dobrý den zanedlouho budeme mít doma nového člena rodiny amazonana modročelého a tak jsem o ně četla že jsou to šplhavý papoušci. Rozhodla jsem se že mu seženu nějaké to volné stání ale z přírodního dřeva a hledala ten správně tvarovaný strom u cesty jsem našla už odřezanou starší větev ale nevím z jakého stromu je neměla už listí jen suché pupeny....tak bych vás chtěla poprosit jestli náhodou nevíte o jaký strom se jedná abych amazonana jěště neotrávila..přikládám fotky děkuji za pomoc
pokusila jsem se vyfotit i kůru větve ale je to jen z telefonu foták mi utopil prcek ve vaně když jsme ho fotili :-))
děkuji za rychlou odpověd jen bych jěště něco napsala je to hladká kůra s takyvými jakoby krupičkami když byla suchá tak byla taková zašedlá a když ted zapršela šla hezky do hnědé nevipadala nijak zvláštně od těch stromů kolem jen když jsem ořezávala větívky tak jsem narazila na tu dužinu uprostřed dřeva a to mě docela vyděsilo aby to papouch nesněd a pak neumřel na otravu či co....
Dobrý den, nemusíte se ničeho bát. Ta větev, kterou jste vyfotila je z jasanu. Jasan není jedovatý a je to i celkem tvrdé dřevo. Často z mladých výhonů děláme píšťalky na Velikonoce, jelikož má dlouhé a hlavně rovné přírustky. Hned z první fotografie je poznat, že to je jasan díky jeho tipickému větvení (stejně tak jsou postaveny pupeny a vrcholový je veliký - pupeny ovšem na fotografii nejsou).Pokud máte ještě obavy, zadejte o googlu jasan ztepilý (Fraxinus excelsior) a podle obrázků poznáte. Ať se daří.
Army