Dobry den. Zaciatkom roka som si zaobstaral paru aymarov pruhovanych. V juni zasadli, mali 5 vajicok, z ktorych sa vyliahli 4 mlade. Vsetko prebiehalo v poriadku. Mlade rastli, rodicia mali krmivo pestre, namacal som krmivo, aby bolo maksie a lahsie stravitelnejsie.. ale nakoniec to dopadlo tak, ze mi uhynuli vsetky mlade a neviem preco.. najskor to boli dve najstarsie (aj ked pri tomto druhu byva problem, ze hynu vacsinou najmladsie), uz im zacinali rasit pierka. nakrmene boli, rodicia sa starali... na druhy den uhynul treti v poradi.. potom som nic nenechal na nahodu a posledne mlade som zobral na rucne dokrmenie. no aj to nakoniec uhynulo hned na druhy den. neviem, ze kde je chyba. podotykam, ze para je nepribuzna (overoval som si to u samostneho chovatela). preto prosim skusenych chovatelov aymar, aby mi poradili.. za kazdu radu budem velmi vdacny. dakujem.
S napětím očekávám, že Vám někdo odpoví:). Aymary chovám a při odchovu mladých jsem se setkala s různými problémy. Ne všechny se mi podařily odstranit, ale úhyn nakrmených mladých jsem naštěstí nezaznamenala. Já mám nejčastěji problém s tím, že mi rodiče nechtějí mladé pořádně krmit, ale stává se to většinou jen u mladých párů. Ve třech letech už to bývá lepší:). Doufám, že Vám někdo poradí:). Přeji mnoho úspěchů v chovu.
Dobrý den, taky mám obdobnou negativní zkušenost s úhynem mladých. Důvodů může být hned několik:
1. inbreeding (příbuzenská plemenitba) neznamená to, že přímo se jedná o příbuzné ptáky, ale poslední dobou tady u nás chybí nová čerstvá krev na osvěžení chovů.
2. plísňové onemocnění volete, kdy se plíseň postupně rozšiřuje do celého trávícího traktu,tady pomůže jedině prevence, tedy kvalitní krmivo a čerstvá voda, která by měla být lehce kyselá (jablečný ocet).
3. začervení mláďat kdy se dostanou červy z dospělých na mládě.
4. nevhodné podmínky a to velké horko, nebo zima (nejméně pravděpodobné). JP