Dobrý den,
od roku 2003 chovám pár rozel žlutolících. Každý rok mají pravidelně jednu snůšku (víc jim nedovoluji), většinou 4-7 vajíček. Mláďátka kroužkuji. Rozely se k nim ale chovají velmi agresivně (i před kroužkováním), mláďátka klovou a škubou. Zkoušela jsem změnit krmnou směs, dodat více vitamínů, ale nic nepomáhá. Navíc jsem poslední dobou docela časově vytížená a rozhodla jsem se, že tento pár prodám. Myslíte, že je ještě možnost, aby si je někdo koupil? Mám za takovéto "krkavčí rodiče" vůbec požadovat nějakou částku? V cenách papoušků se neorientuji. Budu moc ráda, když odpovíte, popřípadně přidáte svůj chovatelský tip, přoč se rozelky chovají tak, jak se chovají.
Děkuji za odpovědi.
Dobrý den! Bohužel mám letos stejný problém u žlutolících a taky nevím, co s tím, takže neporadím.Ale zajímalo by mě, čím jste v době odchovu krmila?Dávala jste kupovanou vaječnou směs nebo doma připravovanou? Co jsem vyčetla, tak to někteří svádí na tu kupovanou a tu já dávám také.Jinak dávám hodně zeleného, ovoce, zeleninu a klíčené.Směs zrní mají podle mě pestrou dost.V nové knížce Rozely jsem četla, že to může být nedostatkem vitamínů nebo i nadměrným přísunem rozmanité stravy, která je stimuluje k dalšímu hnízdění.Tak těžko říct, jestli stravu omezit nebo naopak ještě spestřit? A ještě by mě zajímalo, jak vypadali vaše mláďata po vylétnutí, dorostlo jim peří bez problému?
Já používám výhradně domácí vaječnou směs, dále jsem jim dávala jejich oblíbené ovoce, sem tam něco zeleného. Stále mají k dispozici travicí písek a sépiovou kost. Tak nevím, ale možná to tou stravou bude - v mém případě asi moc velká různorodost...
Po vylétnutí byla mláďátka dost slabá, ale naštěstí mám celou voliéru krytou před deštěm, takže se jim nic nestalo - asi týden po vylétnutí (až byly schopny samy přijímat potravu) jsem je přesunula do vedlejší klece, kde se bez problému zotavily.
Ahojte ja mam sice parik koriel ale je zaujimave ze ked predosle roky hniezdili nikdy mlade nesklbali.Dostavali vzdy okrem zrnin domacu vajcnu zmes a vela klicenej psenice a zeleneho. Tento rok som sa im zacala viac venovat, myslim ze az prehnane, davala som im kazdy den cca dvojnasobok zmesi a kliceneho oproti minulým rok/vsetko vždy zjedli/. Výsledok, samicka zacala cca vo veku necelých 2 týždnoch šklbať mladé az tak ze som ich musela oddelit.