tomas jurecka

dobrý den,
zebřičky chovám už dlouho ale před dvěma roky jsem zakoupil pár který pravidelně odchovává 3-7 mladých. Problém je ten že s každého hnízda jedno mládě vyhodí (cca do 5 dnů).Zajímalo by mě čím to může být??
chovu zdar
Tomáš Jurečka
romanka

tomas jurecka
napsal(a):
dobrý den,
zebřičky chovám už dlouho ale před dvěma roky jsem zakoupil pár který pravidelně odchovává 3-7 mladých. Problém je ten že s každého hnízda jedno mládě vyhodí (cca do 5 dnů).Zajímalo by mě čím to může být??
chovu zdar
Tomáš Jurečka
My jsme měli opačný problém z hnízda jsme je museli vyhazoval my.Třeba mají v budce málo prostoru.Zkuste větší budku.
tomas jurecka
napsal(a):
dobrý den,
chovu zdar
Tomáš Jurečka
Přikláněl bych se k Romance málo místa v hnízdě,hlavně jestli je
hnízdo na fotu
anděla

romanka
napsal(a):
My jsme měli opačný problém z hnízda jsme je museli vyhazoval my.Třeba mají v budce málo prostoru.Zkuste větší budku.
Romanka se nějak moc vyzná neni náhodou ta co skoušela všechny zvířata aby měla alespoň nějaké znám stížnosti u koček
fredy
napsal(a):
Přikláněl bych se k Romance málo místa v hnízdě,hlavně jestli je
hnízdo na fotu
Dobrý den – ahoj Tome!
S chováním které popisuješ u svých zebřiček jsem se střetl také a nejen u nich, ale i u další drobotiny, kterou jsme choval, či chovám!
Vzhledem k tomu, že jen stěží můžeme přesně vědět, jaké pohnutky k takovémuto chování ptáky vedou, budu se v následujících řádcích pohybovat pouze v rovině domněnek!
l. Příčinou je možná malá hnízdní budka a z toho vyplívá, že je ptáků na jednu budku mnoho a nemají dostatek místa!
2. Je možné, že samec chce znovu rychle zahnízdit a proto se zbavuje stávajícího potomstva – tuto příčinu sám vidím jako málo pravděpodobnou, protože dochází k vyhazování jen části potomstva, nikoliv celého hnízda.
3. Rodiče se cíleně zbavují nejslabších potomků ( snad z obavy, že nebude dostatek potravy, či snad sami instinktivně cítí, že tento potomek bude slabý??? ) Vím, že mé důvody uvedené v závorce jsou čiré domněnky, možná až spekulace, ale vede mě k nim pozorování, které jsem učinil jak u zebřiček, tak v současné době u mnou chovaných amadin gouldových. Všiml jsem si u jednoho páru AG vyhazování jednoho ptáčete z hnízda, přičemž v hnízdě bylo dohromady jen pět mladých, což není u těchto ptáků nijak velký počet, spíš obvyklý. Když se vyhazování stále opakovalo, mladé jsem si označil a tak jsem se utvrdil v tom, že rodiče cíleně vyhazují stále jedno a to samé mladé! Později párek AG svůj souboj semnou vzdali a mladé přestali vyhazovat, ovšem jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že jej sice v hnízdě nechávají, ale vůbec jej nekrmí! Tenkrát mi pomohlo přemístění ptáčete k jinému páru AG, který měl v té době naštěstí stejně staré mladé a který odvržené ptáče přijal a dokrmil do věku, kdy jsou mladé samostatné! Zde by jistě začala pokulhávat má domněnka, že rodiče mladé vyhazují z důvodu, že instinktivně cítí, že bude slabé! Byla snad tedy důvodem obava, že nebude dostatek krmení pro všechny mladé? Sám si neumím odpovědět, protože jak jsem již v úvodu psal, nikdy nebudeme přesně znát pohnutky ptáků, k takovémuto počínání!!
Jen stěží se tak dají přijmout obecně platné opatření, které by v tomto případě byly vždy „ lékem“- řešením pro tuto danou situaci! Přesto něco málo se snad udělat dá.
- snažím se vždy ptákům dávat hnízdní budky dostatečných rozměrů ( zvláště jde-li o vyzkoušený pár, u kterého je předpoklad, že má větší počet potomstva ).
- pokud je to jen trochu možné, snažím se, abych měl v dané době nasazeno k hnízdění více párů stejného druhu, aby tak jiný pár popřípadě mohl přijmout roli adoptivních rodičů.
- snažím se, aby stavební materiál na hnízdo byl pokud možno z měkčích druhů materiálu, pokud předkládám kokosové vlákno, snažím se jej kombinovat s měkčími materiály
Bohužel jsem si vědom, že jsem se stále pohyboval v rovině domněnek a tak se nedá z mého příspěvku vyčíst obecně platná rada, jak se s tímto problémem potýkat ( osobně si myslím, že ani žádná taková neexistuje ), ale snad se přidají další chovatelé, se svými zkušenostmi a výsledky svých pozorování!
Hodně zdaru v chovu
Miroslav L. Brno amadina.gouldove@ seznam.cz