romankovar
napsal(a):
Dobrý večer, uvažuji o chovu nějakého druhu hrdličky. Zajímalo by mě, jestli je možné chovat nějaký druh ve venkovní polozastřešené voliéře s bažanty. Popřípadě jak by měla vypadat výbava voliéry a jaký druh lze takto chovat. Díky
Mám hrdličky chechtavé,voliéra krytá ze tří stran,100x100x80 cm,po měsíci od přinesení domu snesla samička dvě vejce a mám už dvě skoro samostatná mláďáta. Mohou být venku celoročně,ale na zimu je dám do nevytápěné místnosti,na jaře půjdou do velké voliéry.
Dobrý večer, tak já taky přispěju. Hrdličky mám už 3. rok venku ve voliéře která jmá odkrytou jen jednu čelní stěnu a i mrazy které u nás byly -22 stupňů, bez problému přežili a myslím že pokut bych jim nevyndal hnízda, tak by snášeli dál. S pozdravem V. Škvor.
Dobrý den. Kromě h.chechtavých můžete chovat ve venkovních voliérách řadu dalších, více exotických druhů. Z rodu Streptopelia to jsou h.čínské (S,chinensis - 2 poddruhy), východní (S.orientalis), divoké (S.turtur), temné (S.lugens) nebo senegalské (S:senegalensis). Z jiných rodů můžete celoročně chovat venku některé zástupce rodu Zenaida. např. novosvětskou h.černouchou (Zenaida auriculata). Chov s bažanty, nebo jinými kury, bývá obvykle bez problémů, ikdyž se občas ze strany bažantů může objevit agrese. Kupříkladu v toku kurů nebo po vylétnutí h.mláďať. Pokud ale máte dostatečně prostornou a zarostlou voliéru tak nebývají problémy. Kromě h.divoké mám vyzkoušen chov všech výše uvedených druhů s jinými ptáky, a až na malé vyjímky je bezproblémový.
Z druhů které musí být zimovány mám společné chovy např. u h.jihoasijských (S.tranquebarica), madagaskarských (S.picturata) nebo bělokřídlých (Z.asiatica).
S pozdravem Bura Ada,
romankovar
napsal(a):
A voliéra 100x100x50 je dostačující? ptám se proto, že bažanti musí mít alespoň kolem 10m2, z tohoto důvodu mi to připadá malá.
Hrdličky se často chovají v klecích,minimální rozměry pro párek hrdliček je délka 80cm,hloubka a výška 50cm. Samozřejmě čím větší,tím lepší.
jajina.k
napsal(a):
Hrdličky se často chovají v klecích,minimální rozměry pro párek hrdliček je délka 80cm,hloubka a výška 50cm. Samozřejmě čím větší,tím lepší.
Mohu se zeptat jak rozeznám pohlaví u hrdliček?Dostala jsem před lety 2hrdličky, bohužel to byli dva samečci, byli spoustu let spolu bez problémů, letos mi jeden z nich uhynul a uvažuji že bych tomu pozůstalému pořídila samičku. Bohužel nevím jak bych měla při koupi druhé hrdličky někde na burzy rozeznat jestli opravdu kupuji samičku a nekoupila náhodou samečka. A co všechno potřebuju ke kvalitnímu odchovu mladých hrdliček?
Poznáte to velmi těžko. Takové ty rady na internetu typu "samičku poznáte tak, že snáší vajíčka" jsou sice úsměvné, ale mají něco do sebe. Nechcete-li dělat DNA testy, tak toto je snad jediná spolehlivá metoda. Porovnání mohutnosti je sice fajn, ale k tomu potřebujete mít s čím porovnávat. Jinak k chovu nic zvláštního nepotřebují, stačí jim větší klec, ale samozřejmě ideální je voliérka, kde se mohou proletět.
twig
napsal(a):
Poznáte to velmi těžko. Takové ty rady na internetu typu "samičku poznáte tak, že snáší vajíčka" jsou sice úsměvné, ale mají něco do sebe. Nechcete-li dělat DNA testy, tak toto je snad jediná spolehlivá metoda. Porovnání mohutnosti je sice fajn, ale k tomu potřebujete mít s čím porovnávat. Jinak k chovu nic zvláštního nepotřebují, stačí jim větší klec, ale samozřejmě ideální je voliérka, kde se mohou proletět.
děkuji za odpověď, sice vím asi to co jsem věděla před tím ale aspoň někdo se ozval. Takže moudřejší nejsem ani s tou mohutností to je asi tak jak, když se mi přítel snažil vysvětlit rozdíl mezi holubem a holubicou, stejně mi přijdou oba dva stejní. Jinak jsem toho svýho jedinýho hrdličáka začala navolno pouštět ven a on se kupodivu vrací. Tak třeba si nějakou tu partnerku najde sám.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, potřeboval bych radu. Koupil jsem si světle šedou samičku hrdličky chechtavé, a k ní postupně dva samečky, jeden je drobnější se špinavě bílými letkami a ocasem a štíty křídel má skořicové, ale hlavně má hlavu a krk do fialova oproti žlutému břichu. Druhý kterého jsem si koupil, protože se k sobě páreček moc neměl, je šedý, a hned po vypuštění začal dělat kok růůů a běhat po zemi. po chvíli jsem je našel ve vrchním rohu voliéry ve smrkových větvičkách předkloněné a cukrovali, ten šedý hlasitě a hluboce a ten skořicoví jako kdyby měl něco s hlasivkama a dával výrazně důraz na poslední slabiku.
Druhý den se šedý sameček se samičkou začali jakoby přetlačovat zobáčkama a mezitím seděl skořicový sameček v předklonu se svěšenými křídly vedle, načež ho začal šedý sameček pojímat. Myslíte, že je ten skořicový špatně pohlavně orientovaný, nebo to je samice i přes to, že má hlavu do fialova? Mockrát děkuji za odpovědi, a omlouvám se za nepřehlednost.
Phaeo má biele letky a chvost s cervenoskoricovym lemom. Tak isto i i perie chrbta a štíty krídel sú biele s lemom. Skoro ako kaprate. Pravdepodobne máte červenú hrdličku s fialovou hlavou. Letky a krčný krúžok jemne šedobiele. Samicky u tejto mutácie majú tiež fialovu hlavu ale ale nie tak intenzívne a niekedy z hnedastym odtienom. Cukrovat môže aj samička ale nie tak dokonalo a "zrozumitelne"ako samček. A poväčšinou dvaja samci pri jednej samici? Už by padlo medzi nimi nejaké to "zaucho".
Podobne aj tieto hľadám približne tak dlho- červené fialovohlave s čiernym pasikom.

Tak děkuji.
Violety vo veku 19 dní. Postupne bodkovana kresba na krídlach zmizne a vyfarbi sa hlava, hrvol a prsia. Ale foto vašich by potešilo.

Ještě by mě zajímal Váš názor na volný chov hrdliček. Docela mě to zaujalo, ale nejsem si jist jak to vypadá v praxi. Děkuji za zkušenosti, jestli někdo má. www.ireceptar.cz › zvirata › ptaci › chov...
chvatel

XXX.XXX.32.219
Dobrý den,
mám v plánu pořídit si dvě hrdličky, venkovní volieru mám cca 100x100x50 cm
Je to vhodné ?
Co je potřeba jim tam zařídit ?
Je potřeba, ji na zimu zateplovat, nebo jinak krýt ?
popř. jiné rady ?
Díky moc :*

chvatel
napsal(a):
Dobrý den,
mám v plánu pořídit si dvě hrdličky, venkovní volieru mám cca 100x100x50 cm
Je to vhodné ?
Co je potřeba jim tam zařídit ?
Je potřeba, ji na zimu zateplovat, nebo jinak krýt ?
popř. jiné rady ?
Díky moc :*
Zdravim, tehle vetsi kleci rikate voliera?pod pojmem voliera si dokazu predstavit zarizeni o min. Velkosti 2 x 2 x2 podle rozmeru ktere uvadite si tam muzete porid tam max jednu andulku nebo jeden par kanaru.
napsal(a):
Ještě by mě zajímal Váš názor na volný chov hrdliček. Docela mě to zaujalo, ale nejsem si jist jak to vypadá v praxi. Děkuji za zkušenosti, jestli někdo má. www.ireceptar.cz › zvirata › ptaci › chov...
Je to supr můj děda to provozoval ale ty hrdličky už umrely tak jsem přivezl nové a s těmi to budeme taky zkoušet ale musíte dávat pozor aby se samecek nenamluvil z divokou to by vám uletěl.Hodně štěstí Martin
napsal(a):
Zdravim, tehle vetsi kleci rikate voliera?pod pojmem voliera si dokazu predstavit zarizeni o min. Velkosti 2 x 2 x2 podle rozmeru ktere uvadite si tam muzete porid tam max jednu andulku nebo jeden par kanaru.
Přesně já je mám ve voliere 4*2*2m.
chvatel

XXX.XXX.32.219
napsal(a):
Po přečtení diskuze jsem se dozvěděl, že min. rozměry jsou délka 80cm, hloubka a výška 50cm.
Co je na tom pravdy ?
Jinak, je potřeba na zimu nějaké vyhřívání klece ?

chvatel
napsal(a):
Po přečtení diskuze jsem se dozvěděl, že min. rozměry jsou délka 80cm, hloubka a výška 50cm.
Co je na tom pravdy ?
Jinak, je potřeba na zimu nějaké vyhřívání klece ?
Chytil ste se jedineho a nespravneho prispevku...hrdlicka patri do radu mekkozobych(holubovitych)tudiz je to letec takze potrebuje prostor...clovek ktery takto hrdlicky (jakozto i ostatni ptactvo v nevyhovujicich prostorech) chova je jen tyracem zvirat ktery neni schopny zjistit si co dane zvire potrebuje...proto sem Vam psal ze min. Rozmer je 2 x 2 x2 a podotykam ze uvedeny rozmer je pro jeden par!berte to z pohledu ze ten ptak tam musi ztravit cely zivot tj. vprumeru 8-10 let.navic holuboviti se chovaji vzdy v lichem poctu paru tj.budto jeden nebo tri.Tim padem vznika i vetsi narocnost na prostor...na zimu zadne vetsi opatreni neni potreba jen je treba zajisti dostatek vody a krmiva ktere ma energiticky ucinek jako je napr.kukurice a somozdrejme volieru zabezpecit proti vzniku pruvanu na to jsou hrdlicky (jako vetsina holubu-vitych) haklivi.

napsal(a):
Chytil ste se jedineho a nespravneho prispevku...hrdlicka patri do radu mekkozobych(holubovitych)tudiz je to letec takze potrebuje prostor...clovek ktery takto hrdlicky (jakozto i ostatni ptactvo v nevyhovujicich prostorech) chova je jen tyracem zvirat ktery neni schopny zjistit si co dane zvire potrebuje...proto sem Vam psal ze min. Rozmer je 2 x 2 x2 a podotykam ze uvedeny rozmer je pro jeden par!berte to z pohledu ze ten ptak tam musi ztravit cely zivot tj. vprumeru 8-10 let.navic holuboviti se chovaji vzdy v lichem poctu paru tj.budto jeden nebo tri.Tim padem vznika i vetsi narocnost na prostor...na zimu zadne vetsi opatreni neni potreba jen je treba zajisti dostatek vody a krmiva ktere ma energiticky ucinek jako je napr.kukurice a somozdrejme volieru zabezpecit proti vzniku pruvanu na to jsou hrdlicky (jako vetsina holubu-vitych) haklivi.
Takze asi tak.

andulka9
napsal(a):
Je to supr můj děda to provozoval ale ty hrdličky už umrely tak jsem přivezl nové a s těmi to budeme taky zkoušet ale musíte dávat pozor aby se samecek nenamluvil z divokou to by vám uletěl.Hodně štěstí Martin
Dobrý den, tento způsob chovu mě velice zaujal. Asi je lepší k tomu mít tmavší mutace, aby nestahovaly pozornost, zkusil jsem to minulý týden, a trvalo dva dny než si všimly ze je otevřeno, pak zmizely na půl dne, a vrátily se až v době krmení, jinak jsem si pozdeji všiml ze většinu dne prosedí ve stromech. Mám jenom jeden pár, ale zkusím top s více. Teď se trochu naučily na krmitko.

napsal(a):
Dobrý den, tento způsob chovu mě velice zaujal. Asi je lepší k tomu mít tmavší mutace, aby nestahovaly pozornost, zkusil jsem to minulý týden, a trvalo dva dny než si všimly ze je otevřeno, pak zmizely na půl dne, a vrátily se až v době krmení, jinak jsem si pozdeji všiml ze většinu dne prosedí ve stromech. Mám jenom jeden pár, ale zkusím top s více. Teď se trochu naučily na krmitko.
Pokud chcete poustet "na volno" je nejlepsi je na to ucit v dobe hnizdeni... Matersky(otcovsky)pud je u holubu silnejsi nez moznost volnosti.
napsal(a):
Chlape, kde jste vzal tyto min.rozmery ?beru to ze cim vetsi tim lip ale 2+2+2 na par to je docela extrem ne?dle vasich prispevku vidim ze velice rad radite ale bylo by dobre az tak neblbnout zacinajici chovatele.co je to haklivi?

peparazak
napsal(a):
Chlape, kde jste vzal tyto min.rozmery ?beru to ze cim vetsi tim lip ale 2+2+2 na par to je docela extrem ne?dle vasich prispevku vidim ze velice rad radite ale bylo by dobre az tak neblbnout zacinajici chovatele.co je to haklivi?
Jelikoz ste holubar tak Vas nazor budu akceptovat bez zbytecnych pripominek jelikoz se nerad hadam s kolegy... Ale uvedu Vam nazorny priklad...na zhruba deset paru stredne velkych holubu potrebujete minimalni rozmer 2x4m2 tj 8m2 podlahove plochy krychlove si snad poradite spocitat sam pokud ne dela to zhruba 13-14m3 a to vse za predpokladu ze chovate na volno pokud jde o chov volierovy rozmery holubniku respektive voliery se nasobi a ano na jeden par porad vychazi pokud dobre pocitam 0.80m2 ale porad za predpokladu ze jsou na volno...pokud se mylim rad se necham po sve dvacetilete praxi z chovem holubu poucit...ps:Vy neznate slovo haklivost?je to ceske spisovne slovo tusim ze ani neprejate z jineho jazyka ktere oznacuje cloveka nebo zvire nachylne k necemu...at uz je to pruvan nemoc atd.

Zdravím, potreboval bych poradit, minulý týden jsem si koupil samečka hrdličky, a asi po pěti dnech samičku. Problém je v tom, že nevím jestli je normální když ji pořád klove, a u toho děla chechtavé zvuky a poskakuje směrem k ní, a to má za následek že samička musí trávit většinu dne na zemi. Děkuji mnohokrát za odpovědi.

Ještě bych doplnil, že to chvílemi vypadá ze asi našly hnízdo a spokojeně v předklonu vrkají, ale po chvilce se začnou mlátit křídly a sameček ji zahání.

Myslím že je to normální, že se musí poznat.
prepa

XXX.XXX.153.142
Dobrý den, hrdličky se nakonec daly dohromady ale stejně mě zajímá proč byl sameček tak agresivní děkuji.
Luci123

XXX.XXX.224.161
Dobry den,
prosim o radu. Nasla som pred par dnami na ceste autom zrazenu hrdlicku. Taku tu obycajnu, mestsku. Vzala som ju k veterinarovi, amputoval jej kridlo, teraz je u mna na balkone, nakolko uz asi neodleti. Ma pre seba plochu asi 100x50cm, ma tam podstielku z akychsi nahrubo rezanych pilin, krabicu so senom, dalsiu s palickou na zemi ktoru pouziva ako bidielko. Krabice maju vyrezane znizene steny, aby nemusela tak vysoko skakat, ale obcas aj tak byskoci na vyssie miesto, ako sa jej chce. Uz sa zda byt silna, pekne sa nakrmi, pije vodu. Len je tam sama. Bravam ju vonku pred dom na travu, kde si moze aj pobehat. Snazim sa byt tam s nou co najdlhsie, aj 2 hodiny, ale to sa neda kazdy den. Navyse, ked ju beriem, tak na mna skrieka, nechce sa dat chytit. Ale potom ked ju vypustim na trave, zda sa byt cela rada ze je von. Problem toho bankona kde ju drzim je, ze je preskleny takym hrubym dumovym sklom, takze cez neho nevidi, je akoby za stenou. Chcem sa spytat, ci ju netrapim, ked je sama. A ci ju treba bravat nov na travu aj za cenu trochu nasilneho prenosu, alebo bude uplne stastna aj na tom bankone? Alebo hladat urcite niekoho s volierou, kde bude vonku a s dalsimi vtacikmi. Len sa trochu bojim, ci tie zdrave nebudu utocit na "invalida".
Inak je naozaj zivotaschopna a asi chcela velmi zit, lebo s vysiacim, uz takmer odpadnutym kridlom prezila vonku (podla mnoztva nekrotickeho tkaniva) urcite niekolko dni a nasledne na to este narkozu, ktoru, ako povedal veterinar, casto male vtaky nepreziju aj ked sa lekar snazi dat co najsetrnejsiu.
Dakujem za rady.
Zdravím, chovám hrdličku chichotavú, nálezenkyňu, ktorú som už raz vypustila, raz utiekla, ale vždy sa vrátila, takže som to vzdala a chcem jej dopriať nejakú spoločnosť. Je to samička, lebo znáša už vajíčka. Môžem k nej kúpiť aj samičku, keď nechcem množiť ? Prijme k sebe cudziu dospelú hrdličku alebo ich bude potrebné na seba privykať alebo si vystačí sama bez toho aby trpela ?
napsal(a):
Zdravím, potreboval bych poradit, minulý týden jsem si koupil samečka hrdličky, a asi po pěti dnech samičku. Problém je v tom, že nevím jestli je normální když ji pořád klove, a u toho děla chechtavé zvuky a poskakuje směrem k ní, a to má za následek že samička musí trávit většinu dne na zemi. Děkuji mnohokrát za odpovědi.
Zdravím, u Hrdliček, zvláště pak zahradních a chechtavých, to bývá součást toku!Někdy, pokud jsou chováni v malých, tedy nepříliš vyhovujících prostorách, může temperamentnější samec samičku třeba i zranit!Je třeba ptáky pozorovat, a v případě zasáhnout!Tato agrese se vyskytuje zvlášť u ptáků, kteří ještě neodchovali, později obvykle zcela vymizí!Okřídlené rčení"jsou k sobě jako dvě Hrdličky"je zcela nepravdivé, protože Holubovití včetně Hrdliček láskou k partnerovy příliš nevynikají!K.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.240.118
Luci123
napsal(a):
Dobry den,
prosim o radu. Nasla som pred par dnami na ceste autom zrazenu hrdlicku. Taku tu obycajnu, mestsku. Vzala som ju k veterinarovi, amputoval jej kridlo, teraz je u mna na balkone, nakolko uz asi neodleti. Ma pre seba plochu asi 100x50cm, ma tam podstielku z akychsi nahrubo rezanych pilin, krabicu so senom, dalsiu s palickou na zemi ktoru pouziva ako bidielko. Krabice maju vyrezane znizene steny, aby nemusela tak vysoko skakat, ale obcas aj tak byskoci na vyssie miesto, ako sa jej chce. Uz sa zda byt silna, pekne sa nakrmi, pije vodu. Len je tam sama. Bravam ju vonku pred dom na travu, kde si moze aj pobehat. Snazim sa byt tam s nou co najdlhsie, aj 2 hodiny, ale to sa neda kazdy den. Navyse, ked ju beriem, tak na mna skrieka, nechce sa dat chytit. Ale potom ked ju vypustim na trave, zda sa byt cela rada ze je von. Problem toho bankona kde ju drzim je, ze je preskleny takym hrubym dumovym sklom, takze cez neho nevidi, je akoby za stenou. Chcem sa spytat, ci ju netrapim, ked je sama. A ci ju treba bravat nov na travu aj za cenu trochu nasilneho prenosu, alebo bude uplne stastna aj na tom bankone? Alebo hladat urcite niekoho s volierou, kde bude vonku a s dalsimi vtacikmi. Len sa trochu bojim, ci tie zdrave nebudu utocit na "invalida".
Inak je naozaj zivotaschopna a asi chcela velmi zit, lebo s vysiacim, uz takmer odpadnutym kridlom prezila vonku (podla mnoztva nekrotickeho tkaniva) urcite niekolko dni a nasledne na to este narkozu, ktoru, ako povedal veterinar, casto male vtaky nepreziju aj ked sa lekar snazi dat co najsetrnejsiu.
Dakujem za rady.
Zdravím, jak to s ní dopadlo? Myslím že by jí společnost druhé hrdličky prospěla. U hrdliček bych se nebál napadání kvůli nějakému handicapu.
Granko

XXX.XXX.234.17
Ahojte
Po likvidaci stlpov verejneho rozhlasu som nasiel 2 mladate hrdlicky. Vek neviem odhadnut ale su este slepe. Daju sa nejak zachranit ?
Dakujem.
Ak máte možnosť zohnať dokrmovaciu zmes a zabezpečiť teplo tak sa to dá. Ale možno by sa dalo aj improvizovať- trocha vajecneho vareneho žĺtka, piskotu a zriedit prevarenou vodou na riedku zmes. Inj.striekacka a opatrne po kvapkách tak aby sa nezahltilo. Dôležité je aby zmes bola tepla a aby aj mláďatá boli pod primeraným zdrojom. Ja som mal takýto prípad tento rok a mláďatá so mnou cestovali aj do práce prikryté na tu chvíľu vatou. Potom išli pod žiarovku 25w. Toto trvá asi 10 -12 dní, potom už stačí izbova teplota.
Alam

XXX.XXX.240.118
Přežily? Příště pokud nejsou zkusenosti, zachranna stanice.
napsal(a):
Ještě bych doplnil, že to chvílemi vypadá ze asi našly hnízdo a spokojeně v předklonu vrkají, ale po chvilce se začnou mlátit křídly a sameček ji zahání.
Dobrý večer, mohl by mi někdo objasnit, jak určit správně pohlaví u hrdliček chechtavých, nebo třeba vyloučit že nejde o dva samce? Mám dvě, údajně to měly být obě holky (jak jinak). Teď po řeknemě třech měsích se navzájem probírají, obě vrkají či broukají přičemž jedna u toho jednou za čas přidává i nafukování hrdélka a hlas je znatelně hrubší. Jde mi o to, jestli ten druhý pták je také samec a nebo jestli i holubice vrká a potřepává či chvěje při tom křídly. Co se týká hrdliček jsem vedle jak ta jedle. Předem děkuji za vysvětlení a pomoc
Hrdličkár

XXX.XXX.232.154
Urcit pohlavie hrdliciek moze byt niekedy obtiazne, nakolko “cukrovat” vedia aj samicky akurat nie tak vyrazne. Mal som v pare uz aj dve samicky a dokonca aj dvoch samcekov a fungovali spolu bez problemov a ked som im podlozil vajicko od ineho paru, tak ho vysedeli a aj vychovali mlade. Samicka je vacsinou vzrastom o nieco mensia. Samec je mohutnejsi. Najtazsie sa pohlavie urcuje pri mladych hrdlickach. Najlepsie bude ak sa vam ich podari odfotit. Z fotky budem vediet hned ci sa jedna o samca so samicou.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Dobrý den,
Nevím nakolik je spolehlivé určit, zda se jedná o holuba či holubici podle fotky.
Pravdou je, že u hrdličky chechtavé sameček krásně cukruje a "směje nebo chechtá" se. Samiččino cukrování i "smích" jsou méně výrazné a ne tolik čisté. Cukrování holubice zní jakoby chraplavěji. Jsou to moje zkušenosti, může to být i jinak. Pokud máte tu možnost ptáky od sebe oddělit, určitě se to dříve nebo později prokáže na 100%. Holoubci budou o samotě ustavičně cukrovat a holubičky určitě začnou snášet. A co se týká hlasových projevů, budou holubice celkově tišší.
Hrdličkár

XXX.XXX.250.224
Mate velmi pekne hrdlicky. Ta s bielou hlavou je samicka, cela cervena je samcek. Pripajam aj fotku mojho paru. Mozu dat svoje tipy aj ostatni, ze ci si trufnu odhadnut pohlavie. Poradim, ze je dobre vsimat si velkost a tvar hlavy a zobaka.
Hrdličkár
napsal(a):
Mate velmi pekne hrdlicky. Ta s bielou hlavou je samicka, cela cervena je samcek. Pripajam aj fotku mojho paru. Mozu dat svoje tipy aj ostatni, ze ci si trufnu odhadnut pohlavie. Poradim, ze je dobre vsimat si velkost a tvar hlavy a zobaka.
Moc děkuji za odpověď, taky parádní párek. Pokud to vezmu podle hlavy a zobáku, pak je na té Vaší fotce samička ta bílá (straka či jak to nazvat správně), sameček ten větší nad ní.
Hrdličkár

XXX.XXX.250.224
Ano, spravne!
Kolik páru hrdliček můžu mít ve voliéře 1,8x1,7x0,8 m děkuji za odpověď zatím mám 2 samce. A jaký je název barev?

KLIMEK PETR
napsal(a):
Aha před chvilkou mi známý psal že prý asi 3 tak nevím
Choval bys tři páry holubů bez proletu v té větší kleci ? Opravdu jsi se za tu dobu co tady dostáváš rady nic nenaučil ?
Hrdličkár

XXX.XXX.250.224
Co sa tyka farby, tak v anglictine je jeden farby tangerine a druhy je ash. Mozete si tie nazvy zadat na internet pre lepsie porovnanie, doplnte aj ringneck dove, aby Vam vyhladalo iba hrdlicky. Co sa tyka tej klietky, tak maximalne 3 pary. Viac nie. Musite ratat vsak s tym, ze ak pridate dodatocne tretieho samca pocas sezony, tak bude dostavat na frak od tych dvoch, ktori klietku poznaju a budu tak vo vyhode. Teraz v zime ked hrdlicky nemaju hniezda, tak samci nie su tak agresivni. Dalo by sa povedat, ze cim je vonku chladnejsie, tym su hrdlicky pokojnejsie a nevadi im blizkost inej hrdlicky. Skor ju uvitaju, ked je vonku chladno a mozu sa vzajomne zohrievat. Preto ak chcete chovat 3 pare, tak si ich zaobstarajte uz teraz, zvyknu si na seba a nebudu take agresivne na jar kedy si kazdy par vymedzi svoje male teritorium a to si bude chranit.
Do tohohle 3 páry ? Samci se rvou v době hnízdění (a hnízdí x krát) jako koně, po odstavení mláďat vcelku urputně pronásledují i syny...
Nevím v čem je "hrdličkář" chová, ale moje zkušenost byla, že společný chov je možný pouze mimo hnízdění. A to měli voliéru d5 x š3 x v1,8 v m .
Takže za mne chov pouze po 1,1.třeba v 1,5 m klíckách a po 3 hnízdě do velké voliéry k výletkům.Tam se v hejně agrese rozmnělní...
Ještě chov zvaž, páč jsou v podstatě neprodejné a pouštět odchovy do přírody je prasárna.
Hrdličkár

XXX.XXX.250.224
Pisem, ze maximalne 3 pary. Vela chovatelov si neuvedomuje jednu vec. Aj klietka o velkosti 10x10 metrov bude malou klietkou pre 5 parov, ked v nej budu iba dve bidla, kde hrdlicky mozu sediet. Trochu som to zvelicil, ale chcel som tym povedat to, aby hrdlicka mala v prvom rade kde dosadnut ked lieta. Takze nezabudat do voliery aj vhodne umiestnit palicky na sedenie. Kazdy par si bude branit tych svojich par paliciek. Absolutne nevhodne je dat jednu dlhu palicu cez celu klietku, ktora bude prechadzat celym uzemim vsetkych parov. Takpovediac sa snazit pomyselne rozdelit klietku na povedzme 3 rovnocenne teritotia, pricom musi byt zachovane pravidlo, ze zo svojho uzemia do teritotia ineho paru musi jedine preletiet. Nesmie takpovediac iba preskocit na dalsiu palicku. Takto su jednotlive “stanoviska” kde budu pary hniezdit, pomyselne oddelene spravne. Vzdialenost od najblizsej palicky susedneho paru by mala byt aspon 30 cm. Nedavat ich rovnobezne, radsej tak, sby sa od seba vzdalovali. Samozrejme, ze hrdlicka sa preleti, ale uvedomi si, ze zaletela “pridaleko” a lahko sa necha odohnat “domacim parom”. Plati, ze cim je ta vzdialenost vacsia, tym su neviditelne hranice stanovene jasnejsie a nedochadza tak casto k subojom. Tiez treba dat pozor na to, aby sa jedno uzemie nezdalo byt zaujimavejsie ako to druhe. Hrdlicky radi nocuju na tych najvyssich bidielkach. Niekedy aj rozdiel 2-3cm spravi to vyssie bidlo zaujimavejsim. Takze snazit sa zachovat rovnovahu a umiestnovat bidla navzajom v rovnakej vyske a vodorovne. Sikme palice nastrkane v klietke su zbytocne. Niekedy je to iba o tych najmensich detailoch.

KLIMEK PETR
napsal(a):
No tak ono je celkem rozdíl mezi holubem a Hrdličkou ale holuby ne to bych radši papoušky holub má být na volno
Nemám na to sice náladu ani chuť ale ještě něco napíšu....hrdlicka je přibližné velikosti jako třeba pražský rejdič a tudíž mají i stejné prostorové nároky proto to přirovnání kapišto? Pro mě za mě dej si tam těch páru i pět ale pak se tady prosím tě neptej proč ti to nechce hnízdit
Hrdličkár

XXX.XXX.250.224
Ja chovam hrdlicky ako samostatne pary. Nakolko si chcem byt 100% isty od akych rodicov mam potomstvo. Takymto sposobom si mozem dovolit chovat momentalne 8 parov. To uz dnes ma asi malokto tolko parov. Z toho dva pary su v klietke D2mxS1mxV1m. Pomyselne si klietku tieto dva pary rozdelili na polovicu, pricom v strede klietky nie su ziadne bidla a prelet je volny. Samci sa respektuju navzajom. Do tejto klietky davam aj mlade vyletky. Takze sa ich tam behom roka zopar nazbiera. Momentalne ich je v klietke 11 kusov. Hniezda uz nemaju, takze je v klietke uplny pokoj. Hrdlicky si na seba postupom casu zvyknu. Plati pravidlo, ze cim mensia klietka, tym musi byt pravidelnejsia starostlivost s cistenim podlahy. Idealny tvar klietky je bud kocka s rozmermi minimalne 80x80x80cm, pripadne tvar obdlznika 100x60x60. Rec je o skutocne tych minimalnych rozmeroch!!! kedy pocitame aj s dvomi mladymi, ktore vsak bezpodmienecne budeme davat od rodicov prec ked su schopne zrat same. Idealne do velkej voliery kde aj rychlejsie preperia. Samce a niekedy aj samica totiz zacnu odhanat vyletene mladata najma vo chvili, ked sa vyliahnu nove mladatka v hniezde.
PavlínaŠ

XXX.XXX.77.142
Přeji dobrý den,
jako dědictví jsem dostala několik hrdliček chechtavých. Podle všeho se jedná o jeden starší pár (spolu ve větší voliéře) a samostatně samečka, ke kterému mám za několik dní slíbenou "snad" samičku. A k dotazu, je možné oba páry následně vypustit do venkovní voliéry 8x3x2 m (klec pro drůbež jen s částečným přikrytím střechy plachtou). Poradíte mi prosím, jaké zázemí/budku/holubník jim tam vytvořit?
Moc děkuji, Pavlína.
IlI

XXX.XXX.40.33
zbosace
napsal(a):
Podobne aj tieto hľadám približne tak dlho- červené fialovohlave s čiernym pasikom.
Tyhle červené s tmavými letkami jsou myslím zvané rosy. Teď se objevily v chocholaté formě v inzerátech https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/3923284/hrdlicky-chechtave/
Červené zbarvení a současně černé letky je extrémně vzácný ráz. Kombinace je vlastně podobná hrdličce vínorudé.