Zdravím,
předloni jsem měla problémy s úhynem ptáků v budkách, po vyšetřeních bylo zjištěno, že se jedná o bakterie, které žijí běžně v těle drůbeže a savců a u ptáků nemají co dělat ... ale protože psa ani kočku nechci a na zahradě je prázno, rozhodla jsem se pořídit hedvábničky a napadá mě, jak je to s přenosem nemocí od drůbeže k ptákům?
Na veterině (MVDr. Grymová) mě bylo tenkrát řečeno, že kvůli nemocím není dobré chovat drůbež s ptáky, takže najde se tu někdo, kdo chová obojí?
Co se týče bakterií se nebojím, není problém se přezouvat, ale trpí konkrétně slepice třeba na nějaká virová onemocnění?
evena
napsal(a):
Zdravím,
předloni jsem měla problémy s úhynem ptáků v budkách, po vyšetřeních bylo zjištěno, že se jedná o bakterie, které žijí běžně v těle drůbeže a savců a u ptáků nemají co dělat ... ale protože psa ani kočku nechci a na zahradě je prázno, rozhodla jsem se pořídit hedvábničky a napadá mě, jak je to s přenosem nemocí od drůbeže k ptákům?
Na veterině (MVDr. Grymová) mě bylo tenkrát řečeno, že kvůli nemocím není dobré chovat drůbež s ptáky, takže najde se tu někdo, kdo chová obojí?
Co se týče bakterií se nebojím, není problém se přezouvat, ale trpí konkrétně slepice třeba na nějaká virová onemocnění?
Chovali jsme úplně bez problémů ve voliéře hedvábničky (2 kusy) a andulky (4 kusy a více - dle toho, zda se něco vylíhne, apod.). Též je tam již 8 let s nimi zlatý bažant. A skoro stejnou dobu i zakrslá rousná slepička (ta občas chodí ven - pokud vylíhne kuřata). Různě se to mění, ale bývá to ve skladně andulky + bažant + rousná / jiná slípka s kuřaty již nějaký ten rok a nikdy žádný problém.
Od ľoňska tam je i zakrslý králíček a od letoška morčátka. Teď nejsem na svém PC, ale pak sem vložím foto všech společně.
lavacca
napsal(a):
Chovali jsme úplně bez problémů ve voliéře hedvábničky (2 kusy) a andulky (4 kusy a více - dle toho, zda se něco vylíhne, apod.). Též je tam již 8 let s nimi zlatý bažant. A skoro stejnou dobu i zakrslá rousná slepička (ta občas chodí ven - pokud vylíhne kuřata). Různě se to mění, ale bývá to ve skladně andulky + bažant + rousná / jiná slípka s kuřaty již nějaký ten rok a nikdy žádný problém.
Od ľoňska tam je i zakrslý králíček a od letoška morčátka. Teď nejsem na svém PC, ale pak sem vložím foto všech společně.
Dobrý den !
Nezlobte se, ale pokud se k Vám dotazu vyjádří jednoznačně známý fundovaný veterinární lékař, (v tomto případě tedy lékařka), proč si koledujete o další komplikace ? Všichni živočichové (tedy včetně drůbeže) trpí nejrůznějšími onemocněními (včetně virových), spousta nemocí je přenosných z jednoho druhu na jiný. (I na člověka). Docela velcí paraziti jako čmelíci se vám přestěhují i kdyby jste výběh s drůbeží měla obehnanou ohrádkou s vakuem jako pro kosmonauty. Vyléčit v některých případech potom chov znamená jednoznačně jedině komplexní likvidaci. Už rozumíte ?
redpoll
napsal(a):
Dobrý den !
Nezlobte se, ale pokud se k Vám dotazu vyjádří jednoznačně známý fundovaný veterinární lékař, (v tomto případě tedy lékařka), proč si koledujete o další komplikace ? Všichni živočichové (tedy včetně drůbeže) trpí nejrůznějšími onemocněními (včetně virových), spousta nemocí je přenosných z jednoho druhu na jiný. (I na člověka). Docela velcí paraziti jako čmelíci se vám přestěhují i kdyby jste výběh s drůbeží měla obehnanou ohrádkou s vakuem jako pro kosmonauty. Vyléčit v některých případech potom chov znamená jednoznačně jedině komplexní likvidaci. Už rozumíte ?
Dobrý den,
když už se ptáte, tak vaši odpovědi nerozumím.
Podle vás by snad každý chovatel ptactva měl být natolik zodpovědný, aby si raději nepořizoval kvůli přenosu nemocí na zahradu ani psa?
Když píši, že byli u mých ptáků zjištěny bakterie, které se vyskytují běžně v tělech drůbeže a savců, neznamená to, že byli ptáci nakaženi od drůbeže (se kterou ve styku nejsme).
Veterinářka se mi nevyjádřila konkrétně k tomuto případu.
Když bylo zjištěno o jaký druh bakterií se jedná, pouze podotkla, že není dobré chovat drůbež s ptáky, kde je absence hygieny (přezouvání si bot od drůbeže k ptákům), čili při dodržování hygieny usuzuji, že není problém.
Když už zmiňujete parazity, není přece problém zakoupit zvířata z prověřeného chovu a ty si zkontrolovat, ptáky si snad také všichni prohlížíme a držíme karanténu.
Můj dotaz směřoval na případná virová onemocnění, kde člověk nedokáže zabránit šíření nemoci při pendlování mezi voliérama, tyhle informace by rozhodli o nákupu/nenákupu slepiček (konkrétně dvou kusů na okrasu), takže pokud máte něco opravdu konkrétního, sem s tím, jinak je pro mě vaše odpověď nicneříkající.
lavacca
napsal(a):
a králíček, morčata a andulky
Krásné fotky
Ani jsem netušila, že takové společenství může fungovat.
Pokud mě neodradí velké riziko případné nemoci (snad se ozve ještě někdo, kdo této problematice rozumí), mám v plánu voliérku pro hedvábničky o rozměrech 5*2*2, ale aby nebylo prázdno ve vyšších patrech, asi bych zvážila ještě možná něco k nim.
evena
napsal(a):
Krásné fotky
Ani jsem netušila, že takové společenství může fungovat.
Pokud mě neodradí velké riziko případné nemoci (snad se ozve ještě někdo, kdo této problematice rozumí), mám v plánu voliérku pro hedvábničky o rozměrech 5*2*2, ale aby nebylo prázdno ve vyšších patrech, asi bych zvážila ještě možná něco k nim.
Mně bylo králíčka líto, že je doma v kotci (teda ne že by samička nebyla, ale ta mívá mladé a ty chci omazlovat, což by ve voliéře moc nešlo) a jelikož venku na trávě hrabe, napadla mě ta voliéra. A tam hrabat nikdy nezačal. Naopak má cca 9m2 na běhání, schovávačky a od letoška i společnost morčic. Sluší jim to spolu.
Andulky se ho nikterak nebojí, běhají kolem něj, kolikrát mu podfrčí i pod nohama, když něka dosahuje.
Ono je to pěkný, když běhá něco na zemi i lítá nahoře. Náš andulák např. chodil hedvábničce čistit peří na hlavě, které si umazala, když zobala něco mokřejšího ze země. Teď lituju, že jsem je nikdy nenafilmovala...![]()
Prostě je to fajn, takovouhle partu pozorovat.
Jinak asi před měsícem a půl jsme si pořídli štěně a to do voliéry napochodovalo, očichalo králíka a morčata a klidně si tam lehlo. Něco ve stylu jsem unavená, jdu spát. Neva, že nahoře nade mnou lítají andulky a okukují, že tohle jídlo ještě neviděly.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Dobrý den,myslím že jestli máte chov drůbeže v pořádku,není problém s chovem v blízkosti volier.Chovám hedvábničky cca 20m od voliér a slepičky se občas procházejí i kolem nich.Slepice jednou za čas preventivně vemu přípravkem na parazity,kurníky to samé.Při dodržování čistoty myslím nic nehrozí.