Zdravím všechny,
v sobotu jsem si od jednoho úspěšného chovatele za Zaječí pořídil amazoňana oranžovokřídlého.
Je skutečně nádherný a oproti jiným pěkně urostlý, ale ne obézní.Zkrátka srší zdravím :)
Je velice přátelský a někdy až vlezlý , no , spíše hodně často . Zatím neumí mluvit, ale často něco žvatlá. Chtěl bych se zeptat někoho, kdo má zkušenosti s těmito nádhernými a inteligentními papoušky, po jak dlouhé době by mohl
začít mluvit.Vím , že je to individuální, ale odhadem ......
Děkuji Ondra
Zdravím,chovám venezuelce řadu let,mám v chovu krotké jedince,ale i neochočované,ale také záhy"zkrotlé"a zde jsou mé zkušenosti:Amazoňan oranžovokřídlý je velmi inteligentní a bystrý papoušek,někteří jedinci jsou,vyjma zobáku,na první pohled k nerozeznání od Amazoňanů modročelých,jejich schopnosti"mluvení"(nebo spíše napodobování zvuků,což je pro ně i lidská řeč)však nedosahují v tak dokonalé míře!Nové zvuky z okolí(štěkot psa,kdákání slepic,zpěv jiných spolubydlících,v bytě pak opakující se zvuky domácnosti) se učí velmi rychle,ale s prezentací těchto, někdy příliš nespěchají,a trvá někdy delší dobu,než něco tzv.papouškují!Dokáží si i často spojit daný"zvuk"s jistou situací,např.pozdrav při příchodu ke kleci,a pravidelně ho užívají,což je velmi komické, nesvědčí to však o jejich"lidské"inteligenci,ale spíše reagují na daný podnět,tedy Váš příchod!Jeden můj polokrotký samec mě nikdy nezapomene ráno pozdravit AHÓJ,když jdu krmit,ale zdraví mě skoro pokaždé když se během dne objevím v jeho blízkosti,a to proto,že jsem ho tak zdravil vždy já,když byl ještě chován jako Pet(cca.2roky)jako miláček manželky!Naučil se cca.10 slov,a nepřebernou škálu zvuků ze svého okolí,a to dost věrně.Nyní je už 4.roky v páru se samicí,a mluvit nepřestal,i když už méně,ale naučené jiné zvuky používá dál!Podle mého názoru,a zkušenosti,je u samců tohoto druhu Amazoňana jeho i částečná krotkost,v chovu spíše na škodu,protože bývá v toku velmi agresívní,a pokud se Vás alespoň minimálně"nebojí"je veškerá manipulace ve voliéře dost velké dobrodružství!Útočí nepředvídatelně,a ze zálohy,a dost bolestivě!S nepatrnými odchylkami se chovají i ostatní"neochočovaní" samci,na rozdíl od samic,které jsou velmi klidné,a tolerantní,a ani z několikacentimetrové vzdálenosti nic neudělají,některé poskočí jen na vzdálenější bidlo,jiné ani to,a klidně mě pozorují třeba i s 20cm,co že jako předělávám v jejich"domácnosti".Jejich dá se říci jediná"nevýhoda"je značná hlučnost,naopak zvláště samic,ale pravdou zůstává,že krotcí domácí mazlíčkové tolik hluční nejsou,a kromě ranního několikaminutového pokřiku,jsou vcelku klidní,mají-li však náležitou pozornost svého vyvoleného páníčka,kterého si většinou vyberou sami,a ostatní jsou jen částečně tolerováni,ale také často usměrňováni drápy a zobákem,v kterých mají až neuvěřitelnou sílu,což mi jistě potvrdí i jiní chovatelé těchto nádherných papoušků!?!Přeji tedy hodně zdaru při"výchově",případně chovu,tohoto jistě velmi zajímavého,a neprávem opomíjeného,papouška!K.