Ahojky, žako je poměrně robusní papoušek, ale spousta jiných ptáků s podobným problémem prožije celkem hodnotný život. Je třeba dle závažnosti uzpůsobit podmínky tak, aby se pták cítil bezpečně při běžných činnostech. A je třeba věnovat zvýšenou pozornost případným otlakům a odmala papouška naučit na péči o poškozenou nožičku, stříhání neobroušených drápků, či třeba i obvázání.
PS: podívejte se pozorně na nožičku mé senegalečky, má ji vyvrácenou a pohybuje se vlastně po jejím hřbetu s drápky otočenými nahoru. Pod bidlem na spaní má v kleci mřížku, aby se nemusela bát, že se v noci jednou nožičkou neudrží. A taky to zvládá a je neustále v dobré náladě.
Mě to nedalo a dnes jsem navštívila veterináře.Řekl,že noha byla opravdu zlomená a srostla hodně špatně. A tak navrhl udělat operaci-nohu znovu zlomit,narovnat a zafixovat. Mám z toho strach,ale žako je opravdu celkem mohutný papoušek a zátěž tvořená jeho vlastní vahou by postiženou nohu opravdu namáhala a papouch by mél v budoucnu asi dost velké bolesti a tak nejspíš bude nejlepší,když si to teď jako mládě vytrpí za cenu toho,že v dospďlosti bude celkem fit.. Uvidíme.Každopádně děkuji za radu. :-)
Tak můj malý žako je po operaci. Absolvoval zhuba hodinovou operaci,při které mu byla noha rozříznuta,znovu zlomena,zlomená kost byla vystužena štěpem a poté byla noha zašita a zadlahována dlahou z korku. Před operací vypadala noha hrozně,byla celá k řivá a v místě srůstu zlomeniny byla boule,na které se tvořily otlaky a oděrky jak se o ni papouch stále opíral.Teď je nožka krásně rovná.Čeká nás 14 dní na antibioticích.Pokud prcek zvládne i to,jsme za vodou. :-)
lupie
napsal(a):
Tak můj malý žako je po operaci. Absolvoval zhuba hodinovou operaci,při které mu byla noha rozříznuta,znovu zlomena,zlomená kost byla vystužena štěpem a poté byla noha zašita a zadlahována dlahou z korku. Před operací vypadala noha hrozně,byla celá k řivá a v místě srůstu zlomeniny byla boule,na které se tvořily otlaky a oděrky jak se o ni papouch stále opíral.Teď je nožka krásně rovná.Čeká nás 14 dní na antibioticích.Pokud prcek zvládne i to,jsme za vodou. :-)
Dobrý den,
můžete mi sdělit jak starý Váš Žako je a kde jste to nechala dělat?
Děkuji za info. Más stejný problém.
Dobry den.
Operaci a nasledne leceni zakouska provadel MvDr. Otakar Nesnídal z Nové Bystřice v jiznich Cechach. Priznal se,ze takovouto operaci u papouska provadel poprve,ale udelal vse co bylo v jeho silach. Nozka se hojila moc dobre. Pak si ale zakousek nejak sundal dlahu a trochu si s nozkou pohnul,takze nesrostla uplne rovne,prezto ale nozka vypadala o hodne lepe nez pred operaci. :-)
Musim Vas ale varovat. Zakousek mi kratce po zahojeni nozicky uhynul. Na pitvu jsem ho neposílala,ale vse nasvedcuje tomu,ze umrel nasledkem stresu. Zakove ho nesou spatne a prezto,ze mel prcek nejhorsí za sebou,jeho srdicko to nevydrzelo. :’( Obrecela jsem ho a neni den abych si na nej nevzpomela.
Pokud by Vas jeste neco zajimalo,pisnete mi na mail lucinka.yzi@email.cz