Dobrý den, obracím se na chovatele tohoto druhu ptactva. Chovám křepelky čínské ve venkovní voliéře kde mám také andulky. S odchovem kuřat jsem nikdy neměl problémy. Bohužel letos je mám....vylíhlá kuřata nacházím všude po voliéře mrtvá. Většinou okousaná. Nejdříve jsem měl podezření, že se mi dostala do voliéry myš. Ono by to nebylo tak zvláštní, ale pak jsem si řekl, že ta by je podle mého sežrala celá a nenechala kuřata okousaná ve voliéře. poslední dobou mám podezření, že kuřata usmrcují andulky.
Pokusil jsem se vajíčka i se slípkou z voliéry dát do samostané vnitřní voliéry, ale slípka přestala sedět. Snášení vajíček se mi daří jen ve venkovní voliéře.
Ono by bylo také řešení vylíhlá kuřata odebrat a dát je někam kde by nebyl vetřelec, ale něco je rychlejší. Dnes jsem ráno našel ve voliéře 8 kuřat. Zase to samé a tak hledám nějakou radu zde. K vylíhnutí došlo asi někdy přes noc a nebo zrána. Nebyla tedy šance kuřata včas odebrat.
Zajímá mě tedy váš názor kde by mohl být problém. Zda si myslíte, že kuřata usmrcují andulky a nebo nějaký vetřelec.
Také nacházím vždy několik mladých po vylíhnutí mrtvých, ale nenesou známky zranění. Ráno posbírám a odnesu se slepkou do samostatné klece kde mají klid, bez kohoutka, toho odděluji když samice zasedne. Co se týče andul, nevim, nemám zkušenost. Určitě příště hlídejte datum líhnutí, přivstante si a skuste je pozbírat a umístit jinam. Mě se vždycky vylíhli večer. Nebo se vlastně můžou vylíhnout dřív a slépka je chvíli zahříví a vyvede až ráno? nezkoumal jsem to nikdy.
Ono u těch pidi kuřátek stačí, aby se později vrátila pod slepičku a rychle prochládají.
Pokud máte pocit, že to dělají andule a slépka vám sedí jen ve venkovní voliře nebylo by na škodu vzít vršek z nějaké větší klece nebo si i z pletiva klícku umotat a dát na slípku a hnízdo, čímž budete mít jistotu, že anče se k vylíhlým mladým nedostanou, omezí se jim prostor pro courání a zajistí se, že se vrátí pod mamku
Dobrý den,
Mláďata se vylíhnou a po chvilce se rozbíhají po voliéře, kde jsou napadána andulkami, které jim okousávají nožičky a jsou schopné některá mláďata usmrtit. Hlavní problém je teplota a křepelčí kuřátka rychle prochladnou, jsou tedy snadným cílem zvědavých andulek. Malá kuřátka jsou rychlá jako "elektrika", ale potřebují k tomu teplotu, bez ní dochází k úmrtí.
Pokud přijdete k voliéře a najdete kuřátka, nemusí být vše ztracené, prochladmá miminka musíte ihned vzít pod žárovku, některá nemusí být mrtvá a teplo je aktivuje. Bohužel je prochladnutí často spojené s rizikem špatného růstu, či následné smrti, ale určitě je lepší pokusit se kuřátka zachránit.
Přeji hodně štěstí.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Dobrý den, mě se před 4 týdny vylíhlo 5 strakatých tmavých kuřátek.Než se měli líhnout tak jsem dal nad dno voliery takové síto z pletiva 1x1 m aby na ně nemohl penant.Zůstali mi 4 a jsou to luxusní straky, tak jen doufám, že to budou slepičky.Měl jsem u nich i kohouta a bez problému.Zjistil jsem za dobu co je chovám, že kuřata většinou zabije kouhout, který je z líhně.Ten který je normálně vylíhlý, tak jim nic neudělá a bere je pod křídlo.To je, ale moje zkušenost.Andulky jsou potvory.Řekl bych, že ty křepelky vám zabijí oni.Nashledanou a ať se daří
papy
napsal(a):
Dobrý den, mě se před 4 týdny vylíhlo 5 strakatých tmavých kuřátek.Než se měli líhnout tak jsem dal nad dno voliery takové síto z pletiva 1x1 m aby na ně nemohl penant.Zůstali mi 4 a jsou to luxusní straky, tak jen doufám, že to budou slepičky.Měl jsem u nich i kohouta a bez problému.Zjistil jsem za dobu co je chovám, že kuřata většinou zabije kouhout, který je z líhně.Ten který je normálně vylíhlý, tak jim nic neudělá a bere je pod křídlo.To je, ale moje zkušenost.Andulky jsou potvory.Řekl bych, že ty křepelky vám zabijí oni.Nashledanou a ať se daří
První rok jsem si taky myslela, že kohout je ok.Bral je pod křídla, staral se a žádná agrese.Druhý rok nastala změna a musel být separován a to byl přirozeně z hnízda.
jj...taky mám podezření na andulky, ale kohout by mě nenapadl...i to je možné. Musím si dát příště pozor a pohlídat si líhnutí. Třeba se mi podaří zjistit co ten problém dělá. Je pravdu, že dloho bylo vše bez problému a teď najednou je tady.
važím si rad a informací zde co píšete. Ať se všem daří.
Dobrý den,
já mám zkušenost s přendáním slepičky a kuřat mimo voliéru, dokonce jim i přisvěcuju a zpět je vracím, když slepička začne snášet novou snůšku, u jednoho páru po cca 3 dnech přidávám i kohoutka a nechá je po sebou i sedět, u druhého páru záleží na barvě kuřat na bílé je agresivní, přírodně zbarvené nechává v pohodě, ale mám zkušenost, že mi kuře napadl samec holoubka diamantového, kdy odchovával mladé, to prohání i dospělé křepelky, jinak pokud je bez mladych prohání ho zase kouhoutek, a přitom každý řekne jk jsou holoubci mírumilovní, ale v době odchovu teda moc ne.