Daltonka

XXX.XXX.132.161
Mám papouška patagonského. Bude rok starý a všude se dočítám, jak mají tito papoušci rádi ovoce, hlavně jablka. Já mu ovoce strouhám, jemně nakrájím, zeleninu vařím nebo syrovou nastrouhám - ale všechno marné. Ten potvora mi to všechno z krmítka vyhází na zem a ještě se u toho děsně rozčiluje. Když si vezmu jablko a jím ho sama, začne si uzobávat ode mě, ale zase hned vyplivne ze zobáku. připadá mi, že mu dělá dobře, když se do toho může zakousnout, a vyplivnout. Burský oříšek? To je to samé. Rozlouskne ho, ale nesní. Pistácie, které mi nešly rozlousknout mi z ochotou rozlouskl a přenechal. Co s ním? Chtěla bych mu dopřát, ale nejvíc si dobrot užívá, když mu je manžel dá přímo z pusy. Na to já, bohužel, nemám. Jinak je to hodný pták, trochu uřvaný, ale nám to nevadí, je to dobrý společník, zvykáme si na sebe a půjde to, ale tohle mi dělá starost. Strava - jí jen semena pro velké papouchy a tyčinky.
Máte někdo s tím zkušenost? Poradíte?
Zkuste mu jablíčka dávat nákrájená na měsíčky a ty rozkrojené na půl, třeba mu zachutnají. A nebo celé půlky jablek. Hlavně to chce dávat stále dokola a pořád a pořád. Také mi někteří ptáci ovoce nechtěli, ale po delší době jim zachutná. To samé mrkev na kolečka a úplně stejně i ostatní ovoce a zeleninu. Hlavně dbejte na to, aby vždy zkonzumoval všechno zrní které mu předložíte, protože jinak si bere jen to co mu chutná a zbytek nechá. Radši troška "hladu" než překrmování, což není zdravé. A to ho samozřejmě donutí k tomu, aby víc ochutnával i to ovoce. Já ptáky krmím před polednem a poté odpoledne. Těm, co odmítali ovoce a zeleninu, jsem před polednem dal jen to ovoce a zeleninu a až odpoledne zrní a to tak, aby druhý den dopoledne museli zkonzumovat i to neoblíbené např. proso. Je to proto, že pokud pták jí hodně olejnatých semen (slunečnice, kardi,...) a málo nízkotučných (proso,...), tak ztuční a hlavně si tím poškozuje játra. brno