Kanáři - sestavení páru

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.8.2011 21:38
lavacca

XXX.XXX.1.3

Dobrý večer,
před skoro 2 týdny jsem si koupila kanárka - sameček, letošní, zrovna přepeřuje. A v pátek jsem k němu přinesla samičku, loňská, taky přepeřuje. Chovatel mi říkal, že pokud přepeřuje, mohl by jí sameček ublížit. Máte stejnou zkušenost? Sameček je viditelně spokojenější, i když je samička jen v kleci vedle, ale ráda bych je dala spolu - dneska jsem je aspoň prohodila, ona je ve větší (kde už budou trvale) a on v menší. Poradíte? Předem děkuji.

22.8.2011 10:53
kubrt11

XXX.XXX.53.50

Zdravím,kanár nepatří mezi nesnášenlivé,až agresivní druhy!Některé vyjímky jsou u samců v době toku,tedy zhruba březen-červen,pokud nechováte přes zimu ve vytápěném prostoru,tehdy o něco dříve!Pokud pelichají,je to neklamná známka konce chovné sezony!Klidně dejte kanáry dohromady,snesou se v tomto období i dva samci,pokud s nimi není samička!Já rozděluji kanáry podle pohlaví až na zimu,z důvodu lepšího nástupu toku v jarních měsících,ale to asi neni Váš případ?!K.

22.8.2011 12:06
lavacca

XXX.XXX.1.3

Děkuji za odpověď. Kanárky jsme měli před pár lety, ale přišli jsme o ně, tak jsem se do nich teď opět pustila. A po tom upozornění jsem si nebyla jistá, aby ji něco neudělal. Tak je dám k sobě. :-)

23.8.2011 21:43
lavacca

XXX.XXX.1.31

Tak jsem je dneska musela rozdělit, jelikož sameček tu samičku napadá....ach jo... co teď?smajlík

23.8.2011 21:53
kubrt11

XXX.XXX.53.50

lavacca napsal(a):
Tak jsem je dneska musela rozdělit, jelikož sameček tu samičku napadá....ach jo... co teď?smajlík

Zdravím,víte jistě že je to samička?!?!K.

michalv

24.8.2011 08:17
michalv

XXX.XXX.137.89

lavacca napsal(a):

V prvom rade musíte byť na 100% istá, že sa jedná naozaj o samca a samicu. V druhom rade ja osobne neodporúčam v tomto období ich držať spolu. V čase mimo hniezdenia (a teraz je tá doba) majú byť samce od samíc oddelene pokiaľ nie sú vo voliérach. Samice môžu byť spoločne v preletovačke, ale samce zvlášť až do doby, kedy začína chovná sezóna. U každého chovateľa je to podľa toho, aké má vybudované chovné podmienky. Niekto začína s chovnou sezónou už v decembri iný až v marci-apríli.Spravidla samice majú byť oddelené v chladnejších priestoroch, ako samce. Preperenie u vtákov končí v jeseni a to október až november. Prajem veľa chovateľských úspechov.:-)

24.8.2011 11:49
lavacca

XXX.XXX.1.3

kubrt11 napsal(a):
Zdravím,víte jistě že je to samička?!?!K.

No, tím že je loňská a pán říkal, že je to samička, tak jsem tak nějak předpokládala, že už i snesla. Bohužel jí vyzvedával táta, takže jsem s pánem mluvila jen po telefonu a nějak jsem nepochybovala, že by samička nebyla.... smajlík

Ale je mi divné, že jí začal napadat až druhý den. První den seděli kousíček od sebe a povídali si. Jo, navíc sameček teda zpíval úžasné árie a když přibila samička, stupňoval to. A ona naopak jen tak popípávala. Být to sameček tak asi zpívá taky, ne?

24.8.2011 13:15
kubrt11

XXX.XXX.53.50

lavacca napsal(a):
No, tím že je loňská a pán říkal, že je to samička, tak jsem tak nějak předpokládala, že už i snesla. Bohužel jí vyzvedával táta, takže jsem s pánem mluvila jen po telefonu a nějak jsem nepochybovala, že by samička nebyla.... smajlík

Ale je mi divné, že jí začal napadat až druhý den. První den seděli kousíček od sebe a povídali si. Jo, navíc sameček teda zpíval úžasné árie a když přibila samička, stupňoval to. A ona naopak jen tak popípávala. Být to sameček tak asi zpívá taky, ne?

No to právě že ne!Jeden samec je vždy dominantní,a ten zpívá!Pokud jsou samci odděleně,některý mu"odpovídá"!Mám u Glosterů i samce kteří velmi málo zpívají i v době toku,a naopak "zpívající samice"!Chov kanárů má svá všelijaká specifika,a nuance,které po webu nejdou ani zdělovat!Nechte si"samičku"zkontrolovat někým kdo kanáry chová,a hlavně tomu rozumí!Můžete zkusit ptáky rozdělit,a možná Vaše"samička"začne taky prozpěvovat,ale to ještě také 100% neznamená,že je to skutečně samice!!!Možná některý se zdejších jasnovidců na určování pohlaví ptáků na dálku,by Vám poradil lépe!?!K.

24.8.2011 15:20
lavacca

XXX.XXX.1.3

kubrt11 napsal(a):
No to právě že ne!Jeden samec je vždy dominantní,a ten zpívá!Pokud jsou samci odděleně,některý mu"odpovídá"!Mám u Glosterů i samce kteří velmi málo zpívají i v době toku,a naopak "zpívající samice"!Chov kanárů má svá všelijaká specifika,a nuance,které po webu nejdou ani zdělovat!Nechte si"samičku"zkontrolovat někým kdo kanáry chová,a hlavně tomu rozumí!Můžete zkusit ptáky rozdělit,a možná Vaše"samička"začne taky prozpěvovat,ale to ještě také 100% neznamená,že je to skutečně samice!!!Možná některý se zdejších jasnovidců na určování pohlaví ptáků na dálku,by Vám poradil lépe!?!K.

Aha, to já spíš čekala, že by se jakoby přezpívávali... no, "samička" mu odpovídá od začátku...ach jo. Když přibyla, tak ten náš hnedka ožil, tak jsem si říkala, jo, odpovídá ti holka, co? Teda jestli to nebude holka...smajlík

5.1.2012 15:51
lavacca

XXX.XXX.1.3

tak stav se u nás bohužel nezměnil.... kanár si může plíce vyzpívat, ale jak je dám k sobě, tak ji prostě napadá. smajlík Před tím jsem dávala jeho k ní, dneska jí k němu a bylo to ještě horší. Dělal na ní nálety. smajlík

tak nevím, samičce jsem dala do klece i hnízdo a dost ho okukuje, tak bych zas řekla, že to holka bude... začínám si říkat, že zlaté andulky, kde se to pozná dle ozobí. :-)

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.1.2012 16:05
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zkuste je napar dni odstavit a treba 3 den dat vecer samecka k samicce.Ale at na sebe nevidi staci kdyz se uslysi.Rano bi to melo bejt v pohode.Klidne to muze bejt par ale nemusi o sebe jevit zajem. Je to stejne jako u papousku .Zrovna tak u lidi kazdy je jiny.Mam 10 chovnych paru pres zimu ve voliere.Samci vsicni zpviji .Na jare pak ale zacne pravej tanec.

michalv

5.1.2012 17:57
michalv

XXX.XXX.137.57

U kanárikov to nie je tak, ako u anduliek. Samec sa vpúšťa k samičke až vtedy, keď ma urobené hniezdo. Z Vašich slov mi vyplýva, že samička nie je pripravená na hniezdenie a preto dochádza k nesúladu. Samček má chuť sa páriť, ale samička nie. Vtákov je potrebné na hniezdenie pripraviť a až je samička pripravené, sama volá samčeka pri jeho zapískani na párenie. Preto oddelte samca od samice, samici dajte hniezdo s cupaninou a uvidíte, či si stavia hniezdo. Ak nie, je potrebné samicu vyprovokovať. V potrave zvýšte dávku bielkovín, denne podávajte naklíčenú repku, prípadne niger alebo hoci aké zrno, začnite podávať i vajcovú zmes a zelené krmivo. Tento proces trvá mesiac i viac. To, že samička je pripravená sa dá zistiť i podľa kloaky a bruška. Kloaka musí byť prekrvená a rozšírená, bruško musí byť holé, bez páperia. Túto prípravu netreba urýchľovať, lebo dôjde k tomu, že znáška nebude oplodnená, alebo samica pri znáške môže uhynúť, ak nemá dostatok vápnika. Prajem všetko dobre. :-)smajlík

5.1.2012 18:00
ptáčci

XXX.XXX.80.103

Jestli nechcete za každou cenu, aby nasedli, tak je nechte přepeřit, každého samostatně a až budou krásně vybarvení a samice nezačne zpívat tak je připravte na hnízdění.Přeji hodně štěstí.

5.1.2012 20:42
lavacca

XXX.XXX.1.3

ptáčci napsal(a):
Jestli nechcete za každou cenu, aby nasedli, tak je nechte přepeřit, každého samostatně a až budou krásně vybarvení a samice nezačne zpívat tak je připravte na hnízdění.Přeji hodně štěstí.

Oni už přepeření právě jsou....a samička se mu pomalu vnucuje, ale on ji místo přijetí napadá...smajlík

5.1.2012 20:49
lavacca

XXX.XXX.1.3

Jinak jak jsem je dala k sobě, tak ona na něj začala "povídat" a snažila se jít k němu. Ale on dělal, že jí nevidí, tak slétla dolů ke krmení a v tu chvíli na ni začal dělat nálety a křičet u toho. Když jsme dávala jeho k ní, tak si sedl na větvičku a seděl a koukal a když se k němu chtěla přiblížit, tak ji odehnal na druhou stranu klece...ale to je tak měsíc zpět. Teď se rozezpíval, tak jsem to zkoušela, co kdyby...

Zkusím jí dát materiál na hnízdo a dát je tak, aby na sebe neviděli a uvidíme. Děkuji všem za rady, snad se to povede. :-)

7.3.2012 11:06
lavacca

XXX.XXX.1.3

V sobotu jsem je zkusila dát k sobě - sameček se chtěl pářit, samička ne. V neděli dostala prvně míchanici a v pondělí začala stavět hnízdo. Kdy jí tam mám dát samečka? Hnízdečko pořád zvelebuje - dneska začala oždibovat i krabici, tak jsem jí musela dojít skartovat papír, aby byla spokojená. :) Oba mají dané i naklíčené obilí (už zelené) a sameček bral do zobáčku stéblo a chtěl jí ho podávat přes klec. :) Tak nevím zda je zbytečně nedržím od sebe...

7.3.2012 18:44
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

lavacca napsal(a):
V sobotu jsem je zkusila dát k sobě - sameček se chtěl pářit, samička ne. V neděli dostala prvně míchanici a v pondělí začala stavět hnízdo. Kdy jí tam mám dát samečka? Hnízdečko pořád zvelebuje - dneska začala oždibovat i krabici, tak jsem jí musela dojít skartovat papír, aby byla spokojená. :) Oba mají dané i naklíčené obilí (už zelené) a sameček bral do zobáčku stéblo a chtěl jí ho podávat přes klec. :) Tak nevím zda je zbytečně nedržím od sebe...

Ak je dostatocne veľká klietka i dve samostatne krmitka ďalej od seba pre dvoch jedináčikov:), kľudme ich nechajte spolu.Tým, že kanárikov nemate viacero, nechovate ich v kolektíve v preletovačkách, alebo voliérach, sú viac časté takéto egoistické maniere.

7.3.2012 19:59
lavacca

XXX.XXX.1.3

rastislavmpavelka napsal(a):
Ak je dostatocne veľká klietka i dve samostatne krmitka ďalej od seba pre dvoch jedináčikov:), kľudme ich nechajte spolu.Tým, že kanárikov nemate viacero, nechovate ich v kolektíve v preletovačkách, alebo voliérach, sú viac časté takéto egoistické maniere.

Díky. tohle jsem chtěla slyšet. :) Krmítka dám 2, v tom není problém. Klec mají právě velkou, takhle je sameček zbytečně oddělený. :) Navíc jsem nechtěla, aby měla případně čistá vajíčka, ale nebyla jsem si jistá, zda na ní nejsme moc rychlá. :)

9.3.2012 18:29
lavacca

XXX.XXX.1.3

Tak dneska samička snesla 1.vajíčko. :) Ale vzali jsme jí ho s tím, že ještě nebude oplodněné...

9.3.2012 20:46
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

lavacca napsal(a):
Tak dneska samička snesla 1.vajíčko. :) Ale vzali jsme jí ho s tím, že ještě nebude oplodněné...

Odporúčam; Zajtra jej už nič neodoberajte a do klietky nezasahujte. Pár nechajte stále spolu.:-) Dobrá rada nad zlato!:-)

10.3.2012 15:26
lavacca

XXX.XXX.1.3

rastislavmpavelka napsal(a):
Odporúčam; Zajtra jej už nič neodoberajte a do klietky nezasahujte. Pár nechajte stále spolu.:-) Dobrá rada nad zlato!:-)

Díky. Dneska snesla 2.vajíčko a už jí tam nijak nelezeme. :) Snad už bude oplodněné. Dám pak vědět, zda se zadařilo. :-)

Ptáčková

25.9.2025 20:29
Ptáčková

XXX.XXX.197.56

kubrt11 napsal(a):
Zdravím,kanár nepatří mezi nesnášenlivé,až agresivní druhy!Některé vyjímky jsou u samců v době toku,tedy zhruba březen-červen,pokud nechováte přes zimu ve vytápěném prostoru,tehdy o něco dříve!Pokud pelichají,je to neklamná známka konce chovné sezony!Klidně dejte kanáry dohromady,snesou se v tomto období i dva samci,pokud s nimi není samička!Já rozděluji kanáry podle pohlaví až na zimu,z důvodu lepšího nástupu toku v jarních měsících,ale to asi neni Váš případ?!K.

Dobrý večer chci se zeptat podle čeho se pozná pohlaví u kanárků? Děkuji moc za odpověď.

26.9.2025 00:21
z jarda

XXX.XXX.139.178

Ptáčková napsal(a):
Dobrý večer chci se zeptat podle čeho se pozná pohlaví u kanárků? Děkuji moc za odpověď.

Zdravím, tak i když nejsem "kubrt11", tak zkusím odpovědět:
- takže určování podle zpěvu = samečci zpívají a samičky ne...ty jen švrdlají.
- pak podle výstupku u kloaky je stoprocentní, sameček má výstupek opravdu znatelný, hlavně od stáří okolo půl roku, už je to znatelně vidět.
- nebo taky postoj na bidle = nožky u sebe samec a nožky více od sebe samice.
Tak doufám, že to trochu pomůže, s pozdravem Zappe

Přidejte reakci

Přidat smajlík