Barevná mutace andulek

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.10.2010 18:25
zandule

XXX.XXX.199.57

Dobrý den, mohli by mi prosím zkušenější chovatelé andulek poradit, jak vypadá andulka fialová skořicová a jak fialová skořicová perlová? Za foto pro představu bych byla moc vděčná. Děkuji.

5.10.2010 19:18
eden

XXX.XXX.104.106

5.10.2010 19:24
eden

XXX.XXX.104.106

Skořicovou perlovou nemám nafocenou. Posílám modrou perlovou. Možná časem někde nějakou fotku skořicové najdu.

5.10.2010 19:28
eden

XXX.XXX.104.106

5.10.2010 19:30
zandule

XXX.XXX.199.57

Moc děkuji, skořicovou - s hnědým vlnkováním - jsem si představovala správně. Perlová skořicová tedy nemá ty lícní znaky a je výrazně světlejší? Tj. ta skořicová kresba je pak jen naznačená?

5.10.2010 19:35
eden

XXX.XXX.104.106

Bílé peří je lemované skořicovou kresbou. Teď jsem se dívala nafocené nemám, ale snad do konce týdne nafotím. Hlavně aby to byla čitelná fotka. Možná, že někdo něco pošle dřív.

5.10.2010 19:48
lorink.a

XXX.XXX.176.8

žádná skořice,,rovný pták :Dsmajlík

5.10.2010 19:49
lorink.a

XXX.XXX.176.8

myslím tím tu šedou smajlík

5.10.2010 19:49
lorink.a

XXX.XXX.176.8

eden napsal(a):
Skořicová

smajlík

5.10.2010 20:02
saluki

XXX.XXX.6.82

pro lorinka: Co takhle raději poradit zadavateli, či doplnit fotografiemi nějaké své tvrzení, než spouštět vlnu hloupostí smajlík?

5.10.2010 20:45
eden

XXX.XXX.104.106

lorink.a napsal(a):
smajlík

Samici jsem koupila na speciální vystavě výstavních andulek v Botanické zahradě v Praze pod názvem skořicová. Předpokládám tedy že vystavovatele na takové výstavě při prodeji nepodvádějí nebo ano?

5.10.2010 21:44
eden

XXX.XXX.104.106

Šedá výstaví pták foto Z.Veger -kniha Andulky

5.10.2010 21:53
eden

XXX.XXX.104.106

světlezelená skořicová opět Z.Veger

5.10.2010 21:56
eden

XXX.XXX.104.106

Tak lorinka šup sem s nějakou fotkou ať se podíváme, vždyť laik se rád poučí.:-)

6.10.2010 12:11
eden

XXX.XXX.112.158

Lorinka se nám nějak zasekla, dopr...le když něco tvrdím, tak to obhájím a neuteču od toho . Od toho je tady diskuze aby se všichni něco dozvěděli a ne jenom si rejpnout a jít od válu. Beru každou diskuzi nejsem neomylná, ale vadí mi když někdo něco plácne do éteru bezdůvodně.:-(

6.10.2010 12:24
saluki

XXX.XXX.38.103

pro eden: nebuď nazlobená, běžná praxe, jen je škoda, že to spoustu lidiček, kteří by dokázali pomoci a zodpovědět dotazy, odradí. Ale ne všechny, naštěstí :-)

6.10.2010 14:18
eden

XXX.XXX.112.158

Mě to rozlobilo proto, že jsem zadavateli odpověděla na dotaz a nerada bych ho uváděla v omyl. Proto jsem považovala za nutné diskuzi rozvést dál. Dnes když něco někdo koupí na výstavě nebo na burze, tak už si nemůže být jistý ani pohlavím natož uvedenou mutací, kterou sdělí vystavovatel-odborník přes andulky. Já chovám andulky protože se mi líbí a kupuju je na výstavě,abych dostala alespoň trochu odpovídající kvalitu, takže si nechám ráda od odborníků na výstavě poradita, beru to jako fakt. Taky je mně záhadou proč by mi odborník řekl, že se jedná o skořicovou, když jsem nechtěla nic konkrétního a samici jsem si koupila jen proto že se mi líbila barvou.

6.10.2010 14:28
eden

XXX.XXX.112.158

Pro Saluki: není lepší chovat senegalce nebo amazoňany, tam tyhle problémy nejsou. Při troše šikovnosti a dobrých podmínkách zahnízdí a je klid, bez dalších diskuzí:-)

6.10.2010 16:46
zbosace

XXX.XXX.233.188

Akosi tu niekto každú tému sk....... Veď otázka znela jasne a diskutovať sa dá slušne a k veci a nie vždy niekoho obviňovať zo zavádzania. U tých šedých rovných je ozaj velký problém rozlíšiť či je klasik alebo škoricovokrídla. Určité nedostatky sa vyskytnú i pri fotení a výsledný obrázok skreslí konkrétny detail a uvedie ostatných do omylu. Čo sa týka tej prvej fotografie šedej škorice, podla mňa je to šedá škoricová rovná.

6.10.2010 19:14
lorink.a

XXX.XXX.176.8

Nemám čas pořád na rozdíl od Vás seďet u Pc!! Nevím kdo Vám andulku ,,jako skořicovou" prodal,ale já také chovám výstavní andulky, takže je to rovný pták!! ale jestli můžu poradit tak z pohledu laika je šedá skořicová =hnědá!!!

6.10.2010 19:16
lorink.a

XXX.XXX.176.8

lorink.a napsal(a):
Nemám čas pořád na rozdíl od Vás seďet u Pc!! Nevím kdo Vám andulku ,,jako skořicovou" prodal,ale já také chovám výstavní andulky, takže je to rovný pták!! ale jestli můžu poradit tak z pohledu laika je šedá skořicová =hnědá!!!

Bavím se o samici šedé na obrázku vloženém v 19:19:53!!

6.10.2010 22:01
saluki

XXX.XXX.6.82

lorink.a napsal(a):

Je fajn, že sdělíte i jiný názor, jen by to šlo interpretovat líp než posměšnými smajlíkysmajlík

6.10.2010 22:13
eden

XXX.XXX.112.158

No ona slečna asi neví, že každý není expert přes andulky a jejich mutace, tak se musí laikovi pochechtávat alespoň přes smailíky. Kdyby nebylo lidí kterým se andulky líbí jen tak, barevně, tak by nebylo komu prodávat. Protože opavdových znalců zapálených do mutací např andulek není přehršel. Proto zde taky diskutuje stále míň lidí, protože někteří neunesou stupidní pochechtávání těhle znalců. Já už jsem hodně stará ženská a vím, že dětičky občas strouhají mrkvičku a vyplazují jazyk, takže to jde mimo mě. Jen jsem pořád neviděla skutečnou fotku, abych si udělala představu, nebo takovou fotku nikdo nemá?

7.10.2010 00:31
plumosus

XXX.XXX.105.48

Nechápu ten výsměšnej smajl, ale já tam žádnou šedou nevidím, fotka sice trochu zkresluje ale troufám si říct, že na obrázku je skořice. Jinak pro vaši představu šedá vypadá takto.

7.10.2010 08:51
zbosace

XXX.XXX.233.188

Asi tu dochádza k nie zámernému dezorientovaniu. Bavíte sa tu o škoricových vtákoch. Používate tu rozne pojmy, trebárs rovný..... Mali by ste vysvetliť čo pod týmto pojmom chápete. Veď ak sa začiatočník bude riadiť Vašimi jednovetnými odpoveďami, bude vtáky deliť na rovné a hrbaté. U mňa je rovný vták s kresbou vlnkovania ako u divokej andulky. Ak táto kresba trochu zoslabuje je to šedokrídly. Ak sa v nej vyskytne náznak hnedého farbiva je škoricovokrídly. Ak je kresba redšia a na hlave skoro neznatelná z prevládaním žltej či bielej nad vlnkovaním, ktoré je v niektorých prípadoch len naznačené, je opalínová. I tá može byť podla mňa v šedej a škoricovej. A tak isto, ak je kresba tvorená perlovaním i tu sa vyskytujú vtáky v šedej a škoricovej. Ak je ktorákovek z týchto kresieb chrbtovej časti prerušená čo i len pár pierkami, trebárs na zátylku jedná sa o straku. I tie sa delia na podla dedičnosti a miesta vzniku. Šlachteniu anduliek so škoricovým sfarbením brušnej časti sa u nás už asi nikto nevenuje. Bolo to spojené s malými postavami a úzkou chovatelskou základňou. Zámerne som nechcel citovať ani pána vegera ani slovenských autorov knih o andulkách. To by mala byť základná vec pred tým ako sa niekto pustí do chovu ktorého kolvek živočícha. Tohoto sa držím ja. Možno som niekde zakopol a tak Vás, ktorý viete ako je to správne, prosím SLUŠNE ma opravte. Priznám sa, každoročne sa u nás v Bošaci konajú minimálne dve celoštátne vystavy anduliek a ja som lenivý niekoho sa na to opýtať. Ale možno ma to teraz prinúti a budem otravovať priamo p.Grodu.

7.10.2010 09:09
saluki

XXX.XXX.38.103

zandule napsal(a):
Dobrý den, mohli by mi prosím zkušenější chovatelé andulek poradit, jak vypadá andulka fialová skořicová a jak fialová skořicová perlová? Za foto pro představu bych byla moc vděčná. Děkuji.

Myslím, že by bylo dobré soustředit se na dotaz zadavatele. Pokud někdo dokážete svou odpověď podložit požadovanými fotografiemi a popisem, bude to jistě přínosem pro znalosti nás všech :-)

7.10.2010 12:13
zbosace

XXX.XXX.233.188

Správne.

7.10.2010 13:14
eden

XXX.XXX.89.28

Díky za vysvězlení pojmu* rovná *. Už jsem chtěla vyhledat některého andulkáře aby mi tohle slovo vysvětlil , po té anabázi tady na diskuzi "smajlík" už jsem neměla odvahu se zeptat zde, aby se zase někdo nemusel pokládat na zem a špinit si sako. Je fakt užitečné, že se víc zájemců dozví něco z pojmů pro andulky, protože to některého mladého chovatele může chytnout a bude tak se znalostmi o kousek dál.:-)

7.10.2010 14:14
lorink.a

XXX.XXX.176.8

zbosace napsal(a):
Asi tu dochádza k nie zámernému dezorientovaniu. Bavíte sa tu o škoricových vtákoch. Používate tu rozne pojmy, trebárs rovný..... Mali by ste vysvetliť čo pod týmto pojmom chápete. Veď ak sa začiatočník bude riadiť Vašimi jednovetnými odpoveďami, bude vtáky deliť na rovné a hrbaté. U mňa je rovný vták s kresbou vlnkovania ako u divokej andulky. Ak táto kresba trochu zoslabuje je to šedokrídly. Ak sa v nej vyskytne náznak hnedého farbiva je škoricovokrídly. Ak je kresba redšia a na hlave skoro neznatelná z prevládaním žltej či bielej nad vlnkovaním, ktoré je v niektorých prípadoch len naznačené, je opalínová. I tá može byť podla mňa v šedej a škoricovej. A tak isto, ak je kresba tvorená perlovaním i tu sa vyskytujú vtáky v šedej a škoricovej. Ak je ktorákovek z týchto kresieb chrbtovej časti prerušená čo i len pár pierkami, trebárs na zátylku jedná sa o straku. I tie sa delia na podla dedičnosti a miesta vzniku. Šlachteniu anduliek so škoricovým sfarbením brušnej časti sa u nás už asi nikto nevenuje. Bolo to spojené s malými postavami a úzkou chovatelskou základňou. Zámerne som nechcel citovať ani pána vegera ani slovenských autorov knih o andulkách. To by mala byť základná vec pred tým ako sa niekto pustí do chovu ktorého kolvek živočícha. Tohoto sa držím ja. Možno som niekde zakopol a tak Vás, ktorý viete ako je to správne, prosím SLUŠNE ma opravte. Priznám sa, každoročne sa u nás v Bošaci konajú minimálne dve celoštátne vystavy anduliek a ja som lenivý niekoho sa na to opýtať. Ale možno ma to teraz prinúti a budem otravovať priamo p.Grodu.

To vám doporučuji!! Pan Groda je i mým učitelem!!musím říct, že zkušennosti, které mám, mám jen od něj!!! A to proto, že ti ostatní jich mají málo, a nechtějí se o ně podělit!!smajlík

7.10.2010 15:38
eden

XXX.XXX.89.28

Mně osobně se andulky líbí barevně, ale jsem spíš chovatel velkých papoušků. Jako někoho zajímají u papoušků především mutace, já se zajímám o etologii a vzájemné soužití člověka a papouška. Chování papoušků je také velmi zajímavé, proč právě dělají to a ono. Také je zajímavé pozorovat chování různých druhů. To čím se může člověk u papoušků zabývat je spousta, ale musí být taky hodně času.

Přidejte reakci

Přidat smajlík