Dobrý den,
plánuji koupi velkého papouška.Zvažuji žaka nebo am.modročelého.Bydlím v bytě.Naše rodina na dovolené moc nejezdí jen na chatu tak 3 krát ročně na 2 dny.Zvládl by papoušek převoz asi 100km.Chci papouška jako mazlíčka.Slyšel jsem ,že žakové maj problémy se změnou prostředí(dokonce s novou větví v kleci).Amazonani prý jsou zase hodně dominantní (hlavně v době puberty).Vím,že každý papoušek má svou povahu bez ohledu na druh,chci jen poradit který by byl pro nás vhodnější jako mazlíček.
PS:V kolika týdnech je nejvhodnější odběr dokrmeného mláděte?
Děkuji za odpověd
Měl jsem tu čest poznat trošku oba druhy. Každý druh má svoje pro a proti, ale spíše bych se přiklonil k amazonanovi. Netrpí na škubání tak jako žakové, nejsou tolik náchylní na nemoci, nedělá jim změna prostředí problémy. Nevim jak dělá problém změna bydla u žaků, ale když dám do klece větev amazonanovi, tak žakovi, tak byli v momentě na ní a už ju drtili. Tet si vzpominám, dělal jsem pro kolegini dřevěnou prolézačku pro žaka a aru, a žako se ji chvíli bál. (viz foto) Upnutí na jednu osobu v domácnosti není tak hrozné jako u žaka, který na sebe ani nenechá šáhnout. Co se týče odběru mláděte, tak není nikde uzákoněno, že v tolika a tolika týdnech musí najít nový majitel. Já jsem teda nepočítal dobu, za kterou se mládě osamostatnilo, bylo to zhruba asi kolem 10 týdne. Obecně platí, že je mládě k odběru až je zcela samostatné. To je nejvhodnější doba. Můžete si koupit mladého papouška klidně o dva, čtyři měcíce později po osamostatněí, ale v tomto případě záleží na jediném. Jestli je to rychlokvaška, která se jen dokrmí, strčí do klece a čeká se až se prodá, ne-li nestčí ho někam do heja mezi ostatní ptáky a čeká se až se prodá, pak už nastává trochu problem. Papoušek začne trochu divočit a už nebude takový umazlený jako byl krátce po odstavu. Je-li ale chovatel nadále s papouškem ve stiku, bere si ho z klece, každý den se mu bude věnovat, pak není problem koupit mládě déle po odstavu. Dokrmený papoušek se nebojí člověka, nebojí se ruky. Pak už jen záleží na novém majiteli, jaký si k němu udělá vztah a jak se spolu skamrádí. Když si pořídíte dokrmeného ptáka, vrazíte ho do klece a jediný stik s nim bude ten, že mu měníte vodu a nasypete zrní, to není správné a v tom případě postačí dokrmená andulka, korela, či jiný papoušek.
bohdan
napsal(a):
O zdravotních problémech žaků jsem slyšel.U amazonana mám obavy z jeho dominantnosti a problémům v dospívání.Někteří dominantní samci mohou i napadat děti.Mám dceru.
U amazoňanů v dospělosti jsou agresivnější pouze samci a to né všichni a pouze v období toku. Není problém samce mít zavřeného v kleci v tomto obdobý. Pořiďte si samici a méte klid. U žaka je přednost jeho inteligence na mluvení a nekřičí tak jako amazoňan. Pokud se bude papouškovi věnovat selá rodina je lepší amazoňan. Podle mého názoru je ale nejlepší volba ochočeného mazlíčka nějaký z druhů malých arů.
Ještě k otázce hlučnosti samců. Mám surinamce a v hodinách, kdy jsou amazoňané hluční vykřikuje to, co se naučil mluvit. Pokud si s ním povídáte docela trefně odpovídá, takže nějaký hluk nevadí.
docid
napsal(a):
Musím zásadně nesouhlasit s hlučností amazonana. Mám teda samici a jediné co je od ní slyšet je různé žvatlání a mečení připomínající malé dítě. To už větší randál udělají penanti. Jak je to s hlučností samců nevim. Docid
To samozdřejmě můžete ale ručně dokrmený amazoňan křičí ještě dřív než je samostatný kdežto žako prostě nekřičí. To netvrdím že nemůžou být méně hluční amazoňané záleží prostě na povaze konkrétního ptáka.
Slyšel jsem o arovi červenoramennném.Spíš s rodinou chceme žaka.Je přítulnější.Ale já se vracím tak v 17.00nejdřív, tak mám strach aby se bavil i s ostatníma v rodině.A jestli mu nebude vadit trocha cestování.Samičku chci každopádně.Chci prostě mazlíčka pro celou rodinu,čím přítulnější tím líp.Aby se ho dcera nebála.
PS:Dneska jsem byl v Přerově a tam nic.Myslel jsem že je burza vždy první a poslední neděli?
nikolas

XXX.XXX.204.8
To se pletete burza v Přerově je 2. a 4. neděli v měsíci.
Dobrý deň,
už som odchoval 8 ks a ešte ani jedemu čo ich majú sa žiaden neoškubal.
A od prvého je tomu cca 10 rokov.
Samozrejme,že stat sa može čokolvek,ale žako je len žako.
To su teraz dalšie
A to opravdu za deset let co odchováváte žaky vedete vpatrnosti, každého kupujícího, kterému jste prodal a v jakém stavu mají papoušky? To jste dobrej. Já to zvládnu nejvýš dva roky, pak se všichni vytratí do neznáma. A to ještě ten druhý rok je to jen tak dva, tři zájemci co se ještě někdy ozvou.
No já si hlavně myslím, že záleží na každém chovateli jak se ke svému svěřenci chová a stará o něj. Nepochybuji, že amazonan nebude mít problémy když ho necháte delší dobu bez povšimnutí. Taky záleží na celé rodině pokud se o ptáka budou starat všichni rovnocenně nebude problém. Pokud se mu bude věnovat jedna osoba víc, jako krmení čištění klece atd. tak postupně začne upřednostnovat právě tohodle člověka. Bude úplně jedno jestli je to amazonan nebo žako. Každý pták jednou štípne a pak záleží na tom, jak budete reagovat jestli se začnete bát nebo ho budete vychovávat. Tady se rozhřešení nedopátráte každý bude prosazovat svoje.
eden
napsal(a):
Přečtěte si prosbu zadavatelky na nemoderce a odpovězte jí, když jste fundovaní. A pak, že si nevytrhávají peří.
Prosim vas ja netvrdim,ze sa zako neoskube,takisto ako ja, ste asi videl oskubaneho zaka,aru,amazonana,kakadu a dobre viete,ze este nikto neprisiel na dovod oskubania,tam je tazko radit. Dokonca mne sa oskubal aj 1,0 penant,s tym asi este dlho nam nikto neporadi prečo.
Dobrý den,
mohu se zeptat, jak jste dopadli?
Já měla stejnou otázku a nakonec se rozhodla pro samičku amazoňana modročelého. Když jsme pro ni jeli, tak měla 4,5měsíce a ačkoliv byla ručně dokrmená, po měsíci a půl s ostatníma ptákama ve voliéře zdivočela. Můj výraz nebyl moc pěkný, jelikož jsem čekala ochočeného mazlivého ptáčka. A místo toho tam byla strašně uječená slepička, která na sebe nenechala ani šáhnout. Nyní ji máme doma 1,5měsíce a docela slušný obrat
. Evidentně ji začínají zajímat a bavit věci kolem i v kleci, začíná si popískávat melodie, nechá se opusinkovat úplně celá,.. prstů se pravda ještě trochu štítí, ale na podrbání za hlavičkou jsou jí dobré
. Co se pak týče té hlasitosti, tak má jednu výhou a jednu nevýhodu. Když ji odpoledne chytne hravá nálada, nebojí se to zplna hrdla vykřičet, a to jako dost
Na druhou stranu je ráno hrozně tichá a vlastně jen čeká až se probudím(i když je to třeba v jedenáct
).
A jelikož už myslím pomali chápe, že vřískání se opravdu nikomu nelíbí, tak ho začíná omezovat a dávat si pozor. Já sama za sebe můžu amazoňana jedině doporučit !
Hezký den všem.
FzWy
napsal(a):
Dobrý den. Pokud je na obrázku amazoňan, kterého jste si koupila jako amazoňana modročelého, tak jste se asi "upsala" v názvu druhu, ten papoušek na obrázku je amazoňam oranžovokřídlý, dříve zvaný venezuelský.
Na fotu je skutečně Amazoňan modročelý ale může se jednat o křížence.
Dobrý večer. Měl jsem v chovu oba dva druhy amazoňanů, modročelé i oranžovokřídlé, nechci se dostat s žádným s přispěvovatelů do sporu, ale podle fotky se jedná o oranžovokřídlého, optimální by byla fotografie "zrcátka", to jsou letky loketní, prostě fotka roztaženého křídla, nebo paní majitelko, podívejte se, až se bude amík protahovat na barvu těchto per, u venezuelce to určitě nepřehlédnete. A, ty papíry, jestli chcete tak Vám můžu věnovat pod stromeček třeba papíry z kuponové privatizace a stanete se papírově ne milionářkou, ale multimilionářkou, pokud jí samozřejmě již nejste. S pozdravem Filípek. Poznámka: obrázek je stažen z internetu
Podle obrázku ty pera z křídla skutečně sedí na mého amazoňana. V tom případě ale moc nechápu pana chovatele. Prodal mi ji za 5,5tisíce s tím, že je málo vybarvená. Když ale tolik skutečně am.oranžovokřídlý stojí(ne-li víc), proč by si vymýšlel? Navíc v ostatních voliérách měl páry a opravdu hezky vybarvené. Pokud by to byl kříženec, mohl by ho test vyhodnotit jako modročelého?
Zajímá mě to ze zvědavosti, ať je to amazoňan jakýkoli, je to mazlík .
Amazoňan oranžovokrídly je viac ukričaný ako modročelý , je aj menší a menej pestrý ,čo sa týka vyfarbenia.Cena je tam nižšia oproti am.modročelému. Možno aj to je dovod prečo sa takto zbavil am.oranž. Ak to tak bolo. Pokiaľ ste mu naletela ,alebo lepšie povedané ,bola podvedená,žiadajte nápravu, prípadne zverejnite jeho meno, adresu .
FzWy
napsal(a):
Dobrý večer. Měl jsem v chovu oba dva druhy amazoňanů, modročelé i oranžovokřídlé, nechci se dostat s žádným s přispěvovatelů do sporu, ale podle fotky se jedná o oranžovokřídlého, optimální by byla fotografie "zrcátka", to jsou letky loketní, prostě fotka roztaženého křídla, nebo paní majitelko, podívejte se, až se bude amík protahovat na barvu těchto per, u venezuelce to určitě nepřehlédnete. A, ty papíry, jestli chcete tak Vám můžu věnovat pod stromeček třeba papíry z kuponové privatizace a stanete se papírově ne milionářkou, ale multimilionářkou, pokud jí samozřejmě již nejste. S pozdravem Filípek. Poznámka: obrázek je stažen z internetu
Máte pravdu podle dalších fotografií se jedná o am. oranžovokřídlého.
Nejste jediná, kdo podvodníkovi sedl na lep. Jak už někdo přede mnou uvedl, a. modročelý se prodává za dvojnásobek a na ochočení je nepoměrně vhodnější, protože venezuelský je ukřičený a méně talentovaný na opakování slov a zvuků. Mizerové zneužívají neznalosti lidí a měli by se pojmenovat.
forpus
napsal(a):
Nejste jediná, kdo podvodníkovi sedl na lep. Jak už někdo přede mnou uvedl, a. modročelý se prodává za dvojnásobek a na ochočení je nepoměrně vhodnější, protože venezuelský je ukřičený a méně talentovaný na opakování slov a zvuků. Mizerové zneužívají neznalosti lidí a měli by se pojmenovat.
S tím podvodníkem s váma souhlasím ale s tou cenou se trochu pletete. Cena ručně dokrmeného am. oranžovokřdlého je cca 6 - 8 tisíc podle kvality a cena am . modročelého je cca 8 -10 tisíc. Nevím kde tam máte ten dvojnásobek. Dále s váma nemohu souhlasit s ochočením am. modročelý je sice inteligentní ale ten rozdíl není tak veliký jak píšete zaleží na tom jak si papouška vychováte a na jeho konkrétní inteligenci.
pro: dekanova... nebo kdo poradí.....čtu, žze máte zkušenost s amazoňany, 23.12. jsme si přivezli amazoňana modročelého od chovatele, je prý ručně dokrmený nevíme jestli je to samec nemo samička problém, když je venku z klece tak si chce sedat na rameno nebo na ruku a kouše do uší krku když mu nastavím ruku aby přelezl tak kouše do ruky, pohladit se vůbec nenechá když ho chci pohladit tak ucukne hlavou otevř zobák a tak jakoby zavrčel, je to náš první papušek , takže nemáme zkušenosti prosím poradte díky
jaf.jaf
napsal(a):
pro: dekanova... nebo kdo poradí.....čtu, žze máte zkušenost s amazoňany, 23.12. jsme si přivezli amazoňana modročelého od chovatele, je prý ručně dokrmený nevíme jestli je to samec nemo samička problém, když je venku z klece tak si chce sedat na rameno nebo na ruku a kouše do uší krku když mu nastavím ruku aby přelezl tak kouše do ruky, pohladit se vůbec nenechá když ho chci pohladit tak ucukne hlavou otevř zobák a tak jakoby zavrčel, je to náš první papušek , takže nemáme zkušenosti prosím poradte díky
Amazoňan asi bude ručně dokrmený. Předchozí majitel se zřejmě o jeho výchovu nějak nezajímal. O výchově papouška vyšla kniha Proč můj papoušek. Tam se dozvíte vše o výchově.
jaf.jaf
napsal(a):
Nemáte vyplněný profil alespoň mail, abych vám mohla poslat nějaké materiály.
jany.ketty

XXX.XXX.237.192
Dobbrý den může miněkdo poradit chci si pořídit amazonana modročelýho přímo od chovatele s tím že by ho dokrmil jaky a navykl na ruce, ale nevím jesti kluka či holku a zrovna bych chtěla vědět jak moc jsou hluční?
bohdan
napsal(a):
Dobrý den,
plánuji koupi velkého papouška.Zvažuji žaka nebo am.modročelého.Bydlím v bytě.Naše rodina na dovolené moc nejezdí jen na chatu tak 3 krát ročně na 2 dny.Zvládl by papoušek převoz asi 100km.Chci papouška jako mazlíčka.Slyšel jsem ,že žakové maj problémy se změnou prostředí(dokonce s novou větví v kleci).Amazonani prý jsou zase hodně dominantní (hlavně v době puberty).Vím,že každý papoušek má svou povahu bez ohledu na druh,chci jen poradit který by byl pro nás vhodnější jako mazlíček.
PS:V kolika týdnech je nejvhodnější odběr dokrmeného mláděte?
Děkuji za odpověd
Dostal jste spoustu odpovědí. Každý píše podle sebe a i papoušci jsou různí jako lidé.
A. oranžovokřídlý je křikloun oproti modročelému. Žako je problematištější.
Čtěte a sám rozhodněte. Já bych bral ručně dokrmeného a. modročelého, nebo po osamostatnění odchov od rodičů, kteří berou přes pletivo z ruky. Raději saničku.