Prosím o určení pohlaví u této andulky. Nevím, jak je stará, protože jsem ji koupila ve zverimexu, ale podle vlnkování by měla být relativně mladá.....Mám doma ještě modrého samečka a u straky si myslím, že je to kluk taky. Doufám, že je to straka, ale nevím jaká.....jestli zelenožlutá nebo žlutozelená???
Děkuji všem za odpovědi Jana
Dobrý den,
Jedná se o zelenou straku a jedná se o mladého samečka.
Myslím, že je jedno, zda jí budete vnímat jako zelenožlutou nebo žlutozelenou, v obojím případě jde o kombinaci žluté a zelené barvy s tmavým prokleslením. Nejde o skořici a ani o perlostraku.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
dzeinie
napsal(a):
Moooc děkuji, že jste mi dpověděl, strašně jsem si přála, aby jste to byl právě Vy :), protože vím, že jste odborník. Jana
Dobrý den,
Nepovažuji se za odborníka ani "hlavu pomazanou" nějakého chytrolína.
Andulky chovám spoustu let a tak mě tato chovatelská vášeň natolik oslovila, že rád šířím osvětu dál.
Myslím si, že poradit nebo vyjádřit svůj názor je důležité a i v dnešní době, kdy priority lidí jsou mnohdy poněkud zvláštní, je potřeba na chvíli utéci zpět k přírodě, zvířatům, aby se člověk odreagoval a přišel na jiné myšlenky.
Mám náročnou práci, plno úkolů a těžko dosažitelných, daných cílů, že se rád vždy na chviličku odtrhnu od shonu a vypětí z pracovního tempa, abych mohl pro malý okamžik přemýšlet nad něčím, co mě baví, naplňuje a nezbláznil jsem se z denních povinností a starostí.
Přeji Vám hezký zbytek dne a děkuji za pochvalu.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Dobrý den,
přesně chápu, jak to myslíte :) Taky to tak vnímám.
Potřebuji ještě radu. Včera si kamarádka pořídila malou andulku - samečka a dneska jí začal kulhat. Vše bylo v pořádku a najednou kulhá a nožičku skoro nepoužívá, může to být známka nemoci nebo spíš nějakého poranění?
Děkuji za odpovědi J.
dzeinie
napsal(a):
Dobrý den,
přesně chápu, jak to myslíte :) Taky to tak vnímám.
Potřebuji ještě radu. Včera si kamarádka pořídila malou andulku - samečka a dneska jí začal kulhat. Vše bylo v pořádku a najednou kulhá a nožičku skoro nepoužívá, může to být známka nemoci nebo spíš nějakého poranění?
Děkuji za odpovědi J.
Dobrý den,
Může se stát, při chytání, že nožička se poraní. Nemusí jít přímo o zlomeninu, nýbrž o pohmoždění. Nejlepší je andulce nohu zkontrolovat, zda jí nemá zlomenou, vyboženou z osy a zjistit tak příčinu, proč jí bolí.
Mladé andulky jsou "měkké" v tom smyslu, že po vylétnutí z budky jsou jen kolem 25dní staré-slabonké a rychle vyrostlé, což může vést při neodborné manipulaci při chytání k poranění.
Předpokládám, že andulka nožičku drží nadzvednutou nad bidélkem a nepoužívá jí právě z důvodu, že je pohmožděná, či dokonce zlomená. Zlomenina pak může být jak v místě stehenní kosti, tak v místě kosti holenní. Zlomená stehenní kost se odhaluje nesnadno. Zkontrolujte, zda není nožička oteklá a například, zda otok nebrání prokrvení v případě, že má andulka kroužek. Zlomeninu můžete poznat také podle zarudlého místa na kůži, či krevní podlitině.
Nejlepší by bylo nechat andulku prohlédnout někým, kdo je zkušený v těchto situacích, aby to nebylo léčení přes internet.
Moje psaní má jen doporučující charakter, nejedná se o léčení na dálku.
I pokud by andulka měla nožičku třeba jen naraženou, což je u mláďat možné, pokuste se jí na její oblíbené krmení sypat po několik dní naškrábanou sepiovou kost na prášek. Optimální je seříznout slanou vrstu sepiové kosti a pak až začít škrábat prášek. Pokud jí tento prášek dáte například na namočenou piškotu nebo do vaječné míchanice, bude tak mít andulka vápník na lepší zesílení kostí(v případě léčení zlomeniny je kromě jiného vápník důležitý). Mláďata krmená neplnohodnotnou stravou svými rodiči, především stravou chudou na minerály, vitamíny a vápník, mohou po rychlém růstu ka takovému problému přijít velmi snadno.
Doporučuji po shlédnutí odborníkem také zvýšit vitamíny, aby se zotavení dařilo lépe.
Podělte se se svou zkušeností a konkrétně se zvládnutím tohoto problému s ostatními, aby i další noví majitelé andulky věděli, co dělat, když mladičkou andulku nožička bolí a nepoužívá jí.
Je možné, že příčinou bude něco jiného, pak také kroky směřující k léčně budou jiné. Jaké? To vám poví ten, kdo andulku uvidí a příčinu problému odhalí. Doufám, že se jedná pouze o bolest způspbenou chytáním a ne o něco vážného.
Dejte vědět, jak se andulce Vaší kamarádky daří.
Děkuji.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Děkuji za odpověď. Nevypadá, že by byla nožička zlomená, spíše bude namožená. Sépiovou kost už jsme nastrouhaly a uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. Ptáček jí, pije a vypadá celkem vitálně, snad bude vše v pořádku. Žádného odborníka na ptáčky neznám, tady zvěrolékaři léči jen psy a kočky :(
Děkuji J.
dzeinie
napsal(a):
Zdravím. Dneska je nožička horší než včera, už vůbec na ni nedošlápne. :( Promodralé to není. Nožku zvednout může, ale nemůže hýbat s prstama. Na bidlo se nepostaví. J.
Dobrý den,
Nerad bych léčil přes internet, protože já i Vy jistě víme, že to je šarlatánství a efekt žádný. Nicméně je jasné, že andulku nožička bolí. Zlepšení v případě pohmoždění nenastane během jednoho dne, chce to alespoň pár dní, týden počkat. Otázkou je, zda bolí nožička v kloubu či jinde. Zda jde o zlomeninu, či pohmožděninu. Na to je určení diagnozy přes internet nemožné.
Zkuste hybnost nožičky jemným prohmatáním, čímž nemyslím andulce s nožičkou kroutit, či jí nějak trýznit a mučit. Pohmatem snad něco zjistíte. Je potřeba asistence někoho dalšího, kdo andulku bude držet v dlani tak, aby záda směřovala do dlaně, hlavička byla stabilizovaná mezi palcem a ukazováčkem. Takto uchopenou andulku můžete otočit mírně na záda a zjistit tak, co s nožičkou je jemným prohmatáním. Můžete srovnat nožičku se zdravou a zjistit tak rozdíly, například otok, vychýlení z osy, změnu barvy kůže ap. Předpokládám, že andulka prsty drží roztažené a nožičku má nadzvedlou nad bidélkem. Zda jí bolí kloub, či stehno je těžko říct. Určit se to dá jen na místě.
Myslím, že ani fotografie by nestačila, bude potřeba andulku nechat zkontrolovat. Možná podceňujete veterináře, kteří se na ptactvo nespecializují. Jistě mají zkušenosti a dokázali by Vaší kamarádce pomoci. Nečekal bych dlouho, aby následky čekání nebyly pro andulku nagativní. Stále se domnívám, že jde o stav, ze kterého se andulka dostane za pár dní. Tedy doufám. Opět neléčím, nejsem kouzelník, jen se Vám snažím poradit a pomoci Vám. Věřím, že je Vaše kamarádka zodpovědná a andulke pro ní není jen hračka na měsíc, že jí její zdravotnínstav není lhostejný. Myslím, že i stovka za návštěvu u veterináře (nepředpokládám, že ohledání bude dražší), není nic ve srovnání se zdravou andulkou, kterou bude mít Vaše kamarádka v průměru 7 let, možná až 19 (i takové jsou případy).
Snad vše dobře dopadne... Hodně štěstí.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Děkuji, uděláme vše, jak popisujete. Taky jsem si vědomá, že je to léčení po internetu, ale myslím, že je lepší než zvěrolékař. Již jsme s jiným ptáčkem u zvěrolékaře byli, říkal, že je andulka naprosto zdravá a nic jí není, nechtěl ani peníze......další den umřela.... Jasně, můžeme tam zajet o peníze nejde, ale spíš si myslím, že neudělá nic více než já. A já možná po poradě tady v diskuzi udělám více. Tímto nechci nějak urazit zvěrolékaře, ale ptáčkům opravdu rozumí málokdo, umí výborně léčit pejsky a kočičky .....
No v každém případě, kdyby bylo hůř, tak tam zajedeme a dám vědět. J.