Stevecek

XXX.XXX.62.189
Zdravím, Včera jsem dostal kanárka, je to samec. Umístil jsem jej do obývacího pokoje, do velké, krásné klece, ale dnes sem zjistil, že má cca 2 roky a žil ve venkovní voliéře, se spoustou dalších ptáků. Zatím se mě bojí, jakmile přijdu ke kleci, začne v ní zmateně poletovat a skákat. Je šance, že v tolika letech půjde dobře ochočit (např. aby přiletěl na ruku) a přestal se mě bát? Děkuji
Všetko chce svoj čas. I Vy by ste v novom neznamom prostredí pôsobili zmetene a neisto. Zmena priestoru z voliery do klietky kanárikovi neuškodí - zvykne si. Uškodiť by mu mohla veľka zmena teploty medzi teplotou vo voliere a vo vnútri u Vás. V prípade vačšieho rozdielu by vták mohol začať preperovať , kedy prestane spievať a je nachylný na stres a onemocnenia..Taktiež nahla zmena krnemia môže podporiť preperovanie.
Stevecek

XXX.XXX.62.189
a myslíš že během pár týdnů si ho v pohodě ochočím?
Kanárik nie je pes po absolvovaní vycviku. Je však veľký predpoklad . že po navyknutí na nove prostredie .- teda kliatku a priestor okolo nej ak ju nebudete premiestňovať a teda i každodennej Vašej pritomností s pár milými slovami si postuipom času na Vás zvykne . Skuste cca po mesiaci otvoriť dvierka na klietke po istom čase postupne opusti priestor klietky avšak tak aby sa sám naspäť mohol vrátiť. Ak ho budete nahaňat,aledo chytiťe a vrátite do klietky môže nasledkom stresu uhynuť prípadne klietku neopušťat. Klietka musí byť vo Vašom obydlí umiestnena tak aky nebola v prievane , lebo ten najviac škodí kanárikom.
Stevecek
napsal(a):
a myslíš že během pár týdnů si ho v pohodě ochočím?
Zdravím,po mnohaletém chovu Kanárů Vás musím asi zklamat!Kanár nepatří mezi tzv.kontaktní ptáky!Pokud bude mít u Vás jak se říká"na růžích ustláno"je možmé,že se Vás po nějakém čase přestane bát do té míry,že při Vašem spatření nebude zmateně poletovat,a poskakovat po kleci,tedy za předpokladu,že je klec větších rozměrů,nebude ani manipulace uvnitř klece provázena zběsilými pokusy o útěk!Navykne si po čase i na volný prolet po místnosti,a navracení se za potravou zpátky do klece,ale aby Vám létal na zavolání na ruku,či rameno to asi né!!!Podaří se to někdy při obrovské trpělivosti chovatele,a u velmi mladého jedince,ale stejně bych řekl tak 1:100!Je zajímavé,že toto"ochočení"je podstatně snažší u pěnkavovitých třeba i odchycených ve volné přírodě,kteří si na svého majitele zvykají poměrně rychleji!Měl jsem kdysy samičku Čížka lesního z odchytu,a té to trvalo zhruba půl roku kdy si začala létat pro zrnko slunečnice na ruku,ale muselo být vyloupané,a průměrně jí to trvalo kolem 5.minut!Tak ať se daří.K.