TOMASK

XXX.XXX.89.182
Dobrý den. Máme pár eklektusů. V listopadu jim byly dva roky. Samice snesla dvě vejce z nichž se vyklubali dvě mládata. Obě jsme však našli zabité. Prosím o radu,máte s tím někdo také zkušenosti? Může to být nízkým věkem,nebo proto,že je to poprvé? Děkuji všem za odpoved. Přeji krásný a úspěšný Nový rok,Svobodová
nikolas

XXX.XXX.142.65
Stává se to dost často že při prvním hnízdění se odchov nepodaří, je to o zkušenosti kterou ještě nemají a když se k tomu přidá nízký věk tak to bude nejpravděpodobnější příčina. Při dalším hnízdění se to ukáže.
Zaráží mě ale že už dvoletí eklekťáci hnídí? Je to přece velký papoušek a srovnejte si to třeba s alex. rudohlavým který je jen o něco větší než andulka a hnízdí až třetím rokem.
Děkuji za reakci. Také mi připadá zvláštní,že na dvou letech zahnízdili,nevím jaké zkušenosti mají jiní chovatelé. Máme je od jejich třech měsíců,už si na sebe asi dost zvykli. Jsou ručně dokrmení,myslíte si,že v tom by mohl být problém?
Budte rádi, že máte harmonizující pár, který hnízdí a k tomu tak brzy, u dokrmených ptáků jsem už slyšel, že hnízdí dřív a to i u arů. Požírání mládat je bohužel dosti časté u eklektů, dokonce jsme kupovali samici u chovatele, který tvrdil, že pokud se v hnízdě objeví mládě s červeným pery tak je samice zabije. Do té doby se ovšem stará o mladé vzorově a samce bez problémů odchová k samostatnosti. Nebo jsem slyšel o zkušenostech kdy chovatelé nesměli kontrolovat budku, pokud je samice viděla následně mladé usmrtila. Je to holt alchimie a štěstí. Nic horšího než, že budete muset mladé odebírat a dokrmovat, nebo dokonce den dva před líhnutím odebrat a dolíhnout se vám stát nemůže.