Dobrý den Vážení chovatelé,
rád bych si pořídil mladé ptáky, a proto bych se rád zeptal, kdy je možné poznat na 100% pohlaví a podle čeho. Ptám se proto, protože mám možnost koupit letošní nepříbuzné ptáky od jednoho chovatele, který tvrdí, že na 100% pozná pár i v tomto věku. Pokud můžete přiložit fotky kdy to půjde vidět, budu jenom rád. Děkuji za aše odpovědi Honza.
nikolas

XXX.XXX.204.8
Já když jsem si pořizoval vousáče tak jsem taky koupil mladé kusy a pohlaví bylo u nich poznat po roce a půl, plus mínus nějaký měsíc, přesně si to nepamatuji. Do té doby měli tmavé zobáky a pak začali samcům u kořene červenat. Jestli jde poznat pohlaví i u letošních ptáků nevím, nikdy jsem se po tom nepídil protože jsem to nepotřeboval. Nakoupil jsem tehdy více kusů a pak sestavoval páry když už bylo jasné pohlaví.
nikolas

XXX.XXX.204.8
Pro ilustraci přikládám foto loňských mladých. Pohlaví bych si určit netroufnul. Zdají se mi všichni stejní.
nikolas

XXX.XXX.204.8
nikolas
napsal(a):
Ještě jedna. Tady jsou o něco starší protože už mají černé zobáky.
Měl bych dotaz. Ty alexy chováte celoročně v těchto volierá nebo je na zimu dáváte do zimoviště ? Chtěl bych si také pořídit pár, ale mám voliery se záletem kde v zimě zamrzá voda ( maximálně tam bude -8°C ) nebo bych je mohl dávat do místnosti bez přitápění ale teplota neklesá pod 0°C.
nikolas

XXX.XXX.204.8
V zimě je mám samozřejmě v zimovišti. Mám tam zavedené topení a teplota se tam pohybuje kolem + 10°C protože mě tam i hnízdí. Letos snesli 1. vajíčko 4. března.
Dobrý večer,ja mám dve chovné páry alex. fúzatých, od ktorých pravidelne odchovávam.Za tých 10 rokov, čo ich chovám tak určujem pohlavie u mladých s 80% úspešnosťou. Po zčernení zobákov u mňa samcom zobák úplne nezčernie.Zostáva mirne načervenalý. Taktiež samci majú výraznejšie žlté škvrny na krídlach a výraznejšiu hlavu - plochejšiu. Na druhej foto by to mali byť podľa mňa traja samci.
Dobrý den. Souhlasím s kolegou nade mnou. Jen podotknu, že vousáče zimuju při teplotě cca+2 C°v celoroční voliéře, kde při velkých mrazech může teplota krátkodobě klesnout na cca -3. Při takovém zimování mi nasedají koncem března a to pravidelně už asi 9 let. Když jsem je zpočátku zimoval ve sklepě při teplotě cca 15 C°, nasedali pravidelně už v půli ledna.
Letos jsem po 14 dnech sezení snůšku odebral a podložil pod samici Alexandra malého, protože měla s novým samcem už druhou snůšku čistou a začali nosit stejně a vousáči nasedli koncem dubna znovu. Jsou to úžasní ptáci a musím říct, že jsou to jediní ptáci, kteří mi zatím ještě nezahaprovali. Přeji hodně štěstí při jejich chovu.
nikolas

XXX.XXX.204.8
lubo777
napsal(a):
bol by velký problém zvýšiť teplotu na 15 stupňov počas hniezdenia??
Sice úplně vaší otázce nerozumím, ale pokud si myslíte, že vyšší teplota by nějak vadila alexandrům tak to rozhodně ne. Na hnízdění je podle mě 15°C ideální teplota.
mirči
napsal(a):
Dobrý večer.Táto teplota úplne postačuje, tak nevidím dôvod. Tá teplota kolíše medzi 10-13°C. Mám to osvedčené po viac rokov. Samozrejme ,že vyššia teplota neuškodí.
osobne som mal u fúzačov v zime teplotu 15-16°C a mladé sa liahli koncom januára.10 stupňov sa mi zdá trochu málo,ale keď inak nedáte...
nikolas

XXX.XXX.204.8
lubo777
napsal(a):
osobne som mal u fúzačov v zime teplotu 15-16°C a mladé sa liahli koncom januára.10 stupňov sa mi zdá trochu málo,ale keď inak nedáte...
Jak už jsem psal taky mám u nich při hnízdění kolem 10 °C a podle mě i to přispívá k tomu, že samice sedí na vajíčkách jak přibitá.