Prosím chovatele o zkušenosti s tímto přípravkem. Chci nechat andulce kápnout pod křídla kvůli vápence, ale veterinář mi je to schopný udělat jen na mou zodpovědnost, jelikož prý pro některého jedince je to toxické a může umřít. Už jsem jednou toto andulce kapat nechávala, byl to hotový zázrak. Oproti tomu, že jsme jí denně měsíc mazali olejem s arpalitem a úplné vyléčení se nekonalo. Avšak pořád je ve mě ta nejistota, že co kdyby se s ní něco stalo.
Umřel vám někdy nějaký jedinec na základě léčby za pomocí Ivomecu?
zviratkova
napsal(a):
Prosím chovatele o zkušenosti s tímto přípravkem. Chci nechat andulce kápnout pod křídla kvůli vápence, ale veterinář mi je to schopný udělat jen na mou zodpovědnost, jelikož prý pro některého jedince je to toxické a může umřít. Už jsem jednou toto andulce kapat nechávala, byl to hotový zázrak. Oproti tomu, že jsme jí denně měsíc mazali olejem s arpalitem a úplné vyléčení se nekonalo. Avšak pořád je ve mě ta nejistota, že co kdyby se s ní něco stalo.
Můj názor je ten, že ivonec je zbytečný svinstvo, a pokud to není vyloženě nutné, nepoužívat. Vápenku lze léčit i prostředky, které ptákovi neublíží a neškodí mu. například já řešila vápenku okolo očí oční mastí od veterináře, týden mazání a je klid, je to rok a už se to neobjevilo.
Jinak ivomecem jsem léčila drobotinu a přežili ve zdraví.
zviratkova
napsal(a):
Zdravím.
Prípravok Ivomec – účinná látka IVERMECTIN je správna voľba pri liečbe roztočov. Jeho účinok spočíva v ireverzibilnej blokácii nervových impulzov, čo vedie k imobilizácii a úhynu parazitov. Pri správnom podaní má na vyššie živočíchy minimálny účinok. Jeho výhodou je, že je to prostriedok systémový. Kvapnutím na holú pokožku pod krídlom prichádza k jeho vstrebaniu do celého organizmu , kde zabíja endo a ekto parazity, okrem motolíc a pásomníc.
Má veľmi malú antimikrobiálnu a antimykotickú účinnosť, čo znamená, že prakticky nemá vplyv na mikroflóru v zažívacom trakte a teda netreba po jeho aplikácii podávať nijaké probiotiká.
Jeho výhoda oproti „ ľudovým“ liečebným postupom – prakticky neúčinným, alebo účinným len parciálne , ako sú rôzne olejčeky a nedajbože voči Arpalitu , je vysoká vzhľadom na dokonalú likvidáciu parazitov a malému vplyvu na vyššie živočíchy. Arpalit je pôvodne bojová otravná látka, je dobrý maximálne tak na opatrnú dezinfekciu klietok, alebo búdok, nie však na aplikáciu na pokožku živého jedinca. Ak by ste ním chceli dosiahnuť potrebnú koncentráciu na zabitie roztočov, tak skorej zabijete vtáka, ako roztoče. Ivermectin je oveľa novšia a šetrnejšia molekula.
Pre vašu andulku stačí kvapnúť jednu kvapku na holú pokožku pod krídlo a mierne rozotrieť. Je dobré túto aplikáciu zopakovať ešte o 2 týždne a vydezinfikovať chovné zariadenie- klietku. Je však dobre po aplikácii Ivomecu nedávať vtáky hniezdiť, lebo sa zdá, že má vplyv na oplodnenosť vajíčok, ešte tak 2-3 týždne po podaní, i keď ja som takúto skutočnosť v mojom chove nepozoroval.
U nás predávaný Ivomec je pôvodne určený pre cicavce, ale je chovateľmi a veterinármi odskúšaný aj na vtákoch. V zahraničí by ste mohli kúpiť špecializované prípravky pre vtáky, ako SCATT, alebo S76. Pri liečbe jedného vtáčika však na to nevidím dôvod.
Ivomec sa nesmie podáva európskej avifaune, alebo napríklad čížikom ohnivým....- zle ho tolerujú.
Takže na záver: podajte andulke kľudne jednu kvapku Ivomecu na holú pokožku pod krídlo, je to lepšie riešenie, ako olejčeky a iné „ osvedčené“ ľudové postupy.
Pozdravujem.
marekburansky@stonline.sk