Mám párek zebřiček a mladé - jedno mladé. Může být staré tak 14-16 dnů (v době vylíhnutí jsem nebyla doma). Dnes jsem přišla a zjistila jsem toto: mladé nebylo v hnízdě (hnízdo,nikoliv budka),ale na dně klece; v hnízdě je jedno vajíčko!
nevím, co se stalo, jestli ho vyhodili nebo jestli samo vyskočilo.
Je plně opeřené, relativně silné.
nejhorší je, že nevím, jestli ho krmí, zatím jsem doma necelých 15 minut a vaječnou směs žrali ale nekrmili ho.
Vrátila jsem ho zpátky do hnízdo (snad to nebyla blbost), nevzpouzel se a doted tam je.
Zkusila jsem nabrat do pinzety trošku vajec,ale nejeví zájem.
prosím poradtě,co můžu udělat!!!
Celou dobu byli úplně vzorní, přece ho ted nemuzou nechat být.
Mám jim z hnízda odstranit to nové vajíčko?
misule
napsal(a):
Mám párek zebřiček a mladé - jedno mladé. Může být staré tak 14-16 dnů (v době vylíhnutí jsem nebyla doma). Dnes jsem přišla a zjistila jsem toto: mladé nebylo v hnízdě (hnízdo,nikoliv budka),ale na dně klece; v hnízdě je jedno vajíčko!
nejhorší je, že nevím, jestli ho krmí, zatím jsem doma necelých 15 minut a vaječnou směs žrali ale nekrmili ho.
Vrátila jsem ho zpátky do hnízdo (snad to nebyla blbost), nevzpouzel se a doted tam je.
Tak zaprvý: nezmatkovat. To mladý si klidně mohla nechat venku, když je už opeřený. Mladejm chvilku trvá, než se dostanou zpátky do hnízda, když vylítnou. Někdy zůstanou mimo hnízdo i přes noc, ale to se mi stalo snad jenom jednou.
Za druhý: Jestli se staří starali do teď, neměl by být problém. Asi je mladej už nažranej. Zjistíš to tím, že se koukneš nebo mu lehce prohmatáš volátko, jestli ho má plný. Určitě ho nedokrmuj a už vůbec ne jenom tak "nenatrávenýma" vajíčkama.
To vajíčko bych asi vydělala, možná budou přibývat další.
Hodně štěstí a ať se z mladýho "vyklube" krásná zebřička!
Jo a ještě: je to tvůj první odchov?
misule
napsal(a):
mlade zebri opustaju hniezdo asi okolo 17-22 dni ale ked je jedno mlade moze aj skor, mlada bolo spadnute na zami alebo na bidle? nemusite ich pozorovat burete pocut zvuk taky zvlastny cvrkot vtedy ho krmia ze ste ho daly spat do hniezda nic ste nepokazily, vajicko mozte vyhodit mozno je stare ked nie znesu znova, chovu zdar
elsa
napsal(a):
Tak zaprvý: nezmatkovat. To mladý si klidně mohla nechat venku, když je už opeřený. Mladejm chvilku trvá, než se dostanou zpátky do hnízda, když vylítnou. Někdy zůstanou mimo hnízdo i přes noc, ale to se mi stalo snad jenom jednou.
Za druhý: Jestli se staří starali do teď, neměl by být problém. Asi je mladej už nažranej. Zjistíš to tím, že se koukneš nebo mu lehce prohmatáš volátko, jestli ho má plný. Určitě ho nedokrmuj a už vůbec ne jenom tak "nenatrávenýma" vajíčkama.
To vajíčko bych asi vydělala, možná budou přibývat další.
Hodně štěstí a ať se z mladýho "vyklube" krásná zebřička!
Jo a ještě: je to tvůj první odchov?
Jo, je to můj první odchov. Mám je od kámošky, nemohla si je vzít s sebou do nového bydliště.
Strašně křičeli a byli nespokojení a z knížky jsem se dočetla,že by měli mít aspon hnízdo na přespání,tak jsem jim jedno malé pořídila,asi 15 cm nad dnem klece.A začali snášet ale od listopadu nebylo žádné oplodněné,ničili je, tak jsem byla v klidu,že chov nebude. Mám větší klec,ale určitě ne na chování ve větším.
No a ted jedno.
Jinak k odpovědi níže, to vajíčko je tam ze včerejška, spíš dnešní. není staré, zítra určitě snese další.
Nebud lepší ho odstranit, aby se starali spíš o mladé?