Týniště, aneb čím krmíte vy?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.11.2010 23:41
redpoll

XXX.XXX.71.99

Není mou vinou, že už nepatřím k těm šťastlivcům, kteří můžou ještě za tmy pobíhat okolo prodejců na burze s baterkami a řádně si vybrat. A tak když jsem před týdnem dorazil na burzu, mnozí už odcházeli. No, tu potřebnou slunečnici jsem ještě stihnul. Na půli cesty od silnice ke vstupu do areálu po levé straně, prodejce s červenou dodávkou (ford transit?) – sláva poslední pytel bílé. 18 Kč /kg. Pravda, vystavený vzorek a realita v pytli, s níž jsem se naivně seznámil bohužel až doma se poněkud dost lišily, nemluvě o těch pár kapkách, které prý na to káply při tom dešti, ale to prý doschne. Jenže, co mi zbývalo, stihnul jsem poslední pytel. Doma jsem do pytle vložil čidlo vhkoměru a na displeji se brzy ustálila cifra 88 %, ačkoliv okolní vlhkost ovzduší kolem 55 %.
Divné šimrání mne přimělo koupit pro jistotu ještě druhý pytel, potřebuji především drobnou, našel jsem prodejce až v areálu, u vchodu do haly, už nepršelo, slunečnice drobnější ale hodně odpadu. Tedy spíše stopky a úlomky stvolů. Nakonec jsem si pro ni přišel. To, že vystavený pytel se neprodává a dostávám z auta jiný, to chápu. Nicméně, nemohu se ubránit dojmu, že tu co jsem si naložil bylo zase něcojiného než to, co se nabízelo u stánku. Hodně prachu a rozmačkaných semínek, nikoliv úlomky stvolů. 14 Kč/kg. Na rozdíl od té bílé je suchá až moc, vlastně přesušená (nepříjemná pálivá chuť v ústech – ani ptáci se po ní nijak nehrnou.) Jen tak ze srandy jsem hromádku z misky roztřídil na hromádku nečistoty a zbytek slunečnice. I ta hromádka vybrané slunečnice ještě není finále, v důsledku přesušení je velká část semínek napůl rozloupaných a naprasklých, udělal jsem další obrázek.
Doma nakonec obě s bídou jaksi vyklíčily ale na krmení to moc sláva není. Jsem zvyklý, že ani ptákům na krmítko se nedává aušus, ale spíše zbytky, tedy to, co v klecích ptáci nedojedli, co propadalo pod rošty apd.
Takže pro tentokrát neuvádím jména prodejců konkrétně, dokázal bych to vyoslit kdyby mi na tom záleželo i navzdory nějakým pravidlům diskuse.
Vím, blbec jsem já. To si pomyslíte všichni a nezbývá mi nic než souhlasit. Ale nejsem sám. Z té červené dodávky se prodalo pár pytlů ještě přede mnou, já bral už poslední..
Dále vím, že pořadatelé v Týništi jsou otrlí a ani náhodou necítí nějakou odpovědnost za to, zda třeba někdo byl při nákupu poškozen. Nicméně, o týden později třeba proběhla výstava Exotika, zjevně s velkým enthusiasmem se organizátoři snaží předvést z chovatelství to nejlepší a navzdory všem nemalým překážkám si myslím že s úspěchem. Na druhé straně počínání prodejců a nezájem organizátorů burzy v Týništi. Už jsem o sobě napsal, naivka a blbec, ale co vy ostatní, vy si to necháte líbit a vám to nevadí?

3.11.2010 00:00
johan

XXX.XXX.58.30

Bohužel, je to realita. Hodně podobných zážitků jsem měl i já a krmení mě vycházelo asi tak na 20 - 22kč na kg. Proto jsem se rozhodl vyzkoušet míchané krmení a od několika firem a zůstal jsem u Deli nature č. 59, 62 a 69 cena je do 30kč za kg, ale nestalo se mi, že bych nebyl spokojen, repektive moji ptáci.

3.11.2010 00:22
kukuk

XXX.XXX.16.80

nakupuju v Kutlířích u Kolína. Jezdím tam již druhým rokem a spokojenost. Na burze bych krmení v pytlích nekupoval. Pouze značkové jako je např. deli natre a pod.

3.11.2010 09:55
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

Uz sa stalo, ze aj po kontrole vreca ovela neskor, ked bolo vreco v polovici, ukazal sa jeho cely obsah!

Este ze si v zime, "v boziej voliere t.j. v prirode", takuto slnecnicu vtaky preberu.

Obr. mini sklad

3.11.2010 10:17
redpoll

XXX.XXX.71.99

Dobrý den,

děkuji za útěchu. Nechtěl jsem to už tak nepřiměřeně dlouhé čtení natahovat, jinak vím, že třeba v Kutlířích se nakupuje relativně dobře, nejednou jsem tam byl, i tam nebylo vše stoprocentní ale prostě jsem si koupil co se mě líbilo s perspektivou, že to ostatní zas ještě nějak seženu jinde. Podobně mi vycházel vstříc i jistý kolega, u nějž jsem nakupoval i další krmiva. Nepláču, jde jen o konstatování a uvědomění si, že Chovatelské setkání není jen radost, tyhle věci to prostě kazí, ale to už tak na světě je, že nic není jenom bílé nebo černé. Vlastně je ještě na místě podotknout, že letošní rok pro zemědělce nebyl zrovna příznivý, ale to také vnímám, není to podle mne ale důvod prodávat slunečnici nedosušenou nebo nevyčištěnou.

3.11.2010 12:32
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

V jedalnicku dnes je aktualna tato burina;

3.11.2010 13:03
pisamartin

XXX.XXX.165.82

Dobrý den, jestli se i já mohu přidat k diskuzi, tak krmivo v červené dodávce bych si nekoupil, jednou jsem se tam byl podívat na krmivo a kvalita teda nic moc. V dnešní době v takovém množství prodejců a značek mě stačí jedna špatná zkušenost a hned jdu jinam. Já zásadně nakupuji u Milana Bartla jak krmivo tak vitamíny, super přístup i ceny. Pro eklekty a větší papoušky deli nature 62+64 jinak pro menší papoušky bílá a žíhaná slunečnice + něco do toho, teď bych chtěl zkusit krmivo Versele Laga tak uvidím jestli budu přijemně překvapen. S pozdravem Martin

Přidejte reakci

Přidat smajlík