Zajímalo by mne, zda sem zavítá také nějaký chovatel těchto krasavic a pochlubí se svým chovem. Chovatelů leskoptví bude u nás asi poskrovnu??? Tím spíše bych uvítal kontakt a případnou možnost spolupráce.
Zdraví Zdeněk
Leskoptev kovová (habešská) - Lamprotornis chalybaeus
lesk
napsal(a):
Zajímalo by mne, zda sem zavítá také nějaký chovatel těchto krasavic a pochlubí se svým chovem. Chovatelů leskoptví bude u nás asi poskrovnu??? Tím spíše bych uvítal kontakt a případnou možnost spolupráce.
Zdraví Zdeněk
Leskoptev bělobřichá - Cinnyricinclus leucogaster
lesk
napsal(a):
Zdraví Zdeněk
Leskopev zlatoprsá (královská) - Lamprotornis regius
lesk
napsal(a):
Zdraví Zdeněk
Leskoptev dlouhoocasá -Lamprotornis caudatus
lesk
napsal(a):
Zdraví Zdeněk
Leskoptev černouchá (kovová malá) - (???)
Zde bych uvítal pomoc s určením jejího správného názvu.
Dříve jsem choval ještě také leskoptve tříbarvé - Lamprotornis superbus. Bohužel jsem si nepořídil jejich foto a dávat sem cizí stažené z webu nechci. Napraví to někdo?
lesk
napsal(a):
Dříve jsem choval ještě také leskoptve tříbarvé - Lamprotornis superbus. Bohužel jsem si nepořídil jejich foto a dávat sem cizí stažené z webu nechci. Napraví to někdo?
Velmi pěkní ptáci .Ať se daří
lesk
napsal(a):
Zdraví Zdeněk
Pohled do hnízda kovovek.
lesk
napsal(a):
Zdraví Zdeněk
Ahoj Zdenku.Jsou to velmi krásní ptáci,ale jak je vidět tak je asi chováš jako jediný.je to škoda.
lesk
napsal(a):
Desátý den (rostou jako z vody).
Dnes je nám 16 dnů. Brzy už vylétneme.
lesk
napsal(a):
Zdraví Zdeněk
Chovám taky leskoptve a chtěl bych si s Vámi vyměnit chovatelské zkušenosti, případně odchovy, ale nevím jak bych se mohl s vámi přímo spojit.
radeko
napsal(a):
Chovám taky leskoptve a chtěl bych si s Vámi vyměnit chovatelské zkušenosti, případně odchovy, ale nevím jak bych se mohl s vámi přímo spojit.
Jsou to uzasni ptaci,smekam,i chov bude dost komplikovany napiste neco vice o chovu hledal jsem ze zajimavosti v literature,a povim Vam nic moc jsem nenasel,blahopreji,Vrabec.
radeko
napsal(a):
Kontakt mám nastaven v profilu - stačí kliknout v pravo dole na jméno autora (funguje to jen pro přihlášené).
Informací o leskoptvích bohužel mnoho není (krom základního popisu). Před časem o nich vyšel článek v Exotě. Sám o žádné české web. str. nevím. Vyhledavač sice lecos najde, ale já bohužel příliš nevládnu cizími jazyky. Většinu svých zkušeností mám z vlastní praxe a zbytek z konzultancí se zoology ze ZOO zahrad, kde je chovají.
Dávám si závazek že o jejich chovu něco napíši, ale až budou dlouhé zimní večery. Teď není na nic čas.
Zdraví Zdeněk
lesk
napsal(a):
Letos mi konečně zahnízdily i leskoptve černouché (kovové malé)
lesk
napsal(a):
Kontakt mám nastaven v profilu - stačí kliknout v pravo dole na jméno autora (funguje to jen pro přihlášené).
Informací o leskoptvích bohužel mnoho není (krom základního popisu). Před časem o nich vyšel článek v Exotě. Sám o žádné české web. str. nevím. Vyhledavač sice lecos najde, ale já bohužel příliš nevládnu cizími jazyky. Většinu svých zkušeností mám z vlastní praxe a zbytek z konzultancí se zoology ze ZOO zahrad, kde je chovají.
Dávám si závazek že o jejich chovu něco napíši, ale až budou dlouhé zimní večery. Teď není na nic čas.
Zdraví Zdeněk
Čau Zdeňku, doplňuji Tvou fototéku leskoptví o tříbarvé. (chovný pár a letošní dvě odstavená mláďata)
novakvladimir
napsal(a):
Čau Zdeňku, doplňuji Tvou fototéku leskoptví o tříbarvé. (chovný pár a letošní dvě odstavená mláďata)
...a znovu sedí...
novakvladimir
napsal(a):
...a znovu sedí...
Dvouletý samec (vlastní odchov)
novakvladimir
napsal(a):
Dvouletý samec (vlastní odchov)
A jeho potomci...
novakvladimir
napsal(a):
Můj chovný pár "kovovek"
...a jejich letošní mláďata... (ze dne 29.05.2007)
lesk
napsal(a):
Letos mi konečně zahnízdily i leskoptve černouché (kovové malé)
L. černouché o 5 dní později.
Všimněte si, že největší (nejstarší a nejsilnější) mládě, leží po nakrmení ukázněně vespod a již o potravu nežadoní. Obdivuhodná je také čistota uvnitř hnízda. Samička pravidelně vynáší trus mladých z budky ven a doplňuje čerstvou trávu.
PS: zdravím kolegu Nováka, děkuji za jeho příspěvek a doufám že se přidají i další
lesk
napsal(a):
L. černouché o 5 dní později.
Všimněte si, že největší (nejstarší a nejsilnější) mládě, leží po nakrmení ukázněně vespod a již o potravu nežadoní. Obdivuhodná je také čistota uvnitř hnízda. Samička pravidelně vynáší trus mladých z budky ven a doplňuje čerstvou trávu.
PS: zdravím kolegu Nováka, děkuji za jeho příspěvek a doufám že se přidají i další
LČ o 14 dní později - s tou čistotou v budce už to rodiče vzdali
lesk
napsal(a):
LČ o 14 dní později - s tou čistotou v budce už to rodiče vzdali
21. den jsou již všechna 4 mláďata LČ venku z budky. I přes značný rozdíl v jejich stáří a tělěsné konstituci. K opuštění budky všech naráz zřejmě přispěla i současná maximální vedra (37st).
lesk
napsal(a):
21. den jsou již všechna 4 mláďata LČ venku z budky. I přes značný rozdíl v jejich stáří a tělěsné konstituci. K opuštění budky všech naráz zřejmě přispěla i současná maximální vedra (37st).
Mladí se rodičům zatím moc nepodobají - viz detail.
lesk
napsal(a):
O rok a den později
Letos (2007) mají kovovky jen 2 mladé ze 4 vajec, ale jsem rád i za to.
bartrand
napsal(a):
ty tříbarvé jsou krásné, kolik stojí pár?
Připojuji se se svou troškou do mlýna.....klecový odchov leskoptve tříbarvé.Po čtrnácti dnech se ze tří vajec vylíhl takovýto krasavec.
pavelpucholt
napsal(a):
Připojuji se se svou troškou do mlýna.....klecový odchov leskoptve tříbarvé.Po čtrnácti dnech se ze tří vajec vylíhl takovýto krasavec.
V šestnácti dnech vážil 65 g.
pavelpucholt
napsal(a):
V šestnácti dnech vážil 65 g.
Mládě ve věku 21 dní.V budce byla po celou dobu vzorná čistota.
pavelpucholt
napsal(a):
Mládě ve věku 21 dní.V budce byla po celou dobu vzorná čistota.
Mládě vylétlo 22.den.Toto je foto den po té.
pavelpucholt
napsal(a):
Mládě vylétlo 22.den.Toto je foto den po té.
Krmná dávka hmyzu,která se podávala 4-6 denně.Valnou většinu tvořili mouční červi-čerstvě svlečení.
pavelpucholt
napsal(a):
Krmná dávka hmyzu,která se podávala 4-6 denně.Valnou většinu tvořili mouční červi-čerstvě svlečení.
Moučné červy doplňovali švábi šedí,cvrčci domácí malí a střední,nastříhaní červi zophobas,larvy zavíječe voskového.Kromě cvrčků a zavíječů byl všechen hmyz po svleku - bez chitinového obalu.Leskoptev nedostala po celou dobu jediného nesvlečeného červa.Veškerá živočišná potrava byla poprášena minerálním přípravkem.
pavelpucholt
napsal(a):
Moučné červy doplňovali švábi šedí,cvrčci domácí malí a střední,nastříhaní červi zophobas,larvy zavíječe voskového.Kromě cvrčků a zavíječů byl všechen hmyz po svleku - bez chitinového obalu.Leskoptev nedostala po celou dobu jediného nesvlečeného červa.Veškerá živočišná potrava byla poprášena minerálním přípravkem.
Některé z průmyslově vyráběných krmiv se kterými krmím.
pavelpucholt
napsal(a):
Některé z průmyslově vyráběných krmiv se kterými krmím.
A jiná krmiva se kterými leskoptve krmím.Pardon, to úplně vpravo je minerální písek.
pavelpucholt
napsal(a):
A jiná krmiva se kterými leskoptve krmím.Pardon, to úplně vpravo je minerální písek.
K základnímu krmivu patří míchanice od firmy CÉ-DÉ, zvlhčená nejčastěji strouhanou mrkví nebo jablkem.
pavelpucholt
napsal(a):
K základnímu krmivu patří míchanice od firmy CÉ-DÉ, zvlhčená nejčastěji strouhanou mrkví nebo jablkem.
Jen pro upřesnění.V odchovně byl třináctihodinový světelný režim,zajištěný časovým spínačem a žárovkami se slunečním spektrem,s teplotou 22 - 24 stupňů - s nočním poklesem na 14 st. C.Vlhkost se pohybovala 52-56 procent.Ubikace je vytápěna radiátorem ústředního topení.Nechyběla ani pračka vzduchu s občasně zapnutým iontoměničem.Klec byla velká 150x55x60 cm umístěna ve výšce cca 190 cm od podlahy.Budka byla kontrolována několikrát denně, aniž by to nějak negativně ovlivnilo hnízdění.Do vody,po celou dobu hnízdění,byl aplikován tekutý vitamínový přípravek.Krmil jsem až šestkrát denně,a protože jsem zaměstnaný člověk,odpolední krmné dávky zajišťtoval můj devítiletý syn Pavel - a touto cestou bych mu chtěl poděkovat,protože bez něho by se nám odchov leskoptve nepodařil.Přeji všem mnoho štěstí a úspěchů v chovu.
pavelpucholt
napsal(a):
Jen pro upřesnění.V odchovně byl třináctihodinový světelný režim,zajištěný časovým spínačem a žárovkami se slunečním spektrem,s teplotou 22 - 24 stupňů - s nočním poklesem na 14 st. C.Vlhkost se pohybovala 52-56 procent.Ubikace je vytápěna radiátorem ústředního topení.Nechyběla ani pračka vzduchu s občasně zapnutým iontoměničem.Klec byla velká 150x55x60 cm umístěna ve výšce cca 190 cm od podlahy.Budka byla kontrolována několikrát denně, aniž by to nějak negativně ovlivnilo hnízdění.Do vody,po celou dobu hnízdění,byl aplikován tekutý vitamínový přípravek.Krmil jsem až šestkrát denně,a protože jsem zaměstnaný člověk,odpolední krmné dávky zajišťtoval můj devítiletý syn Pavel - a touto cestou bych mu chtěl poděkovat,protože bez něho by se nám odchov leskoptve nepodařil.Přeji všem mnoho štěstí a úspěchů v chovu.
A tady je s mamkou.Věk je tři týdny od vylétnutí.
lesk
napsal(a):
Zdraví Zdeněk
Dobrý den. Mám velké obavy , že dlouhé zimní večery asi nebudou. Myslíte si , že i tak něco pěkného napíšete? Já osobně se budu moc těšit!
zambo22
napsal(a):
Dobrý den. Mám velké obavy , že dlouhé zimní večery asi nebudou. Myslíte si , že i tak něco pěkného napíšete? Já osobně se budu moc těšit!
I já chci přispět trochou do mlýna. toto je pár tříbarvých se dvěma mladými.
zacatecnik
napsal(a):
I já chci přispět trochou do mlýna. toto je pár tříbarvých se dvěma mladými.
A další krasavci- zlatoprse.
zacatecnik
napsal(a):
A další krasavci- zlatoprse.
A jiný pohled na ně.
zacatecnik
napsal(a):
A jiný pohled na ně.
A ještě další? Fotek mám dost. A ptáků? Ještě v pátek jsem jich měl 5, dnes zase jen 4. Ale samice už prohlížela budku.
zacatecnik
napsal(a):
A ještě další? Fotek mám dost. A ptáků? Ještě v pátek jsem jich měl 5, dnes zase jen 4. Ale samice už prohlížela budku.
A další radost 3 hnízdo u tříbarvých. Dva jsou 5 dnů staří další 4dny.
zambo22
napsal(a):
Blahopřeji Vám k dalšímu úspěchu ! A jsem rád , že jste už doma.
stejní po 14 dnech
darax
napsal(a):
Loskoptve sou moc pěkní ptáci!Chtěl bych se zeptat jak je to ze zimováním?venku asi nevydrží?díky za seriozní odpovědi Darax
Leskoptve tříbarvé jsou sice silní a poměrně otužilí ptáci,ale přes zimu bych je nenechával v místnosti či zimovišti, kde padá teplota pod deset stupňů Celsia.Ale je to jen můj názor, třeba někteří chovatelé mají jiné zkušenosti.
pavelpucholt
napsal(a):
A tady je s mamkou.Věk je tři týdny od vylétnutí.
Tak a máme téměř dostavěno.Ještě pár trámků a je to!Hnízdo leskoptví tříbarvých ve venkovní voliéře.Sezóna může začít.
zacatecnik
napsal(a):
s rodiči 3 dny po vyletění
Dobrý den, díky těmto příspěvkům a stránkám jsem měl také možnost si pořídit tyto krásné ptáky a poznat mnoho skvělých lidí, kteří se věnují jejich chovu. A nyní mohu i já zaslat pár fotek a chci touto cestou popřát všem hmyzákům, aby měli dostatek hmyzu na nastávající sezónu. G.Z
gazd
napsal(a):
Dobrý den, díky těmto příspěvkům a stránkám jsem měl také možnost si pořídit tyto krásné ptáky a poznat mnoho skvělých lidí, kteří se věnují jejich chovu. A nyní mohu i já zaslat pár fotek a chci touto cestou popřát všem hmyzákům, aby měli dostatek hmyzu na nastávající sezónu. G.Z
Na dostatek hmyzu v některých oblastech dohlíží tzv. pozorovatelé - chytači . Touto cestou je chci pozdravit a popřát jim hodně zdaru při lovu !
zambo22
napsal(a):
Na dostatek hmyzu v některých oblastech dohlíží tzv. pozorovatelé - chytači . Touto cestou je chci pozdravit a popřát jim hodně zdaru při lovu !
tříbarvá
gazd
napsal(a):
Pro vysvětlení ostatním: - Pozorovatelé- chytače jsme si zřídili pouze na severní moravě a bližší informace dostanete u zamba.
další mladé u mé páry- 6 hnízdo
zambo22
napsal(a):
Ahoj Karle. Dovol , abych Ti poblahopřál. Jedním slovem - MACHR !!!
První hnízdo v sezöně.Čtyři kule.O tři méně než v Sarajevu.
gazd
napsal(a):
Chci se Vás zeptat, zda-li máte letošní odchov ve voliérce, či v bednové kleci, jako odchov předchozí. Děkuji. G.Z.
Leskoptve jsou teď ve voliérce 4 x 1 x 1,8 m.Tady je trochu lepší fotka mláďat z dneška.
zacatecnik
napsal(a):
další mladé u mé páry- 6 hnízdo
dnes vypadáme takto,jeden má 13 a dva mají 14 dnů
zacatecnik
napsal(a):
dnes vypadáme takto,jeden má 13 a dva mají 14 dnů
už si čvičíme křídla, brzy vyletíme.Prosím všimněte si rychlosti růstu, první se vylíhl 18,5 ráno-asi v 8h. druhý tentýž den ale v 15h.třetí 19,5 v 8h. Přestože rozdíl mezi prvním a druhým je jenom 7h je na předchozím snímku znatelný rozdíl v délce ocásku a letek. U dalšího je to zvlášť markantní.Další snímek je dělán 4,6,08
zacatecnik
napsal(a):
už si čvičíme křídla, brzy vyletíme.Prosím všimněte si rychlosti růstu, první se vylíhl 18,5 ráno-asi v 8h. druhý tentýž den ale v 15h.třetí 19,5 v 8h. Přestože rozdíl mezi prvním a druhým je jenom 7h je na předchozím snímku znatelný rozdíl v délce ocásku a letek. U dalšího je to zvlášť markantní.Další snímek je dělán 4,6,08
Jen tak dále Karle !!!
zacatecnik
napsal(a):
Tak to my máme ještě na vylétnutí týden času.
pavelpucholt
napsal(a):
Tak to my máme ještě na vylétnutí týden času.
Tak už jsme vyletěli, my dva předevčírem a sourozenec (mimo záběr) včera
lesk
napsal(a):
Zdraví Zdeněk
Kurna su nadherne vsetkym vam gratulujem. Zeby som to s papuchmi zapichol a skusil to s tymito krasavcami?! Ak je vlastne cena napr. kovovej a trojfarebnej?
zacatecnik
napsal(a):
ceny jsou různé ale kolem 3,500 se dají sehnat
Pozdravujem a chcel by som sa aj ja podelit o radost ,ktorú mám z vyliahnutia sa 3 leskoptev trojfareb.Dnes majú 10 dní,a rodiče dobre krmia.Prajem všetkým chovatelom vela radosti z odchovu.marko
marko
napsal(a):
Pozdravujem a chcel by som sa aj ja podelit o radost ,ktorú mám z vyliahnutia sa 3 leskoptev trojfareb.Dnes majú 10 dní,a rodiče dobre krmia.Prajem všetkým chovatelom vela radosti z odchovu.marko
ešte
marko
napsal(a):
mm
Blahopřeji k úspěchu Marku Fábrymu, také členu sdružení "Hmyzáků"
a přidávám foto svých vyletěných mladých.
zacatecnik
napsal(a):
Blahopřeji k úspěchu Marku Fábrymu, také členu sdružení "Hmyzáků"
a přidávám foto svých vyletěných mladých.
Rodinka (teď příjde příslovce) pohromadě.
borax
napsal(a):
Teda máte náááádherné ptáky. Leskoptve chodím je obdivovat do zoo, ty barvy jsou neskutečné! Vždy jsem si je přála, ale hold panelák snad až bude domek......přeji spoustu chovatelských úspěchů! Jana
Leskoptev tříbarvá s právě svlečeným švábem argentínským - Blaptica dubia.
pavelpucholt
napsal(a):
Leskoptev tříbarvá s právě svlečeným švábem argentínským - Blaptica dubia.
Zde jsme se svým otcem ve venkovním výletu, matka sedi na další snůšce.
zacatecnik
napsal(a):
Zde jsme se svým otcem ve venkovním výletu, matka sedi na další snůšce.
Rodinka leskoptví trojfarebných s tromi vyletenými mladými,už samostatné.Zdraví Marko
eden
napsal(a):
Jsou opravdu nádherní. Gratuluji k překrásnému chovu. MS
A další tři kluci jako buci.....tedy myslím buci jako buci, né buci jako buci....
pavelpucholt
napsal(a):
A další tři kluci jako buci.....tedy myslím buci jako buci, né buci jako buci....
Stáří: Dva 16. den, jeden 15. den.Rostou jako z vody.
pavelpucholt
napsal(a):
Stáří: Dva 16. den, jeden 15. den.Rostou jako z vody.
Tak jsou venku.
pavelpucholt
napsal(a):
Tak jsou venku.
Mláďata jsou již deset dnů z budky.A zatím co rodiče pěčlivě dokrmují, v budce čeká překvapení.
zdravím, před lety jsem jsem měl pár leskoptví tříbarvých, které mi odchovávaly se střídavým úspěchem mladé. Nikdy jsem jim nevybíral červy, aby byly svlečené a nevadilo to. Spíše ze začátku, když byla mláďata malá jsem jim kupoval menší velikost červů a postupně je měnil za obvyklou velikost. Brali mi z ruku i sarančata a různý nasmýkaný hmyz. Bohužel jsem o ně přišel "laskavostí" sousedů, kteří zalévají zahrádku klidně po půlnoci a leskoptve se mi společně se dvěma špačky tyrkysovými zabili o stěnu voliéry.
Když jsem je ukázal sousedovi jestli to není škoda, tak mi odpověděl, že si zahrádku bude zalévat podle svého a nějací vrabci ho nezajímají. Byli to zlatí ptáci a policajti co se týká koček, krahujce a cizích lidí v okolí. Kdybych měl podmínky, určitě bych se k chovu těchto krásných třpytivých ptáků vrátil. Přeji hodně zdaru v chovu.
pavelpucholt
napsal(a):
Leskoptve tříbarvé jsou sice silní a poměrně otužilí ptáci,ale přes zimu bych je nenechával v místnosti či zimovišti, kde padá teplota pod deset stupňů Celsia.Ale je to jen můj názor, třeba někteří chovatelé mají jiné zkušenosti.
Zdravím,má ještě někdo nějaké další zkušenosti se zimováním Leskoptví purpurových?Děkuji.K.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jaký je prosím rozdíl mezi leskoptví purpurovou a kovovou.Děkuji Lukáš.
Dobrý večer,
tohle je opravdu těžká otázka..v minulosti byla totiž leskoptev kovová v čr mylně považována za purpurovou. Hlavní rozdíl je především ve velikosti obou druhů, purpurka je větší cca. 27cm. Kovovka je menší cca 22cm. Ve zbarvení zas tak zásadní rozdíly nejsou obzvlášt u fotek je to špatně rozlišitelné, obecně se dá říci, že purpurky mají mohutnější hlavu větší oko, kovovky mají menší hlavu a celkově nepůsobí tak robustním dojmem. Pokud by jste měl možnost vidět oba druhy vedle sebe tak je ten rozdíl hodně patrný.. Pro lepší porovnání vložím foto i ilustraci ty rozdíly jsou pak lépe patrné, snad jen dodám že jsem se již setkal i s kříženci obou druhů. Pokud budete hledat fotografie na netu dávejte se opravdu pozor u leskoptví je na internetu řada fotografií špatně určena! s pozdravem raduz07.
Ještě pro pořádek hned první foto v tomto vláknu, kde lesk určil ptáky jako leskoptve habešské je špatná jedná se o leskoptve purpurové (L.purpureus) stejně tak foto u přispěvatel gazd a novakvladimir je leskoptev purpurová nikoli kovová, tímto se oběma pánům omlouvám oni mi to kluci jistě odpustí fotky pochází z roku 2006 a v té době ještě panoval chaos v rozlišení L.chalybaeus a purpureus ! všechny zmińované pány tímto zdravím a přeji hodně úspěchů do Nové sezony

Děkuji vám moc za radu.Dneska jsem si koupil pár a musím si koupit eště druhy nebot mám sourozence.

Máte někdo na prodej purpurové.Mohu je koupit v únoru.
Ahoj Radku, odpouští se! Tenkrát, více jak před 10 ti lety, kdy jsme s těmito úžasnými ptáky v chovech začínali, žádný velký zmatek v pojmenování nebyl. Všeobecně - zástupce plodo a hmyzožravých ptáků jsme prakticky neznali a co nám dovozci nabízeli, to jsme kupovali. Já osobně jsem tyto ptáky získal u firmy aves, a tam byly nabízeny jako kovové - tak jsem si dovezl "kovové". Nebyl internet ani odborná literatura a tak jsme šířili ty informace, které nám poskytli dovozci. Ono, jak je vidět občas z inzerce, jasno v určování některých druhů ptáků (nejen leskoptví) není dodnes. A co se týče fotek z netu, tak to je kapitola sama pro sebe (víš o čem mluvím). Takže je určitě dobře, že mezi vámi mladými se najdou takoví zapálení "blázni", jako jsi ty (samozřejmě myšleno v dobrém slova smyslu), kteří ještě stále chtějí a dokáží poradit! Zdraví vn.
Zdravím chovateľov týchto krásavcov. Mal by som pár otázok ohľadne kŕmenia hmyzu počas odchovu mláďat. Zakúpil som si 2 páre leskoptev trojfarebných. Chcem sa pripraviť na jar keby sa im podarilo zahniezdiť. Aký hmyz im podávať ? Aké množstvo na deň ? Počul som že veľkým množstvom hmyzu prestanú kŕmiť mladé a budú sa chystatať znovu zahniezdiť.
Posledná otázka, je lepšie im podať viac krát denne hmyz, alebo stačí ráno dať do misky množstvo na celý deň?
rob.demcak
napsal(a):
Zdravím chovateľov týchto krásavcov. Mal by som pár otázok ohľadne kŕmenia hmyzu počas odchovu mláďat. Zakúpil som si 2 páre leskoptev trojfarebných. Chcem sa pripraviť na jar keby sa im podarilo zahniezdiť. Aký hmyz im podávať ? Aké množstvo na deň ? Počul som že veľkým množstvom hmyzu prestanú kŕmiť mladé a budú sa chystatať znovu zahniezdiť.
Posledná otázka, je lepšie im podať viac krát denne hmyz, alebo stačí ráno dať do misky množstvo na celý deň?
Tohle je otázka, na kterou Vám odpoví každý chovatel jinak podle svých zkušeností.
A rady se můžou značně lišit.
Zkusím to shrnout základem většinou jsou mouční červi a to ideálně ti čerstvě svlečení, jelikož jsou lépe stravitelní. Znám chovatele a hodně hodně úspěšné, kteří zkrátka dají moučňáků kolik srdce ráčí.
Tím se dostáváme i k dotazu přerušení hnízdění. Zkuste si uvědomit v jakém období tito ptáci hnízdí. Když je to na jaře ( v případě tropických ptáků je to trošku jiné) tak je narození mláďat načasované na zvýšení výskytu hmyzu. Ve volné přírodě v době vylíhnutí mladých rodiče touží po co největším množství hmyzu, nikdo jim ho nereguluje a v případě některých druhů pěvců rodiče nosí hmyz každých pár minut. Takže spíš jde o stabilní krmnou dávku. Větší škodu podle mě udělá nevyrovnaná krmná dávka než krmení ad libidum.
V tropických deštných lesích neexistují vrcholy produkce jak to známe třeba na jaře u nás. Tam je produkce vyrovnaná celý rok, ale ani v jednom měsíci není výrazný nadbytek potravy.
Ke krmení se taky výborně hodí cvrčci, či švábi. Některé druhy švábů jdou celkem snadno chovat v domácích podmínkách.
Pokud rodiče krmí i normální směskou na kterou jsou zvyklí, tak je dobré je naučit i na rozemleté sušené bource morušové.
majna
napsal(a):
Tohle je otázka, na kterou Vám odpoví každý chovatel jinak podle svých zkušeností.
A rady se můžou značně lišit.
Zkusím to shrnout základem většinou jsou mouční červi a to ideálně ti čerstvě svlečení, jelikož jsou lépe stravitelní. Znám chovatele a hodně hodně úspěšné, kteří zkrátka dají moučňáků kolik srdce ráčí.
Tím se dostáváme i k dotazu přerušení hnízdění. Zkuste si uvědomit v jakém období tito ptáci hnízdí. Když je to na jaře ( v případě tropických ptáků je to trošku jiné) tak je narození mláďat načasované na zvýšení výskytu hmyzu. Ve volné přírodě v době vylíhnutí mladých rodiče touží po co největším množství hmyzu, nikdo jim ho nereguluje a v případě některých druhů pěvců rodiče nosí hmyz každých pár minut. Takže spíš jde o stabilní krmnou dávku. Větší škodu podle mě udělá nevyrovnaná krmná dávka než krmení ad libidum.
V tropických deštných lesích neexistují vrcholy produkce jak to známe třeba na jaře u nás. Tam je produkce vyrovnaná celý rok, ale ani v jednom měsíci není výrazný nadbytek potravy.
Ke krmení se taky výborně hodí cvrčci, či švábi. Některé druhy švábů jdou celkem snadno chovat v domácích podmínkách.
Pokud rodiče krmí i normální směskou na kterou jsou zvyklí, tak je dobré je naučit i na rozemleté sušené bource morušové.
Tak jsem schválně čekal, jestli se ozve někdo jiný a přispěje se svými zkušenostmi. Za sebe mohu s klidným svědomím napsat, že pokud speciálně u tříbarvých nakrmím ad libitum mohu se s mladými téměř na 99, 9 ´% rozloučit a postupně je všechny vyhází z hnízda. Mnohem lepší je krmit v menších dávkách v průběhu celého dne. Což platí v podstatě u většiny hmyzáků, jak píše Majna také znám chovatele, kteří krmí v době odchovu živým krmením co hrdlo ráčí, ale podle mého to není správná cesta. Ono je třeba si také uvědomit, že pokud mají ptáci k dispozici pouze omezený prostor a plné misky hmyzu je to něco zcela jiného než-li když jsou nuceni lítat ve volné přírodě a hmyz pracně vyhledávat. A druhá věc, opět čistě můj vlastní názor, nejhorší čím můžete hmyzáky nakrmit jsou právě mouční červi. Když už jiná možnost není skutečně vybírejte jen čerstvě svlečené. Problém nastává pokud ptáci jiné krmivo příjmat nechtějí..
Každý má vlastní systém krmení, Vám přeji hodně štěstí a hlavně pevné nervy to je v chovu hmyzáků hodně zapotřebí Spousty lidí skončilo právě díky tomu, že počítali s tím že stejně jako u papoušků nasypou krmení a je hotovo..uvidíte sám.
Zdravím vás pánové.
Když jsem zkoušel při odchovu mladých leskoptví tříbarvých krmit jen moučnými červy, tak mi staří mladé vyházeli.Pomohlo, až jsem jim předkládal střední cvrčky 5x denně a asi po týdnu jsem přešel na dospělé. K cvrčkům jsem občas přidával moučné červy. Zkoušel jsem jim nabízet i šváby, ale ty nebraly. Od té doby odchovávaly bez problému.
Zdravím zde všechny příznivce chovu hmyzožravého ptactva a především pak tebe Radku.
V době, kdy jsem se poohlížel po leskoptvích, byly některé leskoptve purpurové uváděné, jako leskoptve kovové. Jak již zde zmínil Vladimír N., tak pod jakým názvem bylo nakoupeno, tak bylo také prodáváno. Chov hmyzožravých byla v té době spíše parketa zoologických zahrad, než-li běžná záležitost soukromých chovatelů, takže literatury nedostatek, a tehdy v internetu informace opravdu strohé, kolikráte také zavádějící. Když jsme si jeli z Karlem Vaďurou pro timálky čínské, tak jsme také tyto čínské slavíky brali pro ostravskou zoologickou, kdy jsme pak s Jirkou Novákem (kurátor ptáků) z jejich literatury určili, že se jedná o leskoptev smaragdovou, nikoliv kovovou. Člověku pak už ani nedojde, že někde vložil fotky s nesprávným určením, což je samozřejmě matoucí pro případné zájemce o chov leskoptví. Takže ti patří dík za ujasnění a upozornění.
Co se týče krmení hmyzem, tak ne nadarmo se říká, že chov hmyzožravých (především odchov) je vhodný pro důchodový věk, čili podávání hmyzu několikrát denně. Ovšem ono je to kolikráte u každého páru individuální. To, co platí u Petra, nemusí platit u Pavla. Vhodné je při nepřítomnosti chovatele např. Použití zásobníku živé potravy, ať už automatického, nebo klasické použití kart. Krabice vyplněné zmačkaným papírem s obsahem cvrčků, nebo vysoká podestýlka z listí, větviček, kde je hmyz ptáky loven průběžně po dobu celého dne.
Z.G.
Zdravím, jen jednou jsem zkusil krmit kosťáky, ikdyž jsem je nechal 14dní vyčichnout v ledničce, ani jeden druh z mnou chovaných leskoptví o ně nejevil zájem, nakonec jsem s nimi slavil úspěch až u slepic...asi tolik ke krmení touhle dobrotou.
Ono je tu ještě jeden problém, s kterým musíte také počítat..ne každý pták sežere co mu předložíte, takže počítejte také s možností, že nakoupíte živé krmení a ptáci o něj nebudou mít žádný zájem. A aby to nebylo zas tak jednoduché to co ptáci bez problému jeden rok berou, další rok vzít nemusí...věřte mi že vím o čem mluvím vyzkoušel jsem již spousty druhů dostupného živého krmení, a zatím jako nejlepší, se mi osvědčilo krmení zavíječi voskovými. Tady mám, ale vzhledem k ceně založený vlastní chov, pokud by jste tohle krmení kupoval tak se řádně plácnete přes kapsu..při ceně 1ks zavíječe /1 Kč by to bylo neúnosné..
na závěr mám na Vás malou otázku ten Ptilinopus jambo co máte v profilu asi nepochází z vašeho chovu ?
raduz
napsal(a):
Zdravím, jen jednou jsem zkusil krmit kosťáky, ikdyž jsem je nechal 14dní vyčichnout v ledničce, ani jeden druh z mnou chovaných leskoptví o ně nejevil zájem, nakonec jsem s nimi slavil úspěch až u slepic...asi tolik ke krmení touhle dobrotou.
Ono je tu ještě jeden problém, s kterým musíte také počítat..ne každý pták sežere co mu předložíte, takže počítejte také s možností, že nakoupíte živé krmení a ptáci o něj nebudou mít žádný zájem. A aby to nebylo zas tak jednoduché to co ptáci bez problému jeden rok berou, další rok vzít nemusí...věřte mi že vím o čem mluvím vyzkoušel jsem již spousty druhů dostupného živého krmení, a zatím jako nejlepší, se mi osvědčilo krmení zavíječi voskovými. Tady mám, ale vzhledem k ceně založený vlastní chov, pokud by jste tohle krmení kupoval tak se řádně plácnete přes kapsu..při ceně 1ks zavíječe /1 Kč by to bylo neúnosné..
na závěr mám na Vás malou otázku ten Ptilinopus jambo co máte v profilu asi nepochází z vašeho chovu ?
Nie nepochádza z môjho chovu
Také druhy je veľmi ťažké nájsť a ešte ktoré sú na predaj.
Ďakujem za rady.
Zdravím chovatelia, rozhodol som sa pre chov týchto krásavcov a na začiatok som si zakúpil párku leskoptev trojfarebných. Majú 2 roky tak im na zahniezdenie dávam veľkú šancu. Budú mať voliéru 3*2*2 metre.
Potreboval by som poradiť akých rozmerov je pre ne vhodná búdka? Osvedčila sa vám lepšie kmeňová alebo klasická?
Bolo by možné ich chovať v spoločnej voliére s iným druhom hmyzožravého vtáctva? Ak áno aký druh odporúčate?
S pozdravom Toth
Dobrý den,
z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že tříbarevky nejsou na výběr budky vůbec náročné. Zahnízdili mi jak v klasické budce z překližky tak v kmenové budce. Rozměry budky volte raději o něco málo větší, než je uváděná velikost 20*20*30. velikost vletového otvoru cca. mezi 5-7cm. V mém chovu jsem měl dokonce pár, který po odbebrání budky na konci sezony vystavěl nové hnízdo přímo v keři černého bezu. Chov tříbarevek bych vzhledem k jejich značné agresivitě s jinými druhy ptactva nedoporučoval! Ikdyž jsem již tuto možnost u mnoha chovatelů viděl. Hodně zdaru v chovu těchto krasavců!
Díky všem za příspěvky. Po dlouhé době jsem si s chutí početl od skutečných chovatelů a podíval se na pěkné fotky. Choval jsem leskoptve tříbarvé, šámy, bulbuly, kardinály, timálie. Bohužel, odchovy jsem měl jen od bulbulů a kardinálů červených a šedých. Přes můj vyšší věk se do této oblasti chci vrátit. Přeji všem hodně radosti z chovu.
Před pár lety jsem měl tříbarvé leskoptve a krmil jsem je i nesvlečenými moučnými červy, ale je fakt že dostávaly denně i nasbíraná sarančata na louce a dostávaly i mravenčí kukly. byly dost ochočené, klidně mi brali z ruky přes pletivo. Nadával jsem jim občas do mlsounů, když jsem viděl v televizi jak kradou turistům z talíře topinky a suchou rýži z nazobaných pytlů. Ovšem největší šok pro mne byl, když natáčeli mrtvého slona a kdo ho konzumuje. V tisících hnusných muších larev a rozkládající se krvi poskakovaly leskoptve a s plnými zobáky odlétaly krmit svá mláďata.
Zdravím chovatelia, znovu vás žiadam o radu. Teraz sa jedná o Vousaky senegalske. Teraz mi začínajú niesť vajíčka. Otázka znie akým hmyzom kŕmiť počas odchovu? Na burze som kúpil 5l múčnych červov ale tí sa nechcú zvliekať... Popripade Vousakom sa môže podávať aj nesvlečený múčny červ?
Dobrý den,
kolegové ikdyž je to nejspíš marná snaha, přeci jen pokud někdo v Čr vlastní 0,1 Lamprotornis hildebrandti prosím napište mi. Uvítám i jakékoli informace pokud víte o zahraničním chovateli, mám lichého samce a nedaří se mi jej dopárovat a je to velká škoda, jedná se o nádherné ptáky..v nouzi nejvyšší mohu samce i zapůjčit. Díky RN.
Zdravím. Neviem či sú stránky pána Franka Stolza ešte živé ale keď som pred časom dával foto heldebrandtky do hadaniek ukázalo mi ju aj na jeho strankach. Možno by vám vedel prípadne poradiť ďalší kontakt. Ďalšia možnosť je osloviť maďarského obchodníka čo chodí aj do Prerova a predáva africký sortiment vtáctva.
Děkuji za info,
p.Stolze jsem oslovil, ostatní možnosti jsem již zkoušel, bohužel bez úspěchu. Tyto leskoptve se velmi špatně shání a to i v zahraničí, většina inzerátů, která se objeví je také z rubriky "hledám". No uvidíme...Mrzí mne to o to víc že jsem měl od svého páru první snůšku po třech letech bohužel ještě ten rok jsem o samici přišel a ted ji třetím rokem marně sháním.
Chovám leskoptve belobriché, podle mně skvost mezi leskoptve a. Krmení jednoduché směs uni peet, granulky T16 pro loskutaky a hodně ovoce. Nejraději mají hroznové víno a sladké hruška jablka, vše na drobno nakrájené. Granátové jablko ani náhodou, ale bylo dosti kyselé. Zrní taky žádné neberou. Hmyz ano, ale v zimním období moc ne. Při mladých jediné krmit hmyzem, larvy musší a vše menší. Červi moučné nedávám. S pozdravem Zdeněk Praha
chov leskoptví mě strašně dlouho láká, respektive těch základních druhů, ale v nejbližší době to reálné nebude, letní voliery by byli, velké 5x5m zarostlé trávou keříky a plno větví, bohužel je nemám kam dát na zimu, nemám žádné vytápěné zimoviště. pouze zimoviště ve stodole, kde ale při velkých mrazech nebo déletrvajících mrzne, je tam velké okno, světla dost ale bohužel mráz, kde zimuji bulbuly a timálie. nicméně do budoucna se nabízí prostor, místnůska ve stodole, zděná ve tvaru L cca 3m dlouhá. shodou okolností přes ní vedou trubky od radiátorů a tam by se dali napojit radiátory, při jakých teplotách zimujete?
Luboš Jedlinský
napsal(a):
chov leskoptví mě strašně dlouho láká, respektive těch základních druhů, ale v nejbližší době to reálné nebude, letní voliery by byli, velké 5x5m zarostlé trávou keříky a plno větví, bohužel je nemám kam dát na zimu, nemám žádné vytápěné zimoviště. pouze zimoviště ve stodole, kde ale při velkých mrazech nebo déletrvajících mrzne, je tam velké okno, světla dost ale bohužel mráz, kde zimuji bulbuly a timálie. nicméně do budoucna se nabízí prostor, místnůska ve stodole, zděná ve tvaru L cca 3m dlouhá. shodou okolností přes ní vedou trubky od radiátorů a tam by se dali napojit radiátory, při jakých teplotách zimujete?
Zimuji všechny leskoptve při cca 7 stupních, když je pěkně pouštím je do venkovních výletů. Nikdy jsem neměl žádný problém.
Já je chovám v zimě v teple, protože jinou možnost nemám, ale stačí jim kolem 10 stupňů C. Na prostor nejsou nároční u mně tak metr na metr výška 80 cm. Ale hnízdí tam. Budky schovam za nařezaná tuje a to je vše. Jiné místo pro ně nemám a jsou krotke, stojím u klece a ani se nehnou. Jen se dívají zda něco nesu k snědku. Vím že je chovatel mněl ve velké volieře a nic, žádné hnízdění. Já mám v životě u všech ptáků i papoušků vyzkoušené, že když nehnizdí chce je dát do menšího prostoru. Opak je většinou špatný. Každý chovatel hrází metra a do dálky, ale ten pták to nechce. Je to každého věc kam je dá, ale nevím jak každý přišel na to, je dávat vždy do většího prostoru, ale opak nikdo nevyzkouší. Tak ať se daří
pm302
napsal(a):
Zimuji všechny leskoptve při cca 7 stupních, když je pěkně pouštím je do venkovních výletů. Nikdy jsem neměl žádný problém.
děkuji to je velmi reálná teplota, myslím že když se to zateplí tak by dva radiátory mohli udržet teplotu i v mrazech okolo 15-17°C, hřát budou když se odpoledne zatopí v domě v podobné místnosti se teplota drží právě na těchto hodnotách, ještě se zeptám, jestli by fungolavo v sezoně, tedy od jara do podzimu soužití 3ks timálií a páru bulbula červenouchého ve venkovní volieře 5x5m a to i v případné reprodukci?
Luboš Jedlinský
napsal(a):
děkuji to je velmi reálná teplota, myslím že když se to zateplí tak by dva radiátory mohli udržet teplotu i v mrazech okolo 15-17°C, hřát budou když se odpoledne zatopí v domě v podobné místnosti se teplota drží právě na těchto hodnotách, ještě se zeptám, jestli by fungolavo v sezoně, tedy od jara do podzimu soužití 3ks timálií a páru bulbula červenouchého ve venkovní volieře 5x5m a to i v případné reprodukci?
Voliéra je dost velká. Dle mojí zkušenosti bych určitě volil raději menší a po párech.