nobodyCZ/SK

XXX.XXX.95.126
Taky mám roselu penant mam jí krátce ale asi nemluví. Zkuste si to vyhledat jako já.
Budu hledat a když tak napíšu:
milda 33

XXX.XXX.142.32
Znamej ma rozelu pestrou a trochu brepta a vlohy k ochočení má jako každej jinej papoušek musí bejt ručně dokrmenej jestli si myslite že koupite ve zverexu a nebo na burze a za 14 dní bude jak mazel tak omyl.
Máme loňské mládě penanta jako domácího mazlíčka. Samozřejmě ze zverimexu (neuváženost), ale dobrá. Vezmu současný stav: papoušek umí 3 slova, pokouší se o čtvrté. Ale co se týče pískání písniček nebo napodobování zvuků, je velice nadaný. Ani neumim spočítat, kolik jich vlastně umí. Ochočenej je částečně, šplhá po všech členech rodiny, občas když se mu chce, tak přilétne na zapískání, nechá se koupat atd. Jen na sebe nenechá sáhnout. Přisuzuju to tomu, že je ze zverimexu, předtím z chovu, tzn. kontakt s člověkem nic moc. Ale v našem případě jde zřejmě o štěstí, že je papoušek ochočený alespon na takové úrovni. Co jsem četla na jiných diskuzích, tak se názory na penanty docela liší.
Před lety jsem měl ochočenou rozelu pestrou a nebyla dokrmovaná, mluvil pár slov a nechal se nosit na rameni do doby než dospěl, pak začal být kousavý a musel z domu. Rozely všeobecně podle mne nejsou dobrými společníky, protože se nemazlí ani navzájem. Lepší je si vybírat z papoušků co se probírají mezi sebou. Mniši, alexandři...
intermedia

XXX.XXX.3.198
elira333
napsal(a):
Ráda bych jsem se zeptala některého chovatele nebo vlastníka rosely penant, jestli se tento druh papouška dokáže naučit mluvit a jaké má vlohy k ochočení, aby byl domácí mazlík ( třeba i brebta). Děkuji
Pani, zrejme ste to už za 6 rokov aj sama zistila, ale aj tak odpoviem. Rozela pennantova sa dokáže naučiť imitovať slová alebo melódie, no je to skôr výnimočné. Andulka alebo korela má väčšie vlohy na imitáciu. Potom sú veľmi nadané aj papagáje senegalské a mayerove na opakovanie zvukov a pískanie melódií. Najlepší rečník je žako, žltokrký amazoňan, žltohlavé a modročelé amazoňany.