jurin
napsal(a):
Poslední dobou jsou tady otázky jak od malých děcek... Papoušek není králík ani koza!
Ach jo! Nemyslela jsem samozřejmě, že to bude jeho hlavní potrava. Ale všimla sme si, že když má papoušek v kleci zelené a to mu teď venku v těchto vedrech rychle uschne, tak že ho dost jí nebo si s ním hraje. Proto jsem se dovolila zeptat, jestli mu třeba neuškodí!
nikolas

XXX.XXX.204.8
Seno dávat mníškům jako potravu je nesmysl, ale určitě si s ním budou hrát jako např. s proutím.
Náš veterinář nedoporučuje seno podávat, má nemálo případů, kdy se seno papouškům "zapíchlo" ve volátku. Bylo nám řečeno, že pokud se nejedná o papouška, který ze sena staví, neměl by s tím papoušek přijít vůbec do styku, natož aby se ho snažil pojídat..
Další otázkou je - energetická hodnota/výživová hodnota sena (jinak řečeno - papouškovi to stejně nic moc nedá). Tolik co vím já, samozřejmě nejsem žádný odborník na mníšky, o nichž je známo, že si staví velká hnízda, které právě můžou obsahovat seno, větvičky, apod. Takže rada spíše laika v tomto ohledu - nepodávat seno jako potravu ani jako stavební materiál, ke stavbě může použít hrubší větvičky, které nepozře.