Zdravím Vás, po dlhom hladaní som konečne objavil u nás jarabinu. Má pekné oranžovo červené plody ale údajne je zrelá až v októbry - novembry ( 10. - 11.mes). Je to tak ? Ak áno tieto plody ešte nemôžem dať papúchom?
agaporniss

XXX.XXX.190.65
tomex
napsal(a):
Zabudol som poďakovať za info. Takže dakujem.
podle fotky už vypadají zralé. Určitě bych se je nebál dát papouchům. Já jsem před týdnem zamrazoval.
agaporniss

XXX.XXX.190.65
tomex
napsal(a):
Kedy skutočne dozrievajú? Niekde som čítal že dozrievajú až na jeseň (podzim).
Kdy skutečně dozrávají nevím, já začínám skrmovat když už jsou červené a doposud nebyl problém.
tomex
napsal(a):
Zdravím Vás, po dlhom hladaní som konečne objavil u nás jarabinu. Má pekné oranžovo červené plody ale údajne je zrelá až v októbry - novembry ( 10. - 11.mes). Je to tak ? Ak áno tieto plody ešte nemôžem dať papúchom?
Je pravda že červené jsou už teď,ale já na ně chodím někdy koncem srpna až začátkem září.
vlastik
napsal(a):
Je pravda že červené jsou už teď,ale já na ně chodím někdy koncem srpna až začátkem září.
Zdravím,
Je to jednoduché a nie je s tým žiadna práca.Stačí ,ak do šroubovacieho pohára dáte jarabinu len tak na sucho ,zašrobujete,otočíte hore dnom,!!a postavíte niekde na chladnejšie miesto ,trebárs do pivnice.Bez problémov to vydrží do jari ,ako čerstvé!
marko
marko
napsal(a):
Zdravím,
Je to jednoduché a nie je s tým žiadna práca.Stačí ,ak do šroubovacieho pohára dáte jarabinu len tak na sucho ,zašrobujete,otočíte hore dnom,!!a postavíte niekde na chladnejšie miesto ,trebárs do pivnice.Bez problémov to vydrží do jari ,ako čerstvé!
marko
Dobrý den, zkoušel jsem takto uskladnit jeřabiny. Jeřabiny jsem nejprve omyl a poté nechal pár dní na sítu, aby se vysušily. Oschlé jeřabiny jsem pak dal do sklenic, uzavřel a postavil víčkem dolů, tak jako na fotce. Nyní jsem je otevřel, byly mírně orosené a šly trochu cítit po zkvašení. Takhle to asi dávat ptákům nebudu. Jaký je váš názor?
vasutmarty
napsal(a):
Dobrý den, zkoušel jsem takto uskladnit jeřabiny. Jeřabiny jsem nejprve omyl a poté nechal pár dní na sítu, aby se vysušily. Oschlé jeřabiny jsem pak dal do sklenic, uzavřel a postavil víčkem dolů, tak jako na fotce. Nyní jsem je otevřel, byly mírně orosené a šly trochu cítit po zkvašení. Takhle to asi dávat ptákům nebudu. Jaký je váš názor?
jedině mrazit, je to i určitá forma dezinfekce, hniloda,
povrchove znečištění atd. a po rozmrznutí jsou super
slanina
napsal(a):
jedině mrazit, je to i určitá forma dezinfekce, hniloda,
povrchove znečištění atd. a po rozmrznutí jsou super
Já jsem je sušil a málo v troubě a teť je dávám v pohodě červenokřídlím a nikdy po nich nezbyde ani semínkoMám je zavěšene ve sklepě v šitých vzduchovích pytlících.Zítra můžu přiložit foto jak vypadají vysušené.Taky jsem skoušel sušit hrušky ty ale ani jedni papoušci neberou.Dokonce ani alex rudohlaví kteří sní téměř všechno co jim dám.
fylip
napsal(a):
Já jsem je sušil a málo v troubě a teť je dávám v pohodě červenokřídlím a nikdy po nich nezbyde ani semínkoMám je zavěšene ve sklepě v šitých vzduchovích pytlících.Zítra můžu přiložit foto jak vypadají vysušené.Taky jsem skoušel sušit hrušky ty ale ani jedni papoušci neberou.Dokonce ani alex rudohlaví kteří sní téměř všechno co jim dám.
Já je natrhám dám do mikrotenových sáčků a do mrazaku. No a v této době jako ze stromu pěkně čerstvé.
tomex
napsal(a):
Zdravím Vás, po dlhom hladaní som konečne objavil u nás jarabinu. Má pekné oranžovo červené plody ale údajne je zrelá až v októbry - novembry ( 10. - 11.mes). Je to tak ? Ak áno tieto plody ešte nemôžem dať papúchom?
Letos jsem je usušil v sušičce ,dal do beličku s vičkem a zatim dobry ,žadna plisen a papouši je berou Ivan
rozelky
napsal(a):
Letos jsem je usušil v sušičce ,dal do beličku s vičkem a zatim dobry ,žadna plisen a papouši je berou Ivan
Vážení přátelé - chovatelé,jeřabiny můžeme usušit a používat na čaj.Potom je můžeme namrazit v mikroténových sáčcích.Tak to podávám po celou zimu i černé jeřabiny.
lopez
napsal(a):
Vážení přátelé - chovatelé,jeřabiny můžeme usušit a používat na čaj.Potom je můžeme namrazit v mikroténových sáčcích.Tak to podávám po celou zimu i černé jeřabiny.
To je dobrý nápad zamrazit neusušené jeřabiny...já krom kukuřice v mléčné zralosti, jež zamražuji každý rok jsem letos zkusil zamrazit i stopky s kuličkami černého bezu - výsledek po rozmražení, ale není dobrý kuličky jsou sice celkem tuhé, ale voda z rozpuštěného ledu v kombinaci s bezovou štávou mi udělala po několika miskách pořádný černý fleky na krmných stolech,tak i na podlaze (nejdou vyčistit ani z oblečení)...za rok už bez zamražovat nebudu. Bez zkusím usušit jako jeřabiny. Ty jsem napodzim natrhal a usušil. Usušené jeřabiny i ostatní vůbec nedávám do uzavřené nádoby nechám je rozložené na dřevěných platech na kterých je i suším v suché místnosti - penantům,kakarikům moc chutnají a červenokřídlým snad nejvíc. Korely je neberou, ale snad je to naučím.
kratochvil
napsal(a):
To je dobrý nápad zamrazit neusušené jeřabiny...já krom kukuřice v mléčné zralosti, jež zamražuji každý rok jsem letos zkusil zamrazit i stopky s kuličkami černého bezu - výsledek po rozmražení, ale není dobrý kuličky jsou sice celkem tuhé, ale voda z rozpuštěného ledu v kombinaci s bezovou štávou mi udělala po několika miskách pořádný černý fleky na krmných stolech,tak i na podlaze (nejdou vyčistit ani z oblečení)...za rok už bez zamražovat nebudu. Bez zkusím usušit jako jeřabiny. Ty jsem napodzim natrhal a usušil. Usušené jeřabiny i ostatní vůbec nedávám do uzavřené nádoby nechám je rozložené na dřevěných platech na kterých je i suším v suché místnosti - penantům,kakarikům moc chutnají a červenokřídlým snad nejvíc. Korely je neberou, ale snad je to naučím.
Mi sušené jeřabiny berou jenom červenokřídlí penanti ne,ale zato z nih nezbyde ani zrnko
tomex
napsal(a):
Zdravím Vás, po dlhom hladaní som konečne objavil u nás jarabinu. Má pekné oranžovo červené plody ale údajne je zrelá až v októbry - novembry ( 10. - 11.mes). Je to tak ? Ak áno tieto plody ešte nemôžem dať papúchom?
no nevim když vezmu mraženou TLAČENKU taky se to neda žrat ani pes to moc nechce natož jeřabiny , ty museji sežrat protože jim je dame Ivan
rozelky
napsal(a):
no nevim když vezmu mraženou TLAČENKU taky se to neda žrat ani pes to moc nechce natož jeřabiny , ty museji sežrat protože jim je dame Ivan
Tlačenku nejím,takže ji nekupujem, abych ji zkusil dát zamrazit. Nevím jak s mraženými jeřabinami, ale to byste se divil jak jim rozmražené trsy černého bezu chutnali a to nemluvým a kukuřici v mléčné zralosti-tu zbožnují. Dostali zrní a zároveň s tím i do misky na ovoce a zeleninu - všichni se vrhli na černý bez, zkuste ho někdy dát a uvidíte
(nevýhoda je silně barvící schopnost černého bezu-měli uplně obarvené zobáky).
rozelky
napsal(a):
no nevim když vezmu mraženou TLAČENKU taky se to neda žrat ani pes to moc nechce natož jeřabiny , ty museji sežrat protože jim je dame Ivan
Ivane,prosím Vás "nežerte"tlačenku",která je zmrzlá,nechte ji rozmrznout,pak ji snězte,a nejlepší je z octem a cibulí.Pokud ji "sežerete"zmraženou tak se akorát pos....te.No a ty jeřabiny zmražené v mikrotenovým sáčku,vysypte z toho sáčku do síta,propláchnite tekoucí vodou a jak rozmrznou,dejte je ptákům.:Nebo je vysypte do kybla z vlažnou vodou,tam Vám rozmrznou během cca 20 minut a můžete Vašim papouškum podávat.....P.S. Mimo jiné,nedávejte i tomu psi zmrzlou tlačenku i ten pes ji nebude baštit.Trošinku popřemyšlejte,než napíšete takovou hloupost.....Chovu zdar...