Dobrý den, prosím o pomoc papoušek Kakadu se nám škube. Zakoupili jsme kakadu růžového v roce 2009, 2008 byl narozen. Dva roky byl úplně v pořádku, naučil se perfektně mluvit, vše fungovalo. Vedle v druhé kleci jsme měli korelu. Nekomunikovali spolu, ale byla tam. Pak nám ve věku 23let umřela. Myslím, že tak půl roku po tom se náš kakadu začal škubat, nejdříve křídla - letky. Přestal lítat. Byli jsme s nim u lékařů, nařídili nám dietu, dorzžovali jsme ji. Nepomohla. Pak se stala nemilá věc a papoušek se nám otrávil po sezobnutí olova se záclony. Díky naší pani doktorce se z toho dostal, vše z něj vyšlo v pořádku. Pak se chvíli neškubal, trochu mu zašily růst letky. A pak si během týdne oškobal hrudník. Nevím, co s ním? Jít na další vyšetření? Koupit dalšího malého papouška vedle do klece? Koupit samici Kakadu? Prosím o radu... už nevím, co víc pro to dělat. Spreje proti škubání nepomáhají, vitamíny také ne. Celý den s ním být doma nemohu. Tak moc prosím o radu...
trojanovapeta
napsal(a):
Dobrý den, prosím o pomoc papoušek Kakadu se nám škube. Zakoupili jsme kakadu růžového v roce 2009, 2008 byl narozen. Dva roky byl úplně v pořádku, naučil se perfektně mluvit, vše fungovalo. Vedle v druhé kleci jsme měli korelu. Nekomunikovali spolu, ale byla tam. Pak nám ve věku 23let umřela. Myslím, že tak půl roku po tom se náš kakadu začal škubat, nejdříve křídla - letky. Přestal lítat. Byli jsme s nim u lékařů, nařídili nám dietu, dorzžovali jsme ji. Nepomohla. Pak se stala nemilá věc a papoušek se nám otrávil po sezobnutí olova se záclony. Díky naší pani doktorce se z toho dostal, vše z něj vyšlo v pořádku. Pak se chvíli neškubal, trochu mu zašily růst letky. A pak si během týdne oškobal hrudník. Nevím, co s ním? Jít na další vyšetření? Koupit dalšího malého papouška vedle do klece? Koupit samici Kakadu? Prosím o radu... už nevím, co víc pro to dělat. Spreje proti škubání nepomáhají, vitamíny také ne. Celý den s ním být doma nemohu. Tak moc prosím o radu...
Můj názor na škubání papoušků je takový, že jde ve většině případech o neřešitelný problém. Mám zkušenost právě s kakadu růžovými. Pořídil jsem si dva nepříbuzné páry. Choval jsem je společně ve voliéře, aby se utvořili páry. Po cca dvou letech jsem je od sebe oddělil a měl tedy dva nepříbuzné páry. Jeden pár mám dodnes. Druhý pár se mi z ničeho nic přes noc oškubal. Dlouho sem s nimi bojoval všemi možnými způsoby. Výsledek je takový, že sameček uhynul a samičku jsem přenechal za symbolickou cenu jinému chovateli na dožití. Chápu, že pokud ho máte doma jako mazlíčka, je těžké se ho třeba zbavit a jste v jiné situaci než já. Nezbývá Vám nic jiného než zkoušet všechno možné. Přeji hodně štěstí...
trojanovapeta
napsal(a):
Zdravím je možné že když mu pořídíte kamaráda tak se to spraví ale zase dejte pozor aby se vám nezačal škubat i ten druhý.Já jsem se tímto problémem začal začal loni zabývat tak jsem si pořídil eklektuse a amazoňana a zkouším je tohoto zlozvyku mám je cca dva měsíce a už je na nich vyděl že se jim to zlepšuje.Tak zkuste ji pravidelně rosit a přidejte ji do toho trochu jablečného octa ten jim přidávám i do pití a k tomu zkuste dávat hodně ovoce a zeleniny místo všech umělých vitamínů měl by to být podíl 2/3 krmné dávky.Kdyby jste měla ještě nejaký konkretní dotaz tak se mě můžete ozvat na email: david.pap@email.cz