Zajímavý astrild rákosní - stalo se to i vám??

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.8.2010 13:54
army

XXX.XXX.224.28

Dobrý den všem,

měl bych otázku na chovatele astrildů. Z hnízda astrildů rákosních mi vylétli mladí a jeden z nich má na hlavě bílý pruh i celou horní část zobáku měl světlou. Nyní už mu začíná zobák červenat a chci se zeptat zda si myslíte, že po přepeření bílý pruh zmizí a bude normálně vybarvený či mu zůstane. Jen bych rád znal vaše doměnky a popřípadě zda se to stalo i někomu jinému. Před rokem byli všichni mladí normální:-)). Na fotce je vedět uprostřed a po levé straně je jeho sourozenec normálně vybarven. Děkuji za reakce.

Ať se daří.

Army

31.8.2010 13:59
army

XXX.XXX.224.28

Tento pruh má jen na jedné polovině hlavy... Přijde mi to celkem zajímavé. Ještě jednou děkuji za reakcesmajlík

Army

31.8.2010 22:08
redpoll

XXX.XXX.71.99

Částečný leucín, při takovém minimálním rozsahu jde o odchylku, která se stoprocentně následně u potomstva vytratí, i kdybyste se snažila to udržet zpětným pářením atd. Vyskytuje se i u jiných. Astrild rákosní pak ale u nás vypadá trochu jinak, tohle máte bělolící.

na obrázku je hýl mexický

31.8.2010 22:18
army

XXX.XXX.224.28

Dobrý večer,
prosím Vás co to znamená leucín? Promiňte, že se tak hloupě ptám, ale ještě jsem to neslyšel. Určitě bych to mohl najít na internetu, ale pokud Vás to neobtěžuje, byl bych rád kdybyste mi to vysvětlil. Právě, že ostatní mladí i z předešlých hnízdění jsou normálně vybarveni a jen tento jedinec má na hlavě bílý pruh. Po přepeření to zůstané bílé? Předpokládám, že ano.... nebo se pletu? Na obrázku je v pravo bělolící a ostatní jsou rákosní. Uprostřed právě ten s bílým pruhem a světlým zobákem, v levo jeho sourozenec normálně vybarven. Děkuji za odpověď.

P.S. Ten hýl mexický je váš odchov? Vyskytuje se tedy u něj to samé jako u mého rákosáka? Akorát asi ve větší míře předpokládám.

Army

31.8.2010 22:20
redpoll

XXX.XXX.71.99

A tohodle rákosáka jsem Vám našel na internetu

31.8.2010 22:25
army

XXX.XXX.224.28

Děkuji za obrázky jsou krásné. Ten můj rákosák o kterým mluvím je mladý. Cca 2 týdny po opuštění hnízda, takže ještě není vybarvený v dospěláckém šatě. Ale jeho rodiče jsou oba přírodně zbarvení.

Army

31.8.2010 22:43
redpoll

XXX.XXX.71.99

Nevím, nejsem chovatelem astrildů a nepoznám tudíž s jistotou nevybarveného rákosního, ten dospělý tam však je bělolící. Všechny obrázky jsou náhodně stažené z Internetu, ale zkušenosti s chovem podobných anomálií mám. Neztratí se to po přepeření ale ani se Vám to nepodaří přenést na potomky.Leucinismus je termín pro ztrátu melaninu, ale setkáte se s tím spíše pokud se k tomu vyjadřuje biolog, chovatelé mají tendenci pořád mluvit o mutacích, v lepším případě snad o strakatých ptácích.

Evropský čížek lesní (sameček) na obrázku má za normálních okolností hlavičku černou. Tento má podobně postižený i prostřední prst, kde je vidět že není tmavý ale růžový. Tam kde schází melanin, zůstává základní barva (lipochrom), ta v případě čížka není bílá ale žlutá.

31.8.2010 22:55
army

XXX.XXX.224.28

Děkuji Vám za vysvětlení. Už jsem doma. Co je Leucinismus vím, jen mě trochu zaskočilo vyjádření leucín (jelikož znám pouze aminokyselinu leucin:-)). Přesně tohle jsem si myslel, že půjde o nějakou ztrátu pigmentu. Takže tyto výrazy mi nejsou cizí jelikož jsem čerstvým absolventem biologie:-)). Ještě jednou Vám děkuji za potvrzení mé doměnky. Na nemoderce mi sdělili, že se jedná o mutaci "straka" čemuž se mi moc věřit nechtělo. Už z důvodu, že rodiče jsou obá přírodní.

K obrázkům: Chovám párek rákosáků, bělolících a kubánek ve společné volérce. Ten bělolící co sedí vedle je samička, která již přepeřila (narozena v květnu 10) a ty ostatní dvá jsou právě nevybarvení rákosáci.smajlík

Ještě jednou Vám děkuji a přeji ať se Vám v chovu daří.

Army

31.8.2010 23:03
redpoll

XXX.XXX.71.99

Takže se omlouvám za to pochybení v identifikaci rákosáků.

31.8.2010 23:10
army

XXX.XXX.224.28

Nic se neděje. Není za co se omlouvat. Hlavně, že jste poradil a vysvětlil základní téma položeného dotazu. Což tady v diskusi už je celkem raritou a diskuse se ubýra úplně jiným směrem než je položený dotaz. Což je škoda.

Army

1.9.2010 12:19
army

XXX.XXX.224.28

Kos černý - částečný leucinismus (pro kolegu z nemoderky)

Army

1.9.2010 22:21
redpoll

XXX.XXX.71.99

Dobrý den,
no nezbývá mi než zase zahájit příspěvek omluvou, že se nemoderce nepodepisuji, není to snad nic neobvyklého, spousta chovatelů se nám i na moderce představuje jen pod pseudonymem a jako kontakt nabízí jen telefon.
Zabývám se chovem mutací pěnkavovitého ptactva i jejich genetikou. Myslím však, že různé skupiny ptáků (papoušci a astrildi) nelze s pěnkavovitými v tomhle ztotožňovat. Ono zkuste se tomu kdo chcete pověnovat a studujte, ani biologové ani chovatelé zatím nepoužívají ujasněné názvosloví nebo terminologii, sám se domnívám, že za leucína se v praxi ornitologů považují nebo se tak nazývají ptáci se zesvětleným melaninem, albinismus je jednoznačný, to je naprosto scházející melanín, objevují se i částeční albíni - viz obr.kosa výše. Jestli vůbec je vhodné v chovatelství straky nazývat mutacemi, to nikdo nepotvrdí stejně jako v případě albínů se o mutaci nehovoří. Mnohem častěji existují třeba bílí ptáci (např. vrabci) kteří nejsou albíni, nemají červené oči a jejich genetická dědičnost je chovatelům známá a potvrzená, stejně existují i v přírodě vrabci isabeloví a jsou běžně ( vzato s přiměřenou rezervou) chováni. Nazývat je plavými je stejně zavádějící jako těm částečným strakám říkat mutace. Čížek není jediný exemplář kde jsem usiloval o udržení té strakatosti a to několikerým pářením s dcerami i potomků mezi sebou. Z evropských pěnkavovitých ptáků lze říct, že snad největšího úspěchu chovu strakatých ptáků bylo dosaženo u zvonků, samozřejmě že u západních sousedů a ve Velké Britanii. Občas se v odborných časopisech k tomu tématu západní chovatelé vracejí (Cage&Aviary Birds) ale stejně z toho nezmoudříte a namísto závěrů zůstávají víceméně hypotézy. A tak se domnívám, že je mnohem užitečnější si uvědomit , co už objeveno bylo a co víme (pokud nejsme líní) a bylo demonstrováno na genetice barevných kanárů především s klasickým melaninem a nepokoušet se vymýšlet nové mutace a jejich pojmenování. Celkově jde pochopitelně o téma výrazně přesahující možnosti tohoto fóra které je zaměřeno slušně řečeno na výrazně obecnější a jednodušší diskusi.
Pro kolegu, který se omlouvá, že není v jeho silách vložení obrázků na moderku, pokud byste obrázky dokázal zaslat e-mailem na mou adresu, velmi rád je tam naskládám. Záleží na Vás, nakolik to považujete za prestižní, pokud byste je chtěl poslat třeba i v papírové podobě, i v tom případě jsem na takových věcech zainteresován svým zájmem natolik, že Vám slibuji, že bych obrázky naskenoval, vložil a opět Vám je vrátil. V tom případě je k dispozici můj kontakt: mojmir.brazdil@quick.cz, nebo Mojmír Brázdil, L. Svobody 489, 512 51 Lomnice nad Popelkou.

Na vloženém obrázku z internetu je hnědý vrabec domácí a obrázek je deklarován jako: Leucistic HouseSparrow. Pokud by takový obrázek měl pojmenovat znalec, např. belgický chovatel vrabců, znělo by pojmenování následovně: vrabec domácí, mutace fawn. Navzdory tomu, že jde o záběr z přírody, je jednoznačné, že tohle je mutace, která se bude v případě odchycení v zajetí dědit a rozmnožovat, což vlastně lze doložit i shodnými ptáky existujícími v zajetí.

1.9.2010 22:31
redpoll

XXX.XXX.71.99

Jen pro doplnění přikládám obrázek (opět vrabec domácí) v podstatě nejčastějšího výskytu strakatosti nazývané částečný albinismus, jsem přesvědčen že z chovatelského hlediska je bezpředmětné se případným chovem takových ptáků zabývat, (jak jsem konstatoval už výše na adresu dotazu ohledně podle mne velmi podobné situace s astrildem), nic z toho nebude.

2.9.2010 10:52
army

XXX.XXX.224.28

Opět Vám děkuji pane Brázdil za skutečně obsáhlý a věcný příspěvek. Vaše příspěvky si vždy rád přečtu a to i na sousedním fóru o pěnkavovitích i když se chovem eurofauny nezabývám. Věřím tomu, že se to na potomky nepodaří přenést a ani mi to tak nevadí. Mám rád přírodně zbarvené ptáky. Ale tento jedinec mi přijde zajímavý a tak si ho v chovu nejspíš nechám. Ne kvůli snaze přenést strakovitost do dalších generací (což se, jak potvrzujete z vlastních zkušeností, stejně nepodaří), ale kvůli zajímavému vzhledu. Ještě jednou děkuji za rady a informace.

Přeji mnoho úspěchů v chovu.

Army

2.9.2010 21:25
redpoll

XXX.XXX.71.99

Souhlasím s ponecháním v chovu jak píšete, asi málokdo by odolal, protože v každém je trocha naděje a zvědavosti, co kdyby? Jisté je že kdyby přece jen náhodou motyka spustila, nestává se to tak často a je dobře aby se to stalo tomu, kdo na tom má zásluhu a bude vědět co eventuelně počít dál. I já přejihodně zdaru, Asi ostatní divně koukají, co tu vlastně řešíme a probíráme. Mějte se. MB.

Přidejte reakci

Přidat smajlík