Zdravim vsechny chovatele,
momentalne zpracovavam tema, tykajici se faktoru ovlivnujicich fertilitu ptaku. Proto jsem Vas chtel poprosit, jestli byste se mohli podelit o sve konkretni zkusenosti. Samozrejme je zde mnoho pricin a souvislosti, takze se vetsinou neda provest jednorazove opatreni, ktere by splnilo svuj ucel. Pokud vsak budeme znat zakladni vlivy, ktere oplozenost snizuji, pak je mozno se jich postupne vyvarovat a zvysit tak uspesnost chovu.
Predem dekuji za prispevky.
Lubomir Tomiska
Podle mě je nejdůležitější faktor oplozenosti aby pár harmonizoval. V opačném případě se může člověk stavět na hlavu a mladých se většinou nedočká. Kdysi jsem měl pap. nádherné a samec neměl o samici zájem. I když jsem mu po čase nabídl jinou tak se situace opakovala a dočkal jsem se jen čistých vajec.
Naopak v současné době mám po dvou párech alex. rudohlavých a vousatých a už když jsem tyto páry sestavil tak bylo vidět že jim to spolu vyhovuje. A taky všechny odchovávají.
Zdravím, hledal jsem na netu co by bylo nejlepší a co je osvědčené je toho určitě mnoho, od nějakých vitamínů E až po klíčené. Já osobně u nás moc nekupuji, protože už s odčervovači PANACUR nemám dobré zkušenosti. Myslím že naši překupníci ředí s podivným poměrem a neskladují výrobky dle doporučení výrobce. Osobně používám TOPET AMINOVIT, info o něm najdete na webu. Grafy jsou zajímavý. Jinak za 1kg jsem dal 50 eur. Jinak hodně zelenýho a klíčené (slunečnice, konopí, kardy, pohanka, mungo, pšenice)
A jak podotkl kolega, když si ptáci nesednou tak nepomůže nic. JP