Dobrý den.Na nemoderce je diskuse o rosele Golden-mantled.Dávám jsem foto svých rosel,myslíte,že je to rosela pestrá nádherná(golden-mantled).
Jsou moc pěkné, ale podle mě to jsou obyčejné pěkné rozely pestré.Foto goldmantel máte hned tady v inzerci: http://ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/1349728/rosela-pestra-zlatohrbeta-a-goldmantel/
Aj tak si myslím že splňa požiadavky na to aby mohla biť zaradená ako rosela pestrá nádherná. Nie je to síce to čo sa prezentuje z fr. chovov ale podla foto- jasnočervená nezasahujúca hlboko do žltej, menšie lícne škvrny, kresba na chrbte žlto lemovaná bez zeleného nádychu, brušná časť žltá.
Děkuji všem za poznatky.V knize rosely a její mutace od australského spisovatele,jsou popsány
dva druhy rosel pestrých a to:rosela pestrá tasmanská,ta má záda zelenožlutá a rosela pestrá
nádherná,ta má záda žlutočerná.Je tam na fotce i rosela pestrá nádherná s výrazně zlatými zády a u ní je napsáno,že je to příklad selektivního chovu za účelem zvýraznění zlatožlutého zbarvení(gold-mantled).Proto si myslím,že moje rosely jsou rosely pestré nádherné.A teď babo raď.
calta
napsal(a):
Děkuji všem za poznatky.V knize rosely a její mutace od australského spisovatele,jsou popsány
dva druhy rosel pestrých a to:rosela pestrá tasmanská,ta má záda zelenožlutá a rosela pestrá
nádherná,ta má záda žlutočerná.Je tam na fotce i rosela pestrá nádherná s výrazně zlatými zády a u ní je napsáno,že je to příklad selektivního chovu za účelem zvýraznění zlatožlutého zbarvení(gold-mantled).Proto si myslím,že moje rosely jsou rosely pestré nádherné.A teď babo raď.
Zdravím.Je velmi nepravděpodobné že by vaši ptáci byli čistokrevný poddruh rosely pestré at jakýkoliv.
No, čistokrvné už v našich chovoch je málo čo,možno Nemci ešte držia pap. vrabčích podla poddruhov. Ale Táto pára ,,vykazuje znaky" podla popisov v knihách. Neviem ako teraz ale mam taký dojem že poddruhy boli tri. Bolo by ale dobré keby pár nadšencov udržovalo aj ten tasmánsky ,,typ"podla popisov ornitologov. Tá mala iný odtieň červenej, obrovské lícne škvrny, chrbát zelenkasto čierny a minimum žltej na bruchu. Pametám si samca kupeného z Ašu-typu tasmánka a samičku z moravského chovu- typu nádherná. Samičku som mal už doma a samec prišiel poštou. Keď som ho vypustil do klietky, pôsobili ako dva rozdielne druhy. Ale to sa písal rok1982. A na okraj- cesta z Ašu do Trenčína, pondelok poobede poslal a v stredu ráno som ho mal doma.
Pár fotek tasmánského poddruhu
http://ifauna.cz/okrasne-ptactvo/forum/r/detail/603033/