Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.8.2010 09:04
zdenkak

XXX.XXX.41.2

Nemáte prosím Vás někdo zkušenosti s kšandama na papoušky? jak ho to naučit je nosit ! nebo když ho budu mít na vodítku jak ho učit se vrátit ! nebo ho normálně přitáhnete? děkuji za zkušenosti a za odpověď.

2.8.2010 10:45
my11animal

XXX.XXX.62.27

Nepoužívaj "kšandy", je to hlúposť. Výbava pre zvieratá typu vodítko, postroj, "kšandy" a pod. sú vhodné pre psov, mačky, fretky - všeobecne pre cicavce (savce). Používať takéto zariadenia pre vtákov je trápenie so značným rizikom uletenia alebo zranenia vtáka. Ak chceš svojmu papagájovi dopriať pobyt vonku, postav mu voliéru alebo kúp druhú klietku na von alebo ho prenášaj vonku v súčastnej. Ale použitím "kšadnov" spôsobíš vtákovi stresy, obmedzíš ho tak, že si to vonku nijako neužije a pre teba to bude tiež iba trápenie.
P.S.: Chovom zvierat sa zaoberám cca 40 rokov, profesionálne som so zvieratami pracoval 32 rokov. Sú najmenej dve veci,
ktoré by som zakázal zákonom. Sú to "kšandy" pre vtáky a samonavíjacie vodítka pre psov

2.8.2010 13:11
eden

XXX.XXX.64.62

Moc s výše napsanou odpovědí souhlasím. Kdykoliv jsem na toto téma psala a kšandy jsem zastáncům tohoto nesmyslného vynálezu pro ptáky zájemcům vymlouvala, dost jsem se setkala přímo s nenávistí a větou, že se pták taky potřebuje proletět na čerstvém vzduchu. Ptáci nejsou zvířata na vodítko a jestli máte touhu a potřebu mít na vodítku nějaké zvířátko pořiďte si raději pejska. Někdy mě připadá, že majitelé co chtějí mít papouška na kšírách, to chtějí víc kvůli atrakci aby lidi koukali než aby byl pták na čerstvém vzduchu. Pořizuju-li si ptáka musím už dopředu počítat s tím, že bude mít prostornou voliéru venku na prolet a pokud ta možnost není proletí se jen v obýváku a pak bude ve své kleci na čerstvém vzduchu u okna.

3.8.2010 14:40
jindriska

XXX.XXX.204.149

Také souhlasím s výše uvedenými názory na kšandy pro papoušky. Mohu se jen ze zajímavosti zeptat, proč byste zakázal samonavíjecí vodítka pro psy? Nechci na vás nijak útočit, jen by mě zajímal názor. Občas je na psy používám, ale jen když jim dám postroj, protože na obyčejném obojku mám pocit, že jim to může při dlouhodobém používání poškodit páteř.

3.8.2010 15:23
eden

XXX.XXX.123.50

O samonavíjecích vodítkách pro psy jsem z ohledu zdravotního neuvažovala. Mně jen vadí když jdu po ulici, pejsek se chce proběhnout a paní ho vystřelí na šňůře přímo do směru kam chci udělat krok. Jen se divím že jsem se za celou dobu vystřelování pejsků na šňůře neválelasmajlík, ale tentokrát ne smíchy ale s přeraženýma nohama.
V případě papouška by to mělo asi horší následky. Papoušek, který by se ve vzduchu něčeho lekl a chtěl by rychle uletět, tak by se mohl na šňůře uškrtit. Stačí někde v dálce káně nebo poštolka a ptáci se můžou zbláznit úprkem. A takový papoušek na šňůře potom nemá šanci.

3.8.2010 16:53
my11animal

XXX.XXX.62.27

jindriska napsal(a):
Také souhlasím s výše uvedenými názory na kšandy pro papoušky. Mohu se jen ze zajímavosti zeptat, proč byste zakázal samonavíjecí vodítka pro psy? Nechci na vás nijak útočit, jen by mě zajímal názor. Občas je na psy používám, ale jen když jim dám postroj, protože na obyčejném obojku mám pocit, že jim to může při dlouhodobém používání poškodit páteř.

Podľa môjho názoru je pre psa najlepším "vodítkom" riadny výcvik a potom ho môžem púšťať na voľno a bez rizika. Doma mám westíka, ktorý celý život (viac ako 10 rokov) chodí vonku na voľno, vodítko mám pre istotu vo vrecku. Môže sa tak pohybovať aj vo veľkom meste či vo veľkej frekvencii. Ale to je len bokom.
K samonavíjacím vodítkam:
Väčšina majiteľov si túto nebetyčnú hlúposť kúpi a vôbec neuvažuje o nejakom výcviku. Nemyslím nejaký náročný výcvik, skôr výcvik v rozsahu základnej ovládateľnosti, aby pes bol schopný nechať sa privolať, nekonať neprístojnosti a vôbec žiť v ľudskej spoločnosti tak, aby nezavadzal nezúčastneným a nerobil majiteľovi starosti. Výsledkom je, že pes ak je vonku, tak je prakticky celý život na 3-5 m dlhom špagáte. Majiteľ má dojem, že pes sa vybehá a z vodítka ho nikdy nepustí, lebo by sa mu nevrátil (POCHOPITEĽNE - ak sa prvý raz dostane na voľno !!!). Potom prechádzky vyzerajú tak, že pes v rôznych intervaloch vyráža v snahe o nejaké prebehnutie sa a je majiteľom strhávaný či "zasekávaný". Samozrejme občas nastávajú tragikomické situácie, keď sa vodítko zamotá niekomu okolo nôh, kočíka, iného psa .....
Teda samonavíjacie vodítko podľa môjho názoru neškodí psovi priamo, škodí mu tým, že je v nesprávnych rukách a nesprávne používané. A priznajme si, že väčšina - hlavne sídliskových psov - v takých rukách je. Ja som také vodítko nikdy nevidel u ľudí, ktorí so psami ozaj niečo zmysluplné robia, cvičia s nimi či používajú ich v praxi. A pes, ktorý plní úlohu "pes priateľ človeka" by tiež mal mať adekvátny výcvik v zmysle, ako som písal hore, nie byť iba módnym príveskom vláčeným na vystreľovacej a zasekávacej šnúre.
Ale asi sme na tomto fóre "mimo mísu", skôr by to patrilo do sekcie o psoch. A pokiaľ sa takéto vodítka budú vyrábať a predávať, asi ani najlepšie mienená rada nezabráni používať ich. Tak ako "kšandy" pre vtáky . . . .

3.8.2010 17:16
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.151.22

to vás baví se celé měsíce ptát pořád na tehle samý a čím dál trapnější dotaz - vodítko pro papouška? normálnímu člověku snad dojde že je to pitomost a ty pomaleji chápaví si to již mohli mnohokrát přečíst, že papoušek není pes ale létající tvor. Luboš Jedlinský

3.8.2010 21:47
docid

XXX.XXX.172.5

Jsem jen zvědav, kdy sem napíše někdo, kdo ptáka na voditku ven nosí. Každý si hraje jen s myšlenkou. Prostě nej národní folklor nic jiného

3.8.2010 23:58
eden

XXX.XXX.123.50

smajlík viděla jsem u veterináře paní jak tam přinesla žaka, že už mu moc dorostly letky a tak mu je zase zstříhavali. Tak nevím co je lepší u bláznivých lidí dát ptákovi kšíry a nebo mu ničit život stříháním per.smajlík Docela by mě zajímal názor chovatelů:-)

4.8.2010 07:35
my11animal

XXX.XXX.62.27

eden napsal(a):
smajlík viděla jsem u veterináře paní jak tam přinesla žaka, že už mu moc dorostly letky a tak mu je zase zstříhavali. Tak nevím co je lepší u bláznivých lidí dát ptákovi kšíry a nebo mu ničit život stříháním per.smajlík Docela by mě zajímal názor chovatelů:-)

Oboje je hlúposť, ktorá vtákom škodí. Takým ľuďom, ktorí majú zviera iba ako vonkajšiu prezentáciu niečoho (napr. "ja si to môžem dovoliť") a snažia sa ho rôzne modifikovať, aby naplnili svoje divné potreby - takým zviera do ruky nepatrí. Bohužiaľ asi to tu nezmeníme

5.8.2010 23:38
veselypapouch

XXX.XXX.79.223

Dobrý den,ja používám kširy pre papoušky ze začiatku aby si zvytal na venkovné prostredie,podmienky je že je potrebné předem papouška na tie kšíry zvytak vycvikom a trenovať papouška stale aby se vracal na zavolanie navolno doma .Nasledne je možne pokračovať venku s kšírama a po čase aj bez. Veselypapouch@seznam.cz

6.8.2010 07:30
my11animal

XXX.XXX.62.27

veselypapouch napsal(a):
Dobrý den,ja používám kširy pre papoušky ze začiatku aby si zvytal na venkovné prostredie,podmienky je že je potrebné předem papouška na tie kšíry zvytak vycvikom a trenovať papouška stale aby se vracal na zavolanie navolno doma .Nasledne je možne pokračovať venku s kšírama a po čase aj bez. Veselypapouch@seznam.cz

1. Nádherné jazykové cvičenie. Odporúčam ti používať buď český jazyk alebo slovenský jazyk
2. Tvoje rady platia až do uletenia vtáka, ktoré nevyhnutne bude nasledovať.
3. Každý nech so svojim majetkom naloží, ako uzná za vhodné
4. Predpokladám, že ďalšia tebou založená téma bude mať názov "Uletel mi papagáj - ako ho chytiť ???"

6.8.2010 12:14
eden

XXX.XXX.127.147

my11animal napsal(a):
1. Nádherné jazykové cvičenie. Odporúčam ti používať buď český jazyk alebo slovenský jazyk
2. Tvoje rady platia až do uletenia vtáka, ktoré nevyhnutne bude nasledovať.
3. Každý nech so svojim majetkom naloží, ako uzná za vhodné
4. Predpokladám, že ďalšia tebou založená téma bude mať názov "Uletel mi papagáj - ako ho chytiť ???"

Já bych tomu pouštění papouška venku na volno nevěřila. Stačí se podívat na některé reakce psů a jsou to zvířata úplně domestikovana. Stačí když se zvíře něčeho lekne a je fuč. Pták do slova a do písmene.

3.1.2012 22:59
eden

XXX.XXX.80.137

Nevím proč se vracíte k dotazu ze srpna 2010. Vždyť už je to dávno pasé

4.1.2012 00:30
zdenekaa

XXX.XXX.63.129

eden napsal(a):
Nevím proč se vracíte k dotazu ze srpna 2010. Vždyť už je to dávno pasé

Omlouvám se,ale přehlédl jsem rok:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík