Aymary pruhované - vejce v kleci

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.3.2011 19:57
bedrunka

XXX.XXX.101.201

Dobrý den. Mám čtvrtým rokem v jedné kleci 2 Aymarky a dnes jsem po návratu z práce našla v kleci vajíčko. Vůbec nevím co s tím. Mám strach abych jim nějakým nevhodným zásahem (třeba vyčištěním klece) neublížila. Nevím, jestli jim mám vejce nechat nebo jestli jim ho mám vzít.

4.4.2011 15:59
saluki

XXX.XXX.6.82

Ahojky, aby Vám někdo mohl dobře poradit potřebuje více informací, třeba jestli Vaše aymarky mají přístup do budky či nikoliv. Prosím o doplnění, pak Vám jistě chovatelé aymar rádi poradí.

5.4.2011 09:19
bedrunka

XXX.XXX.124.129

Děkuji za odpověď. Budku jsme v kleci neměli (nikdy nebyl máznak páření a já si myslela, že mám dva kluky), ale po velkém překvapení s vajíčkem, jsem volala na veterinu, kde mi řekli, ať jim ji zkusím dát. Koupili jsme tedy budku, kterou jsme museli dát na zem - máme klec, která má jen jedny dvířka. Naše "matka" Eda ji obhlíží, ale dovnitř se asi bojí. Nevím jestli jsem neudělala chybu...

Neregistrovaný uživatel

5.4.2011 13:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.3.141

Dobrý den, chybu jste určitě neudělala - čtyřletí ptáci by měli hnízdit bez problémů a je určitě lepší, pokud bude mít samice možnost zasednout a vyvést mláďata, než aby se případně vyčerpávala nekonečným kladením vajíček na dno klece (některé samičky, když se do toho pustí, není snadné zastavit a je to pro ně nebezpečné). Takže pokud se chcete pokusit o odchov, nechte jim tu budku (doporučuji vyšší vrstvu substrátu jako prevenci rozjetých nožek u mláďat) a krmte je pestře do doby, než samička zasedne. Pak je nechte na suchém zrní a jablku s mrkví cca 19-20 dní, a pak začněte podávat máčené a klíčené, míchanici a pestrý výběr ovoce a zeleniny. Já do doby, než nejmladšímu mrněti začnou rašit první brčka, vůbec nedávám suché zrní - mezi mladými bývá velký věkový rozestup a nejmladší se snadno zalkne.
Jo, tu budku bych dala přecejen zvenčí a co nejvíc nahoru - nezmenšuje prostor v kleci a neděsí ptáky svou hmotou (naopak je láká tmavý otvor s bidélkem). Pokud nemáte klec za 15 000,- Kč, vzala bych štípačky a prostě bych vyštípla dva až tři dráty na vhodném místě - po odhnízdění můžete ten otvor překrýt proužkem svařovaného pletiva.

Pokud ale odchovávat nechcete, budku dejte pryč (je jedním ze stimulujících podnětů ke hnízdění), ptákům dejte jen suché zrní a nejnutnější ovoce a zkraťte délku světelného dne (třeba přesunem z obýváku, kde se svítí dlouho do noci, do ložnice, kde můžete v osm zatáhnout závěsy).

Je také otázka, jestli máte pár, aby nezačal snášet i Váš druhý ptáček - pokud jsou Vaše aymarky modré nebo zelené řady, zkuste jim v detailu vyfotit roztažené ocásky shora, my si tady rádi zatipujeme... :-)
Pokud se budete chtít na něco zeptat, kontaktujte mě - mobil i mail mám uvedený v profilu. Hezký den, Lucie D.

8.4.2011 20:17
bedrunka

XXX.XXX.101.201

Dobrý den. Moc Vám děkuji za odpověď. Budku jsem zatím nechala na zemi, protože jsem zjistila, že do ní Eda chodí - ale jen když nejsme doma. Snesené vajíčko si důkladne schovala, ale další už nesnesla. Ještě chvíli počkám a když se nebude nic dít, tak na chvíli budku vyndám a asi pořídím novou klec, na kterou půjde budka přidělat. Než to ale znovu zkusíme, tak Vám ráda pošlu ty fotky ocásků. Edu mám (to je takový zlatíčko), ale Venda je pošuk a jakýkoliv pokus o odchyt je vždy těžký..:-) Pěkný víkend :-)) Iva

Přidejte reakci

Přidat smajlík