Prosím o radu: V malé voliérce mi v budce zahnízdil párek neofém tyrkysových. Vedlejší větší budku obývá ovdovělá korela (posedává na čtyřech neoplozených vejcích), ve voliérce jsou ještě tři samečkové rýžovníka. Neofémy seděla na celkem pěti vejcích celý měsíc, pak se vyklubala snad tři mláďata (nechci ji rušit). Samička občas vylétla a sameci ji krmil, žrala také sama. Ostatní ptáci si hnízdícího páru v podstatě nevšímali ani jej nerušili. Dnes ráno jsem ale našel samce neofémy mrtvého, bez zjevné příčiny úhynu
. Odchová samička mládež sama nebo mám nějak přikrmovat? Děkuji za odpověď.
tvmia
napsal(a):
Prosím o radu: V malé voliérce mi v budce zahnízdil párek neofém tyrkysových. Vedlejší větší budku obývá ovdovělá korela (posedává na čtyřech neoplozených vejcích), ve voliérce jsou ještě tři samečkové rýžovníka. Neofémy seděla na celkem pěti vejcích celý měsíc, pak se vyklubala snad tři mláďata (nechci ji rušit). Samička občas vylétla a sameci ji krmil, žrala také sama. Ostatní ptáci si hnízdícího páru v podstatě nevšímali ani jej nerušili. Dnes ráno jsem ale našel samce neofémy mrtvého, bez zjevné příčiny úhynu
Já mám samičku alexandra malé. Samec uhynul v den vyklubání prvního mladého. Měla "naštěstí" jen dvě malá. Bez problémů je vyvedla. To je moje zkušenost. Chovu zdar.
lucinka1
napsal(a):
Já mám samičku alexandra malé. Samec uhynul v den vyklubání prvního mladého. Měla "naštěstí" jen dvě malá. Bez problémů je vyvedla. To je moje zkušenost. Chovu zdar.
Já mám s tímhle zase špatné zkušenosti, když mi zemřel samec andulky samice mladé opustila, měla jich tehdy tuším 5.Naštěstí jsem je mohla rozdělit mezi ostatní páry.Chce to sledovat, jestli krmí, jestli mají plná volátka, pokud ne, zasáhnout.
cicinka
napsal(a):
Já mám s tímhle zase špatné zkušenosti, když mi zemřel samec andulky samice mladé opustila, měla jich tehdy tuším 5.Naštěstí jsem je mohla rozdělit mezi ostatní páry.Chce to sledovat, jestli krmí, jestli mají plná volátka, pokud ne, zasáhnout.
Pokud je samice v kondici,většinou to zvládne.Pokud jich bude hodně bude krmit jen ty co stačí uživit,zbytek nechá uhynout.Vlastní zkušenost.Hodně štěstí.
tvmia
napsal(a):
Díky za povzbuzení, držte nám palce:
Samička (říkám jí po chovatelce Seidlová) se co chvíli statečně cpe míchanicí i zrním a jen se vrátí do budky, propukne nedočkavé pípání holátek. Prckové jsou tři, zatím sotva zvedají hlavičku. Pod nimi ležel trochu mumifikovaný bratříček a dvě neoplozená vejce. Rýžovníci jsou nadmíru zvědaví, co se to tam v budce děje, Jednička (šestiletý samec) i nakukuje, ale protože se s Bělobradým (letos ze zverexu) a Chcípáčkem (dtto, nemá prst a má deformované drápky) pořád hašteří, nemá naštěstí čas na hloubkový průzkum. Paní Korelák (je to bíložlutá perlová, dostal jsem ji jako samce - po pěti letech našel budku a snáší) setrvává v naději, že vysedí neoplozená vejce - nechávám ji u toho, aspoň tak zůstává ve své budce a neplete se
.
P.S. Jako na potvoru mám digifoťák v opravě!