkavec svým zobákem proklovat díru do betonu, kdyby chtěl? Díky

6.6.2014 14:15
j1rik

XXX.XXX.96.247

Ahoj, chtěl bych se zeptat. Dokáže Krkavec svým zobákem proklovat díru do betonu, kdyby chtěl? Díky

6.6.2014 14:23
rapotacka11

XXX.XXX.32.121

Jo, proklove i pancéřové dveře. smajlík

6.6.2014 14:33
j1rik

XXX.XXX.96.247

Díky, ale myslím, to vážně. Mám na mysli, kdyby byl, hypoteticky, zavřený třeba v krabici z betonu o tloušťce třeba 5 cm, jestli by se odtud dostal.

6.6.2014 14:57
rapotacka11

XXX.XXX.32.121

Máš problém.
To není normální, jasný ?

6.6.2014 15:06
j1rik

XXX.XXX.96.247

HEJ!!!! NEMÁM KRKAVCE A NIKAM BYCH HO ANI NESTRKAL!!!! TAK SE UKLIDNI!! POKUD BYS NĚCO VĚDĚLA, TAK NAPIŠ, ALE VIDÍM, ŽE VÍŠ AKORÁT TAK VELKÉ H...O!!! JENOM JSME SE BAVILI O TOM, JAK MÁ TVRDÝ ZOBÁK A JESTLI BY DOKÁZAL PROKLOVAT BETON! NAPŘ. KRYSA SE DOKÁŽE BETONEM PROKOUSAT. NA OTÁZCE NENÍ NIC DIVNÉHO. ALE TY JDI DO Ř..I!!! JEDINÝ, KDO TADY MÁ PROBLÉM JSI TY!!!!

6.6.2014 15:15
j1rik

XXX.XXX.96.247

A když už se nudíš, neumíš odpovídat a hledáš problémy, tak se aspoň trošku vzdělávej a najdi si, co znamená slovo HYPOTETICKY! smajlík

6.6.2014 19:38
ribba

XXX.XXX.84.214

j1rik napsal(a):
Ahoj, chtěl bych se zeptat. Dokáže Krkavec svým zobákem proklovat díru do betonu, kdyby chtěl? Díky

to je mocsmajlíksmajlík

6.6.2014 22:04
maximus.jan

XXX.XXX.232.4

j1rik napsal(a):

DĚLÁŠ SI PRDEL , CHOVÁM JE 10 LET V NORMÁLNÍ VOLIÉŘEsmajlík

7.6.2014 14:37
romika

XXX.XXX.116.252

j1rik napsal(a):

No jasně ale bude mu to trvat sto let a pak umře.smajlík

9.11.2014 18:03
koprkam

XXX.XXX.144.89

Ahoj, chtěl bych si pořídit Krkavce, ale nevím co vše je potřeba za povolení, žil jsem v domění, že když si ho člověk odchytí, tak že je to jedno, že zkrátka nejsou třeba nějaká povolení. Čistě teoreticky, jak velká by byla pokuta, či až trest, když by ho člověk měl doma takříkajíc načerno?
Jinak vezmuli to z hlediska hygieny, Čiste TEORETICKY se to s ním nedá dělat jako se psem že ho člověk pustí do zahrádky vykonat potřebu, že? Jinak kde by se dalo malé ptáče legálně sehnat? Díky za rady

10.11.2014 07:18
jenca

XXX.XXX.161.27

Dobrý den, než obdržíte krkavce připravte si v některé neobývané místnosti (garáž, dílna) hnízdo na vyvýšeném podstavci. Můžete to udělat třeba tak, že ze staré židle uříznete opěrku a na ni přitlučete klasický proutěný koš nebo umělohmotný lavor, bednu na ovoce(nemyslím dřevěnou přepravku), nebo cokoliv co půjde vystlat. Podložka musí být aspoň tak velká aby hnízdní kotlina měla alespoň cca 40 cm v průměru. Podložku musíte mít dobře přidělanou a celé hnízdo musí být stabilní, aby se s krkavcem nepřevrhlo(dospívající krkavec má hmotnost přibližně jako slepice). Podložku vyplňte starými hadrami nebo senem nebo jakýmkoliv měkkým suchým materiálem co máte k dispozici. Jako podklad pod krkavce použijte například vyčiněné staré ovčí rouno nebo modřínové větvičky jak psal "zdeny" nebo nějakou starou manšestrovou bundu(je lepší když je materiál tak široký aby hnízdo hodně přesahoval a šel zajistit pod okrajem hnízda třeba gumou na připevňování věcí na střechu auta - koupíte na každé benzínce). V hnízdě vytvarujte pěkný kulatý ďolík, aby se tam mládě mohlo pohodlně skrčit. Do vzdálenosti cca 1m od hnízda vystelte zem novinami. Pokud nebude mládě plně opeřené(což pravděpodobně nebude) umístěte vedle hnízda ještě podstavec na lampičku tak abyste na mládě mohla nepřetržitě svítit ze vzdálenosti 15cm až 1m(záleží na síle zvolené žárovky a na teplotě místnosti, ze začátku musíte mládě chvilku pozorovat pro určení vhodné vzdálenosti, když mu bude horko bude se snažit natlačit co nejdál od žárovky, když mu bude zima bude se zase tlačit co nejblíž ke zdroji tepla). Krkavce v žádném případě nekrmte pinzetou nejspíš ho pokud nemáte žádné zkušenosti zraníte. Nejjednodušší pro vás bude koupit pytel kvalitních štěněcích granulí jak uváděl "zdeny"(bohužel opravdu musíte koupit co nejkvalitnější seženete protože v nich musí být všechno co mládě potřebuje k vývoji). Myslím že kuřata nebo holoubata by jste nezajišťovala včas a v dostatečném množství. Granule si odsypte do hrnku(později do větší nádoby) zalejte úplně vodou a nechte pár hodin nasáknout a změknout. Ptáče jakmile se uklidní a vyhládne začne vyžadovat potravu ze začátku můžete třeba poklepat na kraj hnízda a mládě jak ucítí pohyb okamžitě otevře zobák. Vezměte normálně do prstů 2-3 granulky a strkejte mu je do zobáku dokud není úplně nasycené(ani po poklepu na hnízdo už nechce další potravu) je dobré ho taky naučit nějaký zvuk který si spojí s příjmem potravy(třeba při krmení říkejte "na, na"). I malého krkavce stačí krmit zhruba 4x za den, tak jak vám to práce nebo škola dovolí(čím častěji můžete tím je to pro ptáče samozřejmě lepší). Nebojte se krmit mládě normálně rukou zobák sice bude vypadat hrozivě, ale mladý nevylétnutý krkavec v něm nemá ještě žádnou sílu stiskne vás asi jako když vás za prst chytne novorozeně. Po nakrmení se krkavec hned vyprázdní přes kraj hnízda, takže si předem připravte starou naběračku a trus odchyťte a nebudete mít tak velkou spotřebu podestýlacích novin. Pokud krkavce budete mít na volno tak se v pubertě(zhruba po roce) pravděpodobně přidá ke svým kolegům a uletí vám. Krkavec opravdu bude útočit na lidi které si neoblíbí(na rozdíl od vrány to není žádný dobrák) a ti se mu v podstatě nemají šanci ubránit(ani dospělí natožpak děti). Pokud se mu budete denně věnovat jako psovi a hrát si s ním(krkavec nesnáší nudu), tak si vás oblíbí tak, že vám bude zobákem česat vlasy sedět na rameni a kecat nesmysly co kolem uslyší tak, že hlas nepoznáte od člověka(včetně přízvuku, záleží i na talentu daného jedince). Pokud se mu nebudete věnovat začne být agresivní i na vás a budete ho moct pozorovat jen přes pletivo voliéry.

10.11.2014 18:27
koprkam

XXX.XXX.144.89

S tím časem je to velice diskutabilní, ale myslím si, že minimálně než dokončím školu na něj čas mít budu, spíše jinak, když už bych ho měl, tak se mu přizpůsobím, přecijen přijdu odpoledna cca ve tři domů, najím se, jdu se psem a pak už jsem doma, takže bych na něj měl mnoho času. Vím že na tyto ptáky je ho třeba opravdu hodně, táta měl žaka a po cca roce si na sebe opravdu zvykli, jedli spolu a ten papoušek si nenechal nikoho jiného tolik líbit jak od táty. Na zvířata jednoho pána mám více méně štěstí, před cca dvěma lety jsem si pořídil kavkazského pasteveckého psa a ten neposlechne nikoho jiného jenom mě, myslím že s krkavcem by taky nebyl problém. Vzájemě by jsme se doplňovali. Co se týče povolení je to tedy jak? Jsou nutná, nejsou nutná a když jsou nutná tak jaká jsou nutná? Myslíte, že by nešlo s mládětem, pak tedy už dospělým krkavcem obývat jednu místnost?

10.11.2014 21:45
jenca

XXX.XXX.161.32

Co se týče povolení musíte si na nejbližší pobočce ČIZP napsat žádost, aby vám byla udělena vyjímka na chov chráněných živočichů(je to stejný postup jako u chovu všech našich ptáků kromě holuba hřivnáče a kachny březňačky). Rozepisovat to nebudu stačí, když si tam zajdete a oni vám všechny formality vysvětlí. Od chovu cizokrajných ptáků se to liší v tom, že chov musí být registrovaný(tzn. každé nakoupené nebo ve vačem chovu vylíhlé zvíře) a uředníci vám chov čas od času zkontrolují. Další rozdíl je v tom, že potřebujete doklad o nabytí zvířete tzn. pokud chovatel, od kterého chcete ptáka zakoupit nemá chov registrovaný a zvíře které kupujete není registrované není žádný způsob mezi nebem a zemí jak chov zlegalizovat. Nenechte si například namluvit, že stačí když je zvíře okroužkované. Co se týče druhé otázky, chov v pokoji možný není, jedině že by veškeré vybavení bylo ocelové na zemi byla 20 cm vrstva písku a ve zdi solidní ventilátor(krkavec v dospělosti potřebuje sem tam mrtvého holuba nebo slepici, nebo přejetého zajíce - pozor braní zdechlin u cesty je z právního hlediska pytláctví, části potravy si ve svém teritoriu schovává na horší časy a v uzavřené místnosti..., ještě mě napadá, že můžete namítnout, že ho budete krmit pouze z ruky aby potrava byla hned spotřebována - to taky nepůjde, krkavec má celkem objemný hrdelní vak, věřte, že by jste nacházel potravu zastrčenou ve včech spárách co by v pokoji byly). Navíc krkavec zbožňuje létání je to dokonalý opak žaka, je schopný se i několik minut bavit děláním různých přemetů prudkými prolety kolem vaší hlavy, tak že se vám křídlem otře o vlasy atp. to by mu v pokoji moc nešlo. Doporučil bych ho max. půl roku vypouštět na volno(pokud ho chcete vidět pořádně létat) pod vaším dozorem v době kdy na zahradě nejsou lidi a později už nechat jen v prostorné voliéře, kde mu umístíte hračky zvonečky na šňůře zrcátka houpačku atp. krkavec se dokáže hrát s čímkoliv, ale i tak potřebuje vaši společnost jinak začne být agresivní. To zavření v dospělosti je z důvodu že jinak vám pravděpodobně nakonec uletí. A poslední věc, než si ho pořídíte promyslete si, jak moc takového společníka chcete nevím kolik vám je ale krkavce při dobré péči můžete mít na dvoře ještě za 30 let.

11.11.2014 15:46
koprkam

XXX.XXX.144.89

Dobře pokud bych mu teoreticky vytyčil kus dvora a udělal mu tam klec, jak musí být velká? A v dospělosti je tedy třeba s ním chodit dá se říci na procházky? Takže nejlepší je ho mít venku ve voliéře, ale co zima, ta mu předpokládám až tak moc nevadí, že? A kdyby ho člověk pořídil dejme tomu v únoru, tak další zimu je schopný přežít ve venkovní voliéře?

11.11.2014 18:47
jenca

XXX.XXX.161.32

1 začít můžete tak na rozměru 2 x 4 metry pro jednoho, čím větší tím lépe. 2 na procházky se s ním chodit nedá, dokud nedospěje lze ho denně pouštět proletět a poskákat po dvoře a následně zavřít, pokud by jste ho dopravil mimo jeho teritorium (dvorek a nejbližší okolí) byl by naprosto dezorientovaný a buď by se někde ustrašeně krčil nebo uletěl. 3 v únoru začínají krkavci v našich zeměpisných šířkách teprve hnízdit a to pouze některé páry některé klidně i o měsíc později. 4 krkavec je od cca 6 měsíců nemrznoucí, stačí mu zastřešit metr voliéry aby ho nezlobil déšť, krkavčí pár i u nás bez problémů udrží při životě právě vyklubané holátka v 10 stupňovém mrazu a vichru v otevřeném hnízdě na vrcholku stromu ( trošku nechápu úsloví o krkavčích rodičích ) myslím, že už jsem vám sdělil vše co si nemůžete zjistit sám takže s odpovídáním končím, jinak krkavce sice obdivuji, ale měl byste vědět, že je to agresivní u nás už mírně přemnožený predátor a žádný domácí mazlíček, zabíjí jehňata a srnčata tak, že jim vyklovne oči nebo díru v břichu útočí i na dospělé oslabené srny a jiná zvířata větší než je sám (pes, slepice, kočka). Ke svému ošetřovateli sice velmi přilne, ale na ostatní lidi často útočí a vybírá si instinktivně na útok hlavu a oči, takže pokud ho pustíte a na zahradu vběhne cizí dítě můžete mít obrovský problém, to nepíšu abych vás strašil jen vás upozorňuji, že krkavec dokáže být velice nebezpečný mazlíček a ani dospělý nezkušený člověk se mu neubrání může jedině utéct do domu (v ničem nepřeháním krkavce pozoruji řadu let a nic co píši není "jedna paní povídala").

11.11.2014 19:21
maxichov

XXX.XXX.232.4

koprkam napsal(a):
Dobře pokud bych mu teoreticky vytyčil kus dvora a udělal mu tam klec, jak musí být velká? A v dospělosti je tedy třeba s ním chodit dá se říci na procházky? Takže nejlepší je ho mít venku ve voliéře, ale co zima, ta mu předpokládám až tak moc nevadí, že? A kdyby ho člověk pořídil dejme tomu v únoru, tak další zimu je schopný přežít ve venkovní voliéře?

mám celou páru celoročně ve venkovní voliéře,rozměr 5x2.5xvýška3.5 a každoroční odchov,nasedají koncem února

NespoutanáČarodějka

17.2.2023 19:36
NespoutanáČarodějka

XXX.XXX.52.135

Dobrý den, smím se zeptat odkud máte krkavce a kontakt na chovatele?? Velice mě to zajímá! Dlouho o takovém krkavci sním 🥺❤️
DĚKUJI ♥️♥️♥️

Přidejte reakci

Přidat smajlík