Barva přírodního alexandra malého je zelená. Zelená je tvořena z modré a žluté, tedy dvěma geny. Když se náhodou nedodá jedna z barev, zůstane ta druhá. Proto se v přírodě mohou vyskytovat žlutí nebo modří alexandři. Pokud se nedodá ani jedna z barev, pak je pták albino. Ale jelikož jsou tito ptáci hodně nápadní, stávají se lehkou kořistí pro predátory. Takové je to i u andulek a jiných papoušků.
vasutmarty
napsal(a):
Barva přírodního alexandra malého je zelená. Zelená je tvořena z modré a žluté, tedy dvěma geny. Když se náhodou nedodá jedna z barev, zůstane ta druhá. Proto se v přírodě mohou vyskytovat žlutí nebo modří alexandři. Pokud se nedodá ani jedna z barev, pak je pták albino. Ale jelikož jsou tito ptáci hodně nápadní, stávají se lehkou kořistí pro predátory. Takové je to i u andulek a jiných papoušků.
Že je zelená barva tvořena žlutou a modrou, platí určitě v malířství, spektrometrii, atd.
Ale smím se zeptat, kde jste získal tuto informaci co se týče genetiky, z jakého zdroje, že je přírodní barva u ptáků je složena z genů nesoucích modrou a žlutou barvu, a že albino vniká při absenci obou genů?
Protože co mé znalosti genetiky sahají, podstata mutací je poněkud jiná...
Z Vašeho příspěvku mě vyplývá, že dva zelení, ideálně čistě přírodní ptáci, při Vašem tvrzení každý nesoucí oba geny, by museli dávat několik genotypů a fenotypů mláďat - zelené (nesoucí opět oba geny), modré, žluté...
Jestli je to opravdu někde v nějaké písemné formě, zkuste to najít a napiště to sem. Rád si to pak najdu a přečtu.
Protože takové tvrzení je zatím tou největší genetickou kuriozitou, co jsem doposud slyšel. Ať už to vezmu právě z hlediska páření dvou zelených ptáků a onoho výsledku, nebo z hlediska vzniku mutací, původnosti alel, atd.
Prostě přírodní pták je přírodní pták s daným genotypem a fenotypem, a žlutý, modrý, albino, atd. je už vzniklý mutací (náhodnou nebo indukovanou změnou v sekvenci DNA a v důsledku toho změnou genu/genů) nebo modifikací (vzniklou vnějším prostředím i epigenetikou).
Dobrý večer, teď už mi to bylo z části vysvětleno, že to tak asi nefunguje. Ale byl jsem v domnění, že ty základní mutace vznikly takto, jak jsme uvedl. Teď mi to pořád vrtá hlavou, kde jsem to mohl vidět. Pokud to mám někde doma, tak to snad najdu a dám vědět, ale pokud to bylo někde na internetu, tak to jsem v koncích. Každopádně jsem to někde musel vidět. Pokouším se mít přírodní ptáky, proto mi genetika mnoho neříká. Omlouvám se za mylné informace.
vasutmarty
napsal(a):
Dobrý večer, teď už mi to bylo z části vysvětleno, že to tak asi nefunguje. Ale byl jsem v domnění, že ty základní mutace vznikly takto, jak jsme uvedl. Teď mi to pořád vrtá hlavou, kde jsem to mohl vidět. Pokud to mám někde doma, tak to snad najdu a dám vědět, ale pokud to bylo někde na internetu, tak to jsem v koncích. Každopádně jsem to někde musel vidět. Pokouším se mít přírodní ptáky, proto mi genetika mnoho neříká. Omlouvám se za mylné informace.
Ahoj Martine. Každý z nás se mýlí a každý z nás se má pořád co nového v chovateltví učit. Jelikož se známe a vím, že chováš přírodní ptáky, tak se nemusíš stydět, že jsi se domníval něco jiného, než to ve skutečnosti je. Kdyby jsme všichni věděli všechno, tak se tomuto krásnému koníčku nemusíme ani věnovat. Mirek
Dakujem vam vsetkym. Celkom sa to dobre citalo. Ked tomu chapem spravne prirodne su len zelene ale moze sa v prirode vyskitnut hocaka mutacia ? Albino urcite moze kedze som nazivo videl v lese albino veverku a cital som v knihe aj o srncekovi. Uz ked sme pri teme o mutaciach myslite ze mam dat k mojmu prirodnemu samcekovi prirodnu samicku alebo straku lacewings alebo lutino ? Ste zastancom mutacii ?
opalin
napsal(a):
Dakujem vam vsetkym. Celkom sa to dobre citalo. Ked tomu chapem spravne prirodne su len zelene ale moze sa v prirode vyskitnut hocaka mutacia ? Albino urcite moze kedze som nazivo videl v lese albino veverku a cital som v knihe aj o srncekovi. Uz ked sme pri teme o mutaciach myslite ze mam dat k mojmu prirodnemu samcekovi prirodnu samicku alebo straku lacewings alebo lutino ? Ste zastancom mutacii ?
http://strankyprozeny.cz/clanek-514-rarita-pokousana-bila-srna-ozdobou-zoo