Ten předchozí příspěvek týkající se strakatého křížence, kde jsem se projevil pro mnohé asi opět jako notorický kritik, ponechám už osudu. Chtěl bych Vám předvést, že se jedná o normální, vitální a zdravé ptáky, často, jak mi snad po shlédnutí následujících obrázků (i přes amatérskou úroveň obrázků) dáte za pravdu, i velmi neobvykle krásné ptáky.
Zvonek mutace lutino x hýl mexický
redpoll
napsal(a):
Ten předchozí příspěvek týkající se strakatého křížence, kde jsem se projevil pro mnohé asi opět jako notorický kritik, ponechám už osudu. Chtěl bych Vám předvést, že se jedná o normální, vitální a zdravé ptáky, často, jak mi snad po shlédnutí následujících obrázků (i přes amatérskou úroveň obrázků) dáte za pravdu, i velmi neobvykle krásné ptáky.
Zvonek mutace lutino x hýl mexický
Tentýž pták
redpoll
napsal(a):
Stehlík x hýl mexický
Zase ještě jednou tentýž pták v přirozenější póze.
redpoll
napsal(a):
Zase ještě jednou tentýž pták v přirozenější póze.
Křivka x hýl mexický, nepřepeřený
redpoll
napsal(a):
Křivka x hýl mexický, nepřepeřený
Křížení s křivkou je uváděno zpravidla jako velmi obtížné, v mém případě jsem na úspěch musel čekat s tímto párem dva roky.
redpoll
napsal(a):
Křížení s křivkou je uváděno zpravidla jako velmi obtížné, v mém případě jsem na úspěch musel čekat s tímto párem dva roky.
V mém počítači je uložena galerie těch neabsurdnějších kříženců křivky se vším možným, (stehlíkem, čížkem ohnivým, zvonohlíkem mozambickým, hýlem, saténovým kanárem, čečetkou - isabelově pastelovou i kobaltovou, zvonkem, konopkou a dalšími). Kříženci s mexickým hýlem nejsou takovou raritou, jejich vyobrazení najdete třeba na zahraničních diskusích nebo fofografiích z výstav poměrně často, snad díky poměrně podobné stavbě těla i velikosti. Nicméně, za dobu co má paměť sahá, je to v naší zemi první kříženec křivky.
redpoll
napsal(a):
V mém počítači je uložena galerie těch neabsurdnějších kříženců křivky se vším možným, (stehlíkem, čížkem ohnivým, zvonohlíkem mozambickým, hýlem, saténovým kanárem, čečetkou - isabelově pastelovou i kobaltovou, zvonkem, konopkou a dalšími). Kříženci s mexickým hýlem nejsou takovou raritou, jejich vyobrazení najdete třeba na zahraničních diskusích nebo fofografiích z výstav poměrně často, snad díky poměrně podobné stavbě těla i velikosti. Nicméně, za dobu co má paměť sahá, je to v naší zemi první kříženec křivky.
Zmiňované obrázky nebo galerie získané odjinud zde presentovat nebudu, u některých se nedá dopátrat zdroj natož autor obrázku a o chovateli pak už vůbec nemluvě a někteří z Vás to zbytečně nelibě nesete. když je tu ale to vlákno týkající se mexického hýla, doplním to ještě o starší obrázek křížence s konopkou kolegy L. Veselého.
redpoll
napsal(a):
Zmiňované obrázky nebo galerie získané odjinud zde presentovat nebudu, u některých se nedá dopátrat zdroj natož autor obrázku a o chovateli pak už vůbec nemluvě a někteří z Vás to zbytečně nelibě nesete. když je tu ale to vlákno týkající se mexického hýla, doplním to ještě o starší obrázek křížence s konopkou kolegy L. Veselého.
I mne se občas přihodí, že najdu u někoho z přátel křížence nahodile odchovaného, původ tohoto jsem se nedopátral, chvíli mi to trvalo, než jsem se zbavil pochybností a vyloučil čížka, pták se ozývá po čečetce a tam kde jsem jej získal, se dokonce mělo za to, že je to jeden ze sourozenců odchovaného hejna čečetek. Tedy je, ale táta je zvonohlík.
redpoll
napsal(a):
I mne se občas přihodí, že najdu u někoho z přátel křížence nahodile odchovaného, původ tohoto jsem se nedopátral, chvíli mi to trvalo, než jsem se zbavil pochybností a vyloučil čížka, pták se ozývá po čečetce a tam kde jsem jej získal, se dokonce mělo za to, že je to jeden ze sourozenců odchovaného hejna čečetek. Tedy je, ale táta je zvonohlík.
Pominu-li třeba tak výjimečného a nádherného křížence, jakým je zvonohlík mozambický x hýl evropský, kterého Vám s ohledem na kritické připomínky byrokratických skeptiků z řad návštěvníků diskuse nepředvedu (protože nevím, kdo jej odchoval a komu patří), křížení žlutočerného ptáka nebo chcete-li jinak tak ptáka se zeleným lipochromem či základní barvou (zvonohlík) s jiným ptákem sčerveným faktorem (čečetkou) není sice zakázané, ale moc líbivý výsledek nepřinese. Chov kříženců s kanárem je zmapován už poněkud lépe než chov kříženců evropských druhů mezi sebou, a zde se obecně (byť se výjimky nedají vyloučit), křížení zvonohlíka nebo podobně zbarvených druhů (čížek, zvonek) s červeným nebo oranžovým kanárem nepraktikuje.
Tentýž pták (zvonohlík x čečetka), ne moc úspěšně přibarvený
redpoll
napsal(a):
Pominu-li třeba tak výjimečného a nádherného křížence, jakým je zvonohlík mozambický x hýl evropský, kterého Vám s ohledem na kritické připomínky byrokratických skeptiků z řad návštěvníků diskuse nepředvedu (protože nevím, kdo jej odchoval a komu patří), křížení žlutočerného ptáka nebo chcete-li jinak tak ptáka se zeleným lipochromem či základní barvou (zvonohlík) s jiným ptákem sčerveným faktorem (čečetkou) není sice zakázané, ale moc líbivý výsledek nepřinese. Chov kříženců s kanárem je zmapován už poněkud lépe než chov kříženců evropských druhů mezi sebou, a zde se obecně (byť se výjimky nedají vyloučit), křížení zvonohlíka nebo podobně zbarvených druhů (čížek, zvonek) s červeným nebo oranžovým kanárem nepraktikuje.
Tentýž pták (zvonohlík x čečetka), ne moc úspěšně přibarvený
kříženec kanár mozaikový x hýl mexický letošní odchov
honza 58
napsal(a):
kříženec kanár mozaikový x hýl mexický letošní odchov
a ještě jednou
Uživatel s deaktivovaným účtem

atobajus
napsal(a):
https://www.youtube.com/watch?v=yPNjD-Z6q84
Tak to je slušná práce. O takových kříženích jsem jen četl v nějakých starých knihách.

zbosace
napsal(a):
Čítal som o pokusoch s krizenim v starých číslach českého chovateľa. Skrotiť samotného vrabcaka da robotu a nie ešte navyknut na klietku. V minulosti som to skúšal. Neprijali žiadnu búdku ale v rohu klietky staru gumovu loptu- mič. Ktohovie ako dopadol odchov páru na obr.?
Mě připadá, že pár odchoval jediné mládě, i když zbytek hnízda vypadal, že je jich tam víc (3-4?).
Máte pravdu, taky jsem četl o dost netradičních křížencích a pokusech s nimi. Mě by zajímalo jak dopadly ty pokusy s pěnkavami indigovými a atlásky. Naši pěnkavu s kanárem jsem už jako křížence viděl. Je škoda, že to vždycky skončí jen s tím, dosáhnout nějakého křížence a padla. Kamarád měl plodného křížence po stehlíkovi s kanárem, s kanářicí ve volieře kde byl sám a nebylo tedy možné napáření jiným samcem, jenže ho prodal jelikož měl za to, že vejce budou čistá. Vejce čistá nebyla, což se ukázalo až za pár dní, jenže přišlo chladné počasí, kanářice neseděla v tu dobu dobře a mláďata podchladla.
zbosace
napsal(a):
Čítal som o pokusoch s krizenim v starých číslach českého chovateľa. Skrotiť samotného vrabcaka da robotu a nie ešte navyknut na klietku. V minulosti som to skúšal. Neprijali žiadnu búdku ale v rohu klietky staru gumovu loptu- mič. Ktohovie ako dopadol odchov páru na obr.?
Z videa mi není moc jasné jak dopadlo, ale na konci videa jsou dva různě zbarvení kříženci, tak předpokládám, že alespoň dva kousky ten pár odchoval.

atobajus
napsal(a):
Z videa mi není moc jasné jak dopadlo, ale na konci videa jsou dva různě zbarvení kříženci, tak předpokládám, že alespoň dva kousky ten pár odchoval.
aha, tak jsem se blbě díval, já viděl jen jednoho
K tomuto obrázku si udělejte závěr sami. Je asi zbytečné, co si myslím já, protože věříte spíše tomu, co vidíte sami.
Uvedené video nevnímám vůbec věrohodně. Proč ta nedůvěra? Je velmi obtížně představitelná realizace kříženců dvou různých čeledí, což v případě kanára a vrabce je. Pokud by to nebyl problém, pak by tu mohli stejně tak být kříženci kanára se zebřičkou, pěnicí černohlavou apod. Při pravověrné a důsledné muslimské víře alžírského chovatele ke všemu pravdivému, z čeho bude mít sám prospěch, si jsem jist, že video jako důkaz brát nelze. Ten pták by se totiž taky měl objevit dodatečně někde na výstavě a i to, nebo aspoň bodovací lístek by mohlo být součástí videa. Ostatně běžně se v televizi můžete koukat na oživlé pravěké příšerky a taky k tomu není třeba vysvětlování. Fenomén upoutat na sebe pozornost je normální, vzpomenu třeba fotografie žlutého mozaikového kanára s červenými znaky. S ohledem na časový odstup by tu měl být dnes skoro běžný, nebo alespoň na fotografiích.
Kdybych se sám věnoval počítačové grafice stejně jako chovu, pravděpodobně bych křížence, jehož obrázek najdete u tohoto textu a kterého asi nikdo bez nápovědy nedokáže identifikovat ani dospělého, bez problémů dokázal v juvenilním věku vsunout pod krmící kanářici do klece s nějakým nereálným partnerem, řekněme třeba sněhulí severní a zdokumentovat to podobným dokumentem. Bohužel, stejně jako alžírský autor, nemohl bych tam vsunout akt s videem páření rodičů. Tudíž bych s tím moc neuspěl. Aspoň ne v reálném chovatelském prostředí.
Co se pak týče přetrvávající lásky a zvědavosti na téma plodných kříženců, je neuvěřitelné, kolik skoroúspěšných situací lze zaregistrovat v zemičce, kde počet odchovaných stehlíků v běžném roce v úhrnu se může blížit možná stovce kusů. Naproti tomu pak stojící realita zemí, kde chov zmíněných stehlíků co do kvantity i rutinosti chovů jsou srovnatelné s chovem kanárů. Myslím, že z pohledu těchto vyspělých chovatelů vůči nám jde o podobnou situaci, jako kdybychom se my pokoušeli pralesním národům vysvětlovat, jak vyrábět převodovky do auta. Prostě si to asi musíme sami vyzkoušet. Všechno musí dozrát a chce to svůj čas.
Neodpustím si ještě poznámku. Prosím zadavatele nebo dnešního oživovatele tématu, nechť se neurazí, vážím si toho, že moje vlákno si uchovává někde uložené. Nicméně, nepovažuji za příliš šťastné, když kdokoliv najde jakékoliv jen trochu podobné téma a namísto založení vlastního diskusního vlákna se připojí k vláknu jaksi uzavřenému, troufnu si říct i ukončenému před více než pěti lety. Tohle zde praktikoval také kolega Pavelka, k jeho vlastní škodě se pak celé mnohdy už dost dlouhé diskuse stávaly naprosto nepřehlednými. Nejsem tu moderátor, ale přikláněl bych se spíš k aktuálním monotematickým diskusím, třeba i bez zbytečného opakování výroků už shora uvedených příspěvků. Všechny chovatele kříženců zdravím.